bértámogatás előre bérleti díjat elengedik újranyitás március április vendéglátósoknak igazuk volt bértámogatás

Részleges, több lépcsős újranyitás jöhet, a vendéglátósoknak igazuk volt, korrekció a támogatási rendszerben

by Kassay Tamás

Márciusban és áprilisban is várható valamiféle lazítás, hangzott el a pénteki kormányinfón. Fontos gesztus, hogy a kormány figyelembe vett olyan szempontokat, amire a Spabook véleménycikkben is felhívta a figyelmet. Öröm és büszkeség, hogy szavaink részben meghallgatásra és intézkedésre leltek, például elengedik a bérleti díjakat a vendéglátó üzletek, konditermek számára – az önkormányzatok és az állam, részletek alább.

Legalább 2 részletben lesz újranyitás, valószínűleg márciusban és áprilisban

Örömtáncot senki ne kezdjen járni, ugyanis elhangzott egy árulkodó dátum is, ami azért mindenképpen jelzi, hogy bár a szándék és az optimizmus megvan, garancia azért semmire sincsen. Ez az árulkodó dátum pedig nem más, mint május 31. Mindjárt mondom, hogy ez micsoda, előbb idézem Gulyás Gergelyt:

Ha jók lesznek a számok, megindulhat a korlátozások óvatos, szakaszos lazítása, március elsejétől és április elejétől két fázisú nyitás jöhet

jelentette be Gulyás Gergely a mai Kormányinfón

Ezzel tehát, hónapok óta először kaptak reménykeltő, viszonylag konkrét üzenetet a vendéglátósok (és mi, kimozdulni vágyók is), amivel már lehet valamit kezdeni, tervezni és felkészülni. El lehet kezdeni gondolkodni a marketingen, az emberek felkészítésén és a raktárkészletek feltöltésének ütemezésén. Ahogy említettem, azért körültekintéssel nyissuk csak meg a csapokat, mert a nyitási lehetőség a járvány aktuális helyzetének a függvénye. Bízzunk benne, hogy továbbra is javuló tendenciát láthatunk majd és nem indulnak meg felfelé a számok. Aki ezeket figyeli, nagyjából előre fogja tudni jelezni a várható szabadságfokot, összevetve a mostani számokat az őszi adatokkal.

Szerintem jó eséllyel más szabályok lesznek, mint korábban, például jó esélyt adok annak, hogy kapacitás korlátozás és létszám/terület korlátozások lesznek majd. Például, 10 négyzetméteren csak 2 vendég ülhet, ilyesmik. Ez amúgy közös érdek, mert ha újra elkapják sokan a nagy duhajkodásban meg tömörülésben, akkor egy később esetleg szükségessé váló szigorítás hazavághatja a nyári szezon egy részét is, ezt pedig szerintem senki sem kívánhatja. Tessék szíves lenni némi önmérsékletet tanúsítani majd, amikor indul a nyitás első hulláma!

Nem kell bérleti díjat fizetni az éttermek, kávézók, konditermek esetén

Klikkvadász lenne, ha ez lenne a főcím, mert Gulyás bejelentése egészen pontosan így szól: az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlant bérlő éttermeknek, kávézóknak konditermeknek február 1-je és május 31. között nem kell bérleti díjat fizetniük. Magyarul május 31-ig nem igazán számítanak profittermelő képességre, ez pedig számomra arra enged utalni, hogy a fentebb valószínűsített kapacitás jellegű korlátozásokra számíthatunk majd.

bértámogatás előre bérleti díjat elengedik újranyitás március április

Megkérdezték, hogy mi lesz azokkal a helyekkel, amelyek nem önkormányzati, vagy állami tulajdonú ingatlant bérelnek. Erre vonatkozóan Gulyás elmondta: a felvetés legitim. Személyes jogi véleménye szerint nem kell, hiszen az új polgári törvénykönyv alapján ha valakinek – olyan vis maior folytán, mint amilyen a vírushelyzet – ellehetetlenül az a tevékenysége, amire a bérleti jogviszonyt létesítették, joggal vethető fel a bérleti díj nem fizetése. A magánfelek között zajló jogi vitába azonban a kormány nem kíván belefolyni.

Spabook vélemény: Nos, ez hatalmas dolog, csak azt bátorkodom halkan legépelni, hogy ezt az egyetlen mondatot a novemberi szigorítások idején lett volna nagyon hasznos, kifejezetten illendő és dicséretre méltó elmondani. De ezen most lépjünk túl, jobb későn, mint soha! Halvány reménysugár ez azok számára, akik már nem tudtak fizetni és még halmozzák a bérleti díj tartozásaikat. Érdemes bíróságra menni a történettel, mert az irány ki lett jelölve.

Korábban már felhívtam a figyelmet a bérleti díjak problematikájára, és bár tudom, az ingatlantulajdonosok most nem fognak kedvelni, de ha össztársadalmi szinten nézzük a dolgokat, akkor azért egyáltalán nem ördögtől való az, hogy alapból át kellett volna állni arra, hogy teszem azt, kizárólag a rezsit kell fizetni. Mert tény, a profit eltűnik akkor az ingatlantulajdonosnál, de nem keletkezik veszteség, miközben a bérlője esélyt kap a túlélésre, ami közös érdekük. De azok a helyek, amik következetesen beszedték a teljes díjat és ezzel kizsigerelték a küszködő bérlőiket, most ott találják magukat, hogy már keresnek a helyükre új vállalkozásokat, csak éppen nem találnak. Vagy, ha igen, a mostani árak alacsonyabbak, mint a korábbi időszakban. Megérte? Na ugye, hogy nem. Partnernek lenni hosszú távon célszerűbb, mint kapzsinak meg vaskalaposnak lenni rövid távon.

A vendéglátósoknak igazuk volt – mondta a miniszterelnök

És a Spabook-nak is, mondom én. Egyrészt a fent tárgyalt étterem, fitness terem, jóga stúdió, táncterem és társai esetében precízen mutattam rá a problémára, ami most gesztus jellegű lépéssel megoldásra is került, ugyanakkor azért is rengetegen sikítottunk, hogy nagyon lassan érkeznek a bértámogatások, és hiába fizetik ki utólag, ha közben elfogy(ott) a pénz.

Most viszont változtattak a bértámogatás utólagos elszámolásának lassú módszerén és előzetesen utalják el a támogatást, a feltételek teljesítését pedig utólag fogják ellenőrizni.

Rejtély számomra, hogy eredendően miért nem így történt. Akut likviditási problémát nem lehet jövőbeli pénzárammal kezelni. Ez pontosan olyan, mintha a balesetben vérveszteséget szenvedő sérültnek megígérnék, hogy majd akkor kap vért, ha kész az operációja és ki is aludta magát, addig meg tartson már ki legyen kedves. Most szerencsére helyére került ez a dolog, ami elismerésre méltó.

Azért méltó elismerésre, mert nyilvános beismeréssel párosult, ami meglepően szokatlan, de elegáns dolog. A vendéglátásban régóta ismert módszer, hogy hiba esetén beismerjük, és kompenzáljuk a vendéget, mert hibázni emberi dolog, és számtalan tanulmány készült arról, hogy egy hiba helyes kezelésével sokkal könnyebb törzsvendéget varázsolni valakiből, mint reklámokkal. Talán most megjön a tapasztalat, hogy hát nem is volt ez annyira fájdalmas beismerés, mint amennyire elsőre ijesztőnek tűnhetett belülről. Sőt, még nyerő is lehet, ahogy azt említettem, jó szállodák már mesterien alkalmazzák ezt a módszert. Aki szeretné ilyen téren fejleszteni a folyamatait, privátban megtalál, állok rendelkezésére.

Van azért egy olyan sanda gyanúm, hogy a hírhedté vált, rekord like-dislike arányt produkáló, turizmus szakmának címzett videó tapasztalatai vezettek ehhez. Világossá vált, hogy mi a helyzet és a helyzetre gyógyírt kellett találni. Minél előbb. Nagyszerű, hogy valami történt, részben olyan módon, ahogyan arra kevesen számítottak. A magam részéről továbbra is kitartok a következetes, transzparens kommunikáció mellett, ami talán segít abban, hogy a turizmus és a szakma előbbre jusson. Elvi kérdés, hogy mondjuk ki, ha baj van és az is, hogy ismerjük el az összes résztvevő felet, meg a gesztusokat. És persze ez mindenkire vonatkozik, a kicsikre, nagyokra, meg a fentebb ülőkre egyaránt.

Csoportunkban értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós hírről is. Oszd meg másokkal is ezt az írást, hadd legyenek képben!

Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben