10% az infláció a turizmusban a Turizmus Konjunktúra Index márciusi mérése szerint

by Kassay Tamás

A magyar turizmusban a konjunktúra várható alakulása a 2024 március havi mérése alapján a legtöbben stagnálásra számítanak a piacon, derül ki a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal közzétett Turizmus Konjunktúra Index kutatásából.

A turizmusban működő cégek kedvezőbbnek ítélik helyzetüket, mint a többi szektor vállalkozásai

2024. márciusban a turizmusban működő cégek helyzetüket stagnálás közelinek érzékelték (az index értéke -2 pont a -100 és +100 közötti skálán értelmezve). A TKI index közel megegyezett a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindex-ével, meghaladta ugyanakkor nemzet-gazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-5 pont). Emellett magasabb volt az ipar (-6 pont), jóval magasabb az építőipar (-20 pont) és a kereskedelem (-13 pont) indexénél.

Az elmúlt három hónapban nem változott a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt (az előző év azonos időszakához képest). Az elmúlt hónaphoz képest azonban 2 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan +6 pontot mértek, amely azt jelenti, hogy a cégek állománya az egy évvel ezelőttihez képest várhatóan bővülni fog.

Továbbra is magas az áremelkedés üteme, 10% az infláció a turizmusban

2024. márciusban a turisztikai cégek 58%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra (az előző év azonos időszakához mérten), 36%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 6% jelzett. Az áremelkedés előző év azonos időszakához mért átlaga február után márciusban is 10%-os volt. A működési költségek emelkedése (+17%) és a szolgáltatási árak növekedése közötti olló márciusban tovább zárult (legutóbb 2022 októberében volt ennél kisebb a különbség).

Spabook vélemény: amennyiben az árakon „csupán” a cégek 58%-a emelt, a többiek nem változtattak, vagy éppen csökkentettek, az azt jelenti, hogy az árat emelő cégek bőven 10%-nál magasabb, akár 15-20%-ot is rádobtak az áraikra, ezért érzékelhetnek a fogyasztók infláció feletti drágulást is, saját szolgáltatóiktól függően.

Turizmus konjunktúra a következő 3 hónapban

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest:

  • a szállásadók 26%-a növekedést, 66%-uk stagnálást, 8%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában.
  • A vendéglátásban működők közül 21% vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 69% stagnálást, 10%-uk pedig visszaesést vetít előre.
  • Az egyéb turisztikai szektorban működők 14%-a vár ügyfélforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 86%-uk stagnálást prognosztizál (visszaesést senki sem vár).

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben