Új utazási csalás terjed, mesterséges intelligencia segít benne

by Kassay Tamás

Néhány hónapja robbant be a hétköznapi ember életébe a mesterséges intelligencia a Chat GPT – akár magyarul is – beszélgetni képes robotján keresztül. A legtöbben azóta sem tudnak róla sokkal többet, viszont a csalók már felfedezték, hogy mi mindenre lehet használni ezt az eszközt. Az utazások világában különösen jól lehet csalni a mesterséges intelligencia segítségével, ennek egyik formáját mutatjuk most be, hogy a kedves Spabook Olvasó ne legyen végül áldozat.

Hamisított útikönyvet találtak az Amazon-on

Márciusban, amikor egy közelgő franciaországi utazást tervezett, Amy Kolsky, egy tapasztalt nemzetközi utazó ellátogatott az Amazon.com-ra, és beírt néhány keresőszót: utazás, útikönyv, Franciaország. Az oldal tetején egy maroknyi megbízható márka címei jelentek meg: Rick Steves, Fodor’s, Lonely Planet. Szintén az első keresési találatok között volt a nagyon jó online értékelésekkel rendelkező „Franciaország útikönyv”, Mike Steves tollából, aki az Amazon szerzői oldala szerint neves utazási író. – kezdi a megdöbbentő csalási történetet a The New York Times.

A felhasználó azt látta maga előtt a képernyőn, hogy van egy csomó féle könyv, nagy nevű írók és magazinok kiadványai, eltérő árakon. Van néhány olcsóbb is, de hát ami 16,99 dollárba kerül, azon is van több mint 100 5 csillagos értékelés, és olyan ismerősen cseng a szerző neve is (Rick Steves vs Mike Steves). A Mike Steves féle könyv 25 dollárba kerül, a Rick féle csak 16,99-be, és nagyjából ugyanazt ígérik: útleírások, tippek, látnivalók, helyiek ajánlásai. Ember legyen a talpán, aki ilyenkor nem az olcsóbbat rendeli meg.

Igen ám, de amikor Amy Kolsky felcsapta a futárral kiszállított könyvet és belelapozott, akkor jött a váratlan meglepetés: A könyben zavaros leírások, ismétlődő szövegek voltak. Olyan hatása volt, mintha a szerző csak felment volna az internetre, és összeollózott volna valamit különböző weblapokról, meg a Wikipediáról.

Kiderült, hogy az utazási csalások egy új formájának áldozatává vált a könyvet megrendelő olvasó. Az Amazonon az utóbbi hónapokban egyre jobban elterjedtek a silány útikönyvek, amelyeket látszólag mesterséges intelligencia segítségével állítottak össze, saját kiadásúak és hamis értékelésekkel támasztottak alá a látszólagos hitelességüket annak érdekében, hogy minél többen megvegyék azokat. – rajzolódik ki a New York Times cikkéből.

Hogyan néz ki egy hamis útikönyv, amit mesterséges intelligenciával írtak?

utazási csalás mesterséges intelligencia hamis könyv Amazon

A hamis könyvekben nem csupán a szöveg az, amit mesterségesen generáltak, hanem akár a képek is manipuláció eredményei lehetnek. A mesterséges intelligenciával felvértezett képalkotó eszközök képesek hamis ábrákat, portrékat, akár városképeket is létrehozni, amik jóval hívogatóbbak lesznek a potenciális vendégek számára, mint amilyenek a valóságban.

A csalást megkönnyíti, hogy vannak olyan úgynevezett saját kiadási platformok – mint például az Amazon Kindle Direct Publishing -, amelyeken nem igazán van biztonsági szűrő a mesterséges intelligencia használata ellen. Szintén probléma a rengeteg hamis online értékelés, ami bár ellentétes az Amazon irányelveivel, de a gyakorlatban mégis megvalósítható. Mivel nem fordítanak erre kellő figyelmet, ezért hamarosan a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság fokozott szabályozást tervez kivetni az online boltra és az online értékelések kezelésére.

Hamis könyvek lehetnek az Amazon toplistáján

A modern eszközök együttes használata lehetővé tette, hogy a könyvek az Amazon keresési eredményeinek élére kerüljenek, és néha olyan Amazon jóváhagyásokat kapjanak, mint például „#1 Travel Guide on Alaska”. – állítja a New York Times.

A „Paris Travel Guide 2023” kifejezésre nemrégiben végzett Amazon-keresés például tucatnyi, pontosan ezt a címet viselő útikönyvet eredményezett. Az egyik, amelynek szerzőjeként Stuart Hartley szerepel a borítón olyan magabiztos címmel indul harcba az olvasók kegyeiért, hogy „Minden, amit tudnia kell, mielőtt megtervezné a párizsi utazást”.

A gond csak az, hogy a könyv nem tartalmaz további információkat a szerzőről vagy a kiadóról, nincsenek benne fényképek, sem pedig térképek. Az elmúlt hónapokban több mint 10 másik, Stuart Hartley-nak tulajdonított útikönyv jelent meg az Amazonon, amelyek hasonló dizájnt hoznak, és hasonló marketing szöveget használnak.

Számos könyv esetében szintén véleményes a hozzáadott érték, ugyanis a könyvek fotóanyaga nagyon sok esetben stock-fotó oldalakról származik. Jó eséllyel a szerzők életükben nem jártak az adott helyen – feltéve, hogy egyáltalán valaha megszülettek és nem gépek.

A Times az utazáson kívül számos más témában is talált hasonló hamis, kamu könyveket, többek között főzésről, programozásról, kertészkedésről, üzletről, kézművességről, orvoslásról, vallásról, matematikáról.

Kifejezetten ijesztő az, hogy önsegítő, pszichológiai témájú könyvek között is előfordul hamisítvány. Talán nem kell levezetnünk, hogy ez miért iszonyatosan veszélyes terep és mit okozhat az egyébként fejlődésre vágyó, esetleg segítségre szoruló embertársaink lelkivilágában, rajtuk keresztül pedig az ő környezetükben is.

A mesterséges intelligencia egy eszköz, de nem váltja ki az embert

Teljesen alap helyzet, hogy a mesterséges intelligencia képes szövegeket írni, ezért azonnal temetni kezdték a blogokat, bloggereket, utazási weboldalakat, még a miénket is. Nos, lehet, hogy képes szavakat egymás után tenni, de élni nem tud, érzelmei nincsenek szóval mi bármikor jobb anyagot írunk, mint egy gép. Még akkor is, ha néha elütünk 1-1 betűt, vagy nagy sietségünkben szerkesztés közben felcserélünk néhány szót és hibásan megy ki a szöveg:

a mi szövegünk csak hibás lesz, de nem hamis.

Köszönöm mindenkinek, aki támogatja, hogy írhassak.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben