Booking csalás Budapest idegenforgalmi adó

Újabb szállásfoglalós csalás, ezúttal Budapest nevében

by Kassay Tamás

Ismeretlen tettesek „Budapest Főváros helyi önkormányzati adófizetési kapuja” címmel hamis internetes felületet hoztak létre – közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

Azt írták, hogy az egyik legnagyobb elektronikus szállásfoglaló világcég (értesüléseink szerint újfent a botrányból botrányba botló Booking.com) levelezési rendszerén keresztül ismeretlenek arra szólították fel a Budapesten megszálló vendéget, hogy a fizesse be a turisztikai adót a linkelt honlapon keresztül.

A Fővárosi Önkormányzat arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szed adót a fővárosban szállást foglalóktól.

Hangsúlyozták, hogy idegenforgalmi adót a bérlemény helye szerint illetékes kerületi önkormányzat kizárólag a szállásadóktól szed. A fővárosi főjegyző csalás bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben és kezdeményezte, hogy a rendőrség intézkedjen az üzemeltetőnél a honlap felfüggesztése érdekében – közölték.

Az eset ugyanazt a szisztémát követi, ahogyan a kártyaadatokat szokták ellopni a rendszerüzeneteken keresztül. Könnyen lehet, hogy ez most is megtörtént és nem csak „aprópénzt” csaltak ki a sértettektől, hanem egyúttal a kártyaadataik is rossz kezekbe kerültek. FONTOS: soha nem szabad linkre kattintani ha a szállásportál rendszerében érkezik üzenet és soha nem szabad kártyaadatokat megadni, kizárólag a Booking saját felületén keresztül – de ott sem javallott.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben