Balaton vendégforgalom növekedés

Újra több a vendég a Balatonon, mint a járvány előtt

by Kassay Tamás

A főszezonban eddig több mint 700 ezer vendége volt a Balatonnak, nekik köszönhetően június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek, elérve ezzel a 2019-es év forgalmának 98,6%-át. A júliusi forgalom már most több mint 3%-kal a „bezzegév” felett alakult. Jó főszezoni hajrát ígér a foglalások alakulása is, a nyár hátralévő részére további 1,3 millió éjszakát regisztráltak már a szálláshelyek. – közölte az MTÜ.

A júliusi balatoni vendégforgalom meghaladja a COVID előtti számokat

A júliusi kánikula napjaiban tömegek kerestek enyhülést vízpartjainkon, ami kedvezett a Balaton forgalmának is. Az idei nyáron is joggal mondhatjuk, hogy a Balaton a magyarok tengerpartja, hiszen a térségben a forgalom döntő többségét, 73%-át honfitársaink adták. Az országos trendeknek megfelelően nőtt a külföldi vendégéjszakák száma is.

A Balaton külföldi vendégforgalma 14%-kal múlta felül eddig a tavalyit.

Július közepéig a balatoni szálláshelyi bevételek közel 8%-kal haladták meg a tavaly ilyenkor mért értéket, megközelítve a 22 milliárd forintot. Ennek 11%-át Szép Kártyával fizették.

Tihany és Tapolca tavalyhoz képest triplázott

A tavalyi főszezonhoz képest Tihany több, mint háromszor akkora szálláshelyi vendégforgalmat realizált, és Tapolca is csaknem megtriplázta vendégéjszakáinak számát. A harmadik legnagyobb forgalomnövekedést pedig az idei Európa Kulturális Fővárosa cím birtoklója, Veszprém könyvelhette el, ahol másfélszeresére nőtt a vendégforgalom az előző évhez képest.

Látványos volt a Balaton térségében az egynapos látogatók számának növekedése is. Számuk július közepéig minden vármegyéből bővülést mutatott a mobilcella adatok alapján, és 34%-kal emelkedett 2022 azonos időszakához képest.

A meleg felforrósította a foglalási kedvet is: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban július hátralévő napjaira és augusztusra már mintegy 1,3 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett eddig a Balaton térség szálláshelyeire, 70%-a magyaroktól. A legtöbb foglalást Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros és Zamárdi szálláshelyein regisztrálták a nyár végéig.

Spabook vélemény: Az, hogy a balatoni bevételek 8%-kal haladták meg a tavalyit, az azt jelenti, hogy ha figyelembe vesszük az inflációt is, akkor reálértéken csökkent az árbevétel.

Az egynapos vendégek számának növekedése a jelenlegi viszonyok között véleményem szerint nem pozitívum, hanem éppen ellenkezőleg: azt jelenti, hogy számos vendég nem tudja, nem kívánja megfizetni a szállást és inkább csak elautózik egy strandolásra, utána este hazamegy. Tipikusan ilyen esetekben viszik magukkal az emberek az ételt és italt is, így a költésük alacsonyabbra tehető, mint akik több időt töltenek az úti célnál. Emellett, ez az oda-vissza forgalom az utakon is extra forgalomhoz és torlódásokhoz vezet.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben