tűzijáték jogi tudnivalók

Minden, amit a tűzijátékozásról jogilag tudni érdemes – erre számíthat, aki a budapesti Ritz-Carlton hotelre lőtte a pirotechnikát szilveszter éjjel

by Kassay Tamás

Szilveszter éjjel meggyulladt a budapesti Ritz-Carlton luxusszálloda homlokzata, miután egy felelőtlen ünneplő a tűzijáték rakétáját az épületre irányította. Ha elfogják, a keletkezett károkat meg kell majd térítenie és szabálysértésért is felelni fog. Az esetről készült videó néhány óra után sajnos eltűnt a Tiktokról, így csak egy pillanatképet tudunk mutatni az esetről.

Ritz Carlton szálloda szilveszter tűzijáték

A tűzijátékok látványa és hangulata rengeteg embert elvarázsol a legkisebbektől a legidősebbekig, bár az állatbarátok általában nem kedvelik a nagy zajjal járó látványosságokat. Beleszaladhatunk ugyanakkor jogi problémákba, esetleg balesetekbe is a tűzijátékozás közben. A D.A.S Jogvédelmi Biztosító segít nekünk áttekinteni a jogi vonatkozásokat, érdemes rászánni 1 percet, hogy tisztában legyünk ezekkel.

A tűzijátékok története röviden

A tűzijátékok évezredes hagyománya tiszteletet érdemel. A durrogtatásról az emberek mindig azt gondolták, hogy elűzi a gonosz szellemeket, azok ugyanis félnek a hangos durrogástól. A pontos eredetről többféle legenda is fennmaradt, az egyik szerint 2000 évvel ezelőtt Kínában találták fel, ahol is egészen véletlenül egy kínai szakács a konyhájában szenet, ként és salétromot kevert össze, ami begyulladt és elégett. Később ezt a keveréket egy bambuszcsőbe préselte bele, ami felrobbant.

Magyarországon az első nagyobb tűzijátékot 1476. december 22-én Mátyás király és Aragóniai Beatrix esküvőjén lehetett látni. Buzogányok, tűzkerekek, tűzkupolák, tűzgolyók, rakéták, röppentyűk, gyújtónyilak, rohanó tűzlándzsák, görögtüzek adták a látványosság nagy részét a földön felszerelt állványzatokon, amelyeket égbe emelkedő rakéták és röppentyűk egészítettek ki.

Napjainkban a szokás megmaradt, de az eszköztár változott, lássunk, hogy

Milyen különbségek vannak az egyes tűzijátékok között?

A D.A.S Jogvédelmi Biztosító összegzése szerint a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Kormányrendelet foglalja össze a tűzijátékok előállításával, osztályozásával, tárolásával és árusításával kapcsolatos rendelkezéseket.  A rendelet értelmében a pirotechnikai termékeket különböző osztályokba kell besorolni, ez az osztályozás az alapja annak, hogy pontosan melyik tűzijátékot kinek lehet árusítani és melyiket ki használhatja fel.

Ránézésre is eldönthetjük, hogy legális-e, amit éppen vásárolni szeretnénk, ugyanis a legálisan forgalmazott pirotechnikai termékek felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott. A tilalmat megszegők szabálysértést követnek el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

1. osztályba sorolt pirotechnikai termékek

Az 1. osztályba azok a pirotechnikai termékek tartoznak, amelyek nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járnak, és amelyeket – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt területen való használatra szántak. Mindenki emlékszik még a durranós pisztoly betétjére, az ördögpatronra, amit ha földhöz vágunk durrogó hangot ad.

2. osztályba sorolt pirotechnikai termékek

A 2. osztályba azok a tűzijátékok tartoznak, amelyek alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak. Ilyen termék például az úgynevezett sikoly rakéta, ami meggyújtás után erős, sikító hangot ad ki magából.

3. osztályba sorolt pirotechnikai termékek

Ezek a termékek már nagyobb, közepes szintű kockázattal járnak, a szabadban lévő nagy nyílt területre szánják őket, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Tipikusan a klasszikus tűzijátékok tartoznak tartoznak ebbe az osztályba.

4. osztályba sorolt pirotechnikai termékek

Ezek a pirotechnikaitermékek már nagy kockázattal járnak, zajszintjük viszont még nem ártalmas az emberi egészségre. Az ilyen termékeket kizárólag pirotechnikusok használhatják és működtethetik.

Tűzijátékot vásárolnál? Jó, ha tudod!

4. osztályba sorolt terméket természetesen nem vásárolhatsz, kizárólag az 1-3. osztályokba sorolt kínálatból válogathatsz.

Az 1. és 2. osztályba sorolt pirotechnikai termékeket bármikor év közben meg lehet vásárolni, de életkorban van 2 év eltérés. Az 1. osztályba soroltakat bárki megveheti, aki elmúlt 14 éves, aki pedig még nem múlt el, ő is használhatja, de csak nagykorú felügyelete mellett. A 2. osztályba sorolt pirotechnikai termékek megvásárlására csak 16 éven felüliek jogosultak. Ezek esetében is az az előírás, hogy a használhatja 16 éven aluli is, de csak nagykorú felügyelete mellett.

A 3. osztályba sorolt termékek megvásárlására korlázotott idő áll rendelkezésre, minden évben december 28-a és 31-e között lehet beszerezni, illetve december 31-én este 6 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet felhasználni őket. A tűzijátékokat távol kell tartani más tűzveszélyes anyagoktól. Gyermekek elől mindig legyen elzárva.

Fontos: ha sérülést okozunk valaki másnak, vagy másvalaki tulajdonában, azzal szemben felelősséggel tartozunk! Nem árt, ha van felelősségbiztosításunk az esetleges káresemények fedezésére. A budapesti Ritz-Carlton hotelre kilőtt tűzijáték esetére is érvényes ez, tehát a homlokzatban keletkezett károkat a tettesnek kell majd megtérítenie.

A fel nem használt pirotechnikai termékeket vissza kell vinni a kereskedőhöz

Mivel a 3. osztályba sorolt rakétákat csak az év egy meghatározott időszakában lehet megvásárolni, esetleg felmerülhet az Olvasóban az ötlet, hogy tartogasson pár darabot ezekből későbbre, például születésnapra. Ezt viszont egyikünk sem teheti meg, mert a fel nem használt, 3. osztályba sorolt tűzijátékokat január 5-ig kötelesek vagyunk a forgalmazónak visszaszállítani, aki a termékeket köteles extra költségek felszámítása nélkül visszavenniA többi típusú, kevésbé veszélyes eszköz bármikor felhasználható évközben, magánterületen.

A tűzijátékozás közben legyünk körültekintők, óvatosak, mert egy-egy rosszul elsült próbálkozás nyomán akár maradandó egészségkárosodás is történhet.

A szakmai összefoglalóért köszönet dr. Bálint Boglárkának és a D.A.S Jogvédelmi Biztosítónak!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben