finn szauna kultúra UNESCO kulturális örökség listája

Unesco szellemi kulturális örökség lett a finn szauna kultúra

by Waterfan

Az 5,5 millió lakosú országban 3,3 millió szauna található, így a szaunázás továbbra is a finn kultúra és társadalom középpontjában áll, a kapcsolódó hagyományokkal együtt, beleértve a dalokat, a mesemondást és a társasági életet. A finn szaunakultúra megérdemelten került hát fel az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára.

A koronavírus járványt megelőző időszakban a lakosság 90%-a hetente legalább egyszer szaunázott, ami önmagáért beszél. Az élmény középpontjában löyly áll, az a szellem vagy gőz, amely felszabadul, ha vizet öntünk a fűtött kövekre. A szaunák sokféle formában léteznek: elektromos, fával fűtött, infravörös, gőz.

A szaunakultúra a finn lakosság többsége számára az élet szerves része. Hagyományosan a szaunát szent térnek, „a természet templomának” tekintették. Nemcsak a test tisztítására, hanem az elme megtisztítására is szolgál és a belső béke érzésének örömére is. A szaunakultúrában különféle formák és megközelítések léteznek, egyik sem élvez elsőbbséget a másikkal szemben. A hagyományokat családokon keresztül továbbadják, és otthon vagy nyilvános helyeken is gyakorolják.

– fogalmaztak az Unesco közleményében

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listája az olyan immateriális élő örökségek és hagyományok megőrzését és láthatóságának javítását szolgálja, mint például az olyan életmód, kifejezések, készségek és ismeretek, amelyeket a közösségek ápolnak és kulturális örökségükként ismernek el.

Ez a lista ösztönzi a bevált gyakorlatok országok közötti megosztását, megismertetését. Azzal, hogy a szaunázás felkerült a listára, biztosított a finn szauna kultúra hagyományainak megőrzése és fenntartása.

„A szaunázás mind a mindennapi élet, mind pedig az ünnepek, egyúttal a jóllét és az életmód szerves része a finn emberek számára”

– magyarázta Annika Saarikko, Finnország tudományos és kulturális minisztere.

32 elemmel, köztük a finn szauna kultúrával bővült az Unesco szellemi örökségek listája

A 2020. december 15-én tartott ülés után az UNESCO listáján immáron 584 elem szerepel, amely 131 ország kulturális örökségéből áll össze. A listán megtalálhatunk egyéb wellness jellegű műfajokat is, például a jógát, a hagyományos thai masszázst, szintén új elemként pedig csatlakozott hozzájuk a tajcsi is. A tajcsi egy lágy, lassú mozgások sorozatából álló, légzésirányításon alapuló hagyományos kínai mozgásforma.

A világjárvány idején a szauna kiemelt témává vált, mivel a wellnessipar olyan beavatkozásokat tárt fel, amelyek támogathatják a vírusban szenvedőket és megerősíthetik azok immunrendszerét, akik lépéseket akarnak tenni annak elkerülése érdekében.

A Szeretlek Magyarország megemlített még néhány érdekességet, ami szintén a listára került, többek között ilyen a cseh karácsonyi üvegfúvásos gömbdíszek készítése vagy az Egyesült Arab Emírségek és Omán területén tartott teveversenyek, valamint a japán faépítészeti hagyományok. Szerencsére Magyarország is büszkélkedhet számos, világszinten elismert örökséggel, ki is gyűjtöttem ezeket.

Magyar hagyományok az Unesco szellemi kulturális örökség listáján

Unesco szellemi kulturális örökség listája Magyarország hagyományok finn szauna

Érdekelnek a wellness témák? Csatlakozz csoportunkhoz, értesülj szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós történetről is. Érdekes volt? Oszd meg másokkal, itt pedig elmondhatod, melyik a kedvenc típusú szaunád.

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben