turizmus konjunktúra index szeptember 2023

A turizmus-vendáglátásban nem szárnyalnak a magasban a várakozások a Turizmus Konjuntúra Index szeptemberi adatai szerint

by Kassay Tamás

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről. Megérkeztek a szeptemberi adatok.

Stagnált a turizmus konjunktúra index szeptemberben

A TKI index 2023. szeptemberben -3 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), amely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket a szezon végeztével enyhén romlónak érzékelik. Az index 3 ponttal csökkent a 9. hónapban, amely elmarad az augusztusi növekedés mértékétől. Így 4 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét.

Mindhárom alágazatban csökkent a turizmus konjunktúra index (TKI), legnagyobb mértékben (7 ponttal) a szálláshely szolgáltatásban.

A TKI index szeptemberben kissé magasabb volt a GKI EU számára végzett konjunktúra kutatásában mért szolgáltatási szektor konjunktúraindexénél (-5 pont), illetve magasabb a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexnél (-9 pont). A szolgáltatási szektor konjunktúraindexe stagnált szeptemberben.

A régiók közül egyedül Közép-Magyarországon pozitívak a kilátások, míg a többi régió vállalkozásai stagnálásközeli állapotot vagy dekonjunktúrát jeleztek (TKI: -1 és -19 között).

A turisztikai cégek 52%-a a működési költségei növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten. Az átlagos növekedés 35%-ot tett ki (ez magasabb az augusztusban mért 31%-nál).

2023. szeptemberben a turisztikai cégek 68%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten, 31%-uk nem változtatott az árakon, míg csökkenést 1% jelzett. Az áremelkedés átlagosan 13%-os volt az előző év azonos időszakához mérten. Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló immár két hónapja újra nyílik.

Szeptemberben a turisztikai cégek 9%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát (júliusban 15%, augusztusban 12% volt ez az arány), 89%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2% jelzett. A turisztikai cégek 6%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog (mely arány 5 százalékponttal csökkent augusztushoz képest).

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben