turizmus konjunktura index 2022 július csökkenés

Meglepő: javulásra számítanak a turisztikai cégek a szeptemberi turizmus konjunktúra index mérése alapján

by Kassay Tamás

A Turizmus konjunktúra index (tki) szeptemberben mínusz 7 pontot ért el, ami azt mutatja, hogy a szektor szereplői ugyan enyhén rossznak ítélik a helyzetüket, de már kevésbé mint augusztusban, amikor mínusz 17 pont volt az értéke – közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen dolgozta ki az indexet, amely idén április óta havi gyakorisággal méri az ágazatban a konjunktúra várható alakulását egy mínusz száz és plusz száz pont közötti skálán.

Közleményük szerint szeptemberben a javulás minden alszektorban éreztette hatását, a szálláshely-szolgáltatásban 7 ponttal, a vendéglátásban 4 ponttal, míg az egyéb turisztikai szektorban 12 ponttal nőtt az index.

A tájékoztatás szerint a foglalkoztatás az elmúlt 3 hónapban az előző év azonos időszakához képest +7 ponton áll, vagyis lassú ütemben, de nőtt a kereslet a munkaerő iránt, legkevésbé a szálláshely-szolgáltatásban (+3 pont) és a vendéglátásban (+6 pont), leginkább az egyéb turisztikai alszektorban (+11 pont).

A következő 3 hónapra vonatkozóan azonban -4 pontot mértek, amiből arra lehet következtetni, hogy a cégek nagyon kis mértékben, de csökkentik a munkaerőállományt, ami a szezonális hatások miatt természetes – írták.

Ezen belül a szálláshely-szolgáltatásban enyhe (+2 pont) munkaerő kereslet van, miközben a vendéglátásban a létszám megtartása a cél (-1 pont). Az egyéb turisztikai alszektorban pedig elbocsátások várhatók (-14 pont).

A turisztikai cégek 84 százaléka számolt be áraik, 74 százaléka működési költségeik növekedéséről az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 16, a működési költségnövekedés 21 százalékot tett ki. Augusztusban a turisztikai cégek 34 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emeli árát, 59 százalékuk nem változtat, 7 százalék csökkent, ezek az arányok maradtak szeptemberben is.

A következő 3 hónapban vendégéjszakák számában az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 8 százaléka vár növekedést, 68 százalék stagnálást, 24 százalékuk visszaesést. A vendéglátásban működők 22 százaléka vár forgalomnövekedést, 54 százalék stagnálást, 24 százalék visszaesést.

Az üzleti tevékenység eredményének indexe a jelenhez képest a következő 3 hónapra mínusz 8 ponton áll, ez 9 pontos javulás augusztushoz képest.

A turisztikai cégek 32 százaléka gondolkodik a következő 1 évben fejlesztésben, ez egy hónapja 25 százalék volt. A szálláshely-szolgáltatók 43 százaléka, a vendéglátók 25 százaléka, más turisztika szektorbéliek 33 százaléka tervez fejlesztést a következő egy évben – közölték.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben