Megállhat az áremelkedés a két éves Turizmus Konjunktúra Index szerint

by Kassay Tamás

A Turizmus Konjunktúra Index (TKI) immáron második évfordulóját ünnepli, ennek apropóján június 5-én sajtótájékoztatón mutatták be az aktuális számokat és trendeket az a&o Hostelben Budapesten. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ), a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) és a Gazdaságkutató Zrt. (GKI) közös eseményét Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke nyitotta meg, aki a Turizmus Konjunktúra Index célját részletezte.

Két éves a Turizmus Konjunktúra Index (TKI)

Gál Pál Zoltán a Vimosz elnöke szerint a TKI hiánypótló ágazati információforrás.

Gál Pál Zoltán elmondta, hogy a TKI létrehozásának fő oka az ágazati információhiány volt, különösen a Covid-19 utáni bizonytalan időszakban. A TKI segítségével számos aktuális ágazati információt be tudnak gyűjteni és fel tudják használni. A turizmus konjunktúra index célja, hogy segítse a döntéshozókat a megfelelő döntések meghozatalában és előrejelzéseket nyújtson, valamint megfelelő tájékoztatást adjon a közvélemény számára. Kiemelte, hogy a két év alatt az index rengeteg sajtómegjelenést ért el és jelentős bizalmat épített ki az iparágban.

Spabook részről hálásak vagyunk, hogy prezentációjában lapunkat is megemlítette, köszönjük!

Foglalkoztatottak száma 449 ezer fő a turizmus-vendéglátásban, ez

  • a munkahelyek 10%-a,
  • nemzetgazdasági foglalkoztatottság 13,3%-a.

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt 3 hónapban az előző év azonos időszakához képest +1 ponton áll, enyhén javult a kereslet  a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Az elmúlt hónaphoz képest 1 ponttal javult az index értéke. A mutató negatív a vendéglátásban (-4 pont), pozitív a szálláshely-szolgáltatásban és az egyéb turisztikai alszektorban (+5, illetve +2 pont). – adott gyorselemzést Gál Pál Zoltán.

Udvardi Attila a Gazdaságkutató Intézet igazgatója szerint a TKI valós képet nyújt a turizmus-vendéglátás ágazati szereplőinek várakozásairól.

Udvardi Attila, a GKI igazgatója bemutatta a TKI működését és a legújabb eredményeket. Hangsúlyozta, hogy a TKI célja havi gyakorisággal mérni a konjunktúra várható alakulását, és valós képet adni az ágazat szereplőinek várakozásairól. Az elmúlt két év eredményei alapján az index különösen hasznos információkat nyújtott a döntéshozók és más érintettek számára. Az index 5 különböző alindexből áll, amelyek a foglalkoztatást, a teljesítményt és a működési költségeket mérik.

Az igazgató elmondta, hogy legújabb mérésük szerint a szolgáltatók egyre nagyobb része, jelenleg 75%-a már nem tervez további áremelést, hanem a jelenlegi árszintre rendezkedik be.

A Turizmus Konjunktúra Index és a GDP adatok alapján a turizmus húzóágazat lett 2024 májusára.

Májusban +4 ponton állt a TKI index, ami azt jelenti, hogy 2023 novembere óta növekvő tendenciát mutat és 2023 január óta a nemzetgazdaság húzóágazatának számít a turizmus-vendéglátás a többi GKI üzleti bizalmi index között. A mai napon közzétett KSH GDP jelentés egybecseng a TKI adataival ez alapján ugyanis szintén az látható, hogy míg a gazdaság egésze 1,7%-kal bővült, addig a turizmus 5%-os növekedést tud felmutatni.

A rekorder az információ és telekommunikáció 9,8%-os növekedéssel, de szeretném lehűteni a kedélyeket: ez egy kvázi illuzórikós bővülés, jelentős része az inflációkövető árazás miatti durva, 15%-ot meghaladó áremelésekből fakad és a cégek dolgozóinál nem fog lecsapódni, így a fogyasztásban nem fog megjelenni, sőt, az előfizetők számára kikerülhetetlen többletköltséget jelent, és a megemelt jövedelmükből kénytelenek a telefon és internet számlájukra a korábbinál többet szánni. Ez a jelenség csökkenti a másra elkölthető jövedelmüket. – a szerk.

Molnár Dániel a Makronóm elemzője szerint a magyar turizmus versenyelőnyben van azzal, hogy Európában a második legolcsóbb szállásokat kínálja Lengyelország után.

Molnár Dániel, a Makronóm senior elemzője a turizmus szektor helyzetét mutatta be a makrogazdaság tükrében. Előadásában kifejtette, hogy bár az ágazatban az utóbbi időszakban javulás tapasztalható, a válság előtti szinteket még nem sikerült teljes mértékben elérni. Bizakodásának adott hangot, hogy a GDP bővülése megközelítheti a 3%-ot, és ez a turizmusban is pozitív kilátásoknak ad okot. Éppen mai hír, hogy Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) volumene 2024 első negyedévében a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint csupán 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az elemző az Eurostat 2022-es adataira hivatkozva azt mondta, hogy a magyar szálláshelyek a legolcsóbbak Lengyelország után az Európai Unióban.

A Spabook a témához kapcsolódóan megkérdezte, hogy van-e adatuk a 2024-es árszínvonali helyzetre vonatkozóan, ugyanis 2022-ben rekord gyenge, 420 forintos Euró árfolyam mellett természetes, hogy a külföldiek számára extrém olcsóvá vált Magyarország, de azóta 8-9 százalékkal erősödött a forint, amelyet tovább erősít még a forintban lezajlott 35,5%-os infláció is, amely így már közelítőleg 44,5%-os áremelkedésnek felel meg 2 év leforgása alatt, tehát 29 euróról közel 41 euró környékére drágult 1 éjszaka ára. Ezzel valóban még nem érjük el az EU átlagát, de Szlovénia és Hollandia árszintjéhez fölzárkóztunk, Csehországot pedig lehagytuk.

Molnár Dániel válaszában kifejtette, hogy az ilyen jellegű adatok relatív hosszú idő elteltével válnak elérhetővé, az idei év során majd csak a 2023-as értékekkel fogunk találkozni, a 2024-es aktuális helyzetre vonatkozóan nincsenek Eurostat adatok, viszont az eddig mért drágulással együtt is még az EU olcsóbb úti céljai közé tartozik Magyarország, így a versenyelőny szerint továbbra is fennáll.

Fenntarthatósági törekvések a helyszínt biztosító a&o-nál:

Az a&o Hostel fenntarthatósági törekvéseiről szóló előadás zárta a rendezvényt. Az 1999-ben alapított a&o Hostels Európa legnagyobb privát üzemeltetésű hostel-lánca, amely 25 városban érhető el, és célja, hogy 2025-ben Európa első karbonsemleges hostelláncává váljon. Eddig a 2015-ös 15 kg-ról 2023-ra 3,32 kg-ra csökkentették az egy vendégéjszakára jutó CO2-kibocsátást. Az a&o Hostels három berlini szállodája is elnyerte a GreenSign Hotels 4. szintű minősítését, és törekednek az ökológiailag körültekintő üzletmenetre, víztakarékosságra, valamint hulladékgazdálkodásra.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben