turizmus konjunktúra index 2024 január

Pozitív várakozásokat mutat a turizmus konjunktúra index 2024 januárjában

by Kassay Tamás

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen minden hónapban méri a turizmus-vendéglátásban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, amely 2024 januárjában enyhén pozitív fordulatot mutat.

A turizmus konjunktúra index 2024 januári értéke enyhe javulást mutat

A TKI index 2024. januárban +3 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), amely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak érzékelik. Az index értéke jelentősen, 9 ponttal nőtt az év első hónapjában (amely az index mérésének kezdete óta a második legnagyobb növekedés), ezzel jelentősen, 21 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét. A szálláshely-szolgáltatásban jelentősen nőtt az index, míg a vendéglátásban közepes mértékben, az egyéb turisztikai szektorban pedig kis mértékben emelkedett.

A szálláshely-szolgáltatásban ezzel megközelítette a mindenkori legmagasabb értékét, míg a vendéglátásban a pozitív elmozdulás ellenére még mindig nem érte el a semleges szintet (0 pontot), amely felett legutóbb még 2022. júniusban állt az index értéke.

A TKI index januárban magasabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexénél (-1 pont). Emellett meghaladta a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-8 pont), valamint jelentősen meghaladta az építőipar (-17 pont) és a kereskedelem (-16 pont) indexét.

Amennyiben a 2024. januári TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival (2023. január), jelentős javulást tapasztalunk. Igaz ez egyrészt a szektor mindhárom alszektorára, másrészt minden méretcsoportra, harmadrészt pedig a TKI index mindegyik alindexére.

A turisztikai cégek 63%-a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan, e költségnövekedés átlagosan 22%-ot tett ki. A cégek 56%-a számolt be szolgáltatási árainak növekedéséről az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az áremelkedés átlagosan 11%-ot tett ki. Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló januárban kissé nyílt.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 53%-a növekedést, 15%-uk pedig visszaesést vár a vendégéjszakák számában (a többiek nem várnak változást).

A vendéglátásban működők közül 29% vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 27%-uk visszaesést vetít előre, míg az egyéb turisztikai szektorban ezek az arányok 33%-ot, illetve 6%-ot mutatnak.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben