utasjogok bővítése Európai Bizottság javaslat

Az utazók védelmében a repjegy közvetítőknek is odacsap az Európai Bizottság

by Polisor Bettina

Az Európai Bizottság jogszabály-módosításokat javasol az utasok jogainak kibővítése és az utazók hatékonyabb tájékoztatása érdekében, tájékoztatott Didier Reynders uniós igazságügyi biztos Brüsszelben.

Az utazók jogait erősebbé, az utazásszervezők kötelezettségeit és felelősségi körét egyértelműbbé tennék

Didier Reynders a javaslatok bemutatásakor kiemelte, hogy az új szabályok elfogadásuk esetén tisztázni fogják a visszatérítésre vonatkozó előírásokat abban az esetben, ha a légi járatokat vagy az átszállásos utazásokat közvetítőn keresztül foglalják le, aminek végső soron az a célja, hogy az utasok jobban védve legyenek a járattörlésekkel szemben – írja az MTI.

Az új szabályok gördülékenyebbé teszik az utazásokat, különösen ha azok különböző utazási szolgáltatásokat vagy közlekedési módokat foglalnak magukban, biztosítva a jobb és valós idejű tájékoztatást, például a késésekről és a járattörlésekről.

A sajtótájékoztatón Adina Valean közlekedésért felelős uniós biztos elmondta, hogy különös figyelmet kell majd fordítani a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű utasok szükségleteire a közlekedési módok közötti váltás, azaz az átszállás megvalósítása és megkönnyítése, valamint szükség esetén a minőségi segítségnyújtás javítása érdekében.

utasjogok bővítése Európai Bizottság javaslat

Ha egy légitársaság például arra kötelezi a fogyatékossággal élő vagy csökkent mozgásképességű utast, hogy kísérettel utazzon, mert az utasnak segítségre van szüksége ahhoz, hogy megfeleljen a repülésbiztonsági követelményeknek, a légitársaságnak a kísérő személyt díjmentesen kell szállítania, és amennyiben lehetséges, az utas mellett kell ülnie -mint emlékeztetett az uniós biztos, ez a jog már létezik vasúton, hajón vagy autóbuszon folytatott utazás esetén.

A brüsszeli testület közleménye szerint a jelenlegi szabályok módosítását az tette szükségessé, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett az EU-ban repülővel, vonattal, autóbusszal vagy komppal utazók száma, elérve a mintegy 13 milliárdot évente, az uniós utasjogok hatálya alá tartozó utazók száma pedig a következő években tovább fog növekedni, 2030-ra várhatóan eléri a 15 milliárdot, 2050-ra pedig a közel 20 milliárdot.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben