Februártól védettségi igazolvány nélkül is utazhatunk az EU-ban, egy feltétellel

by Kassay Tamás

Az Európai Unió Tanácsa január 25-én új ajánlást fogadott el a biztonságos és szabad utazás elősegítésére, amely szerint a vonatkozó nemzeti intézkedéseket nem a regionális szintű járványhelyzet, hanem az egyes utazók egészségügyi állapotának figyelembevételével kell alkalmazni.

A rendelet február 1-jén lép hatályba – közölte az MTI az uniós tanácsra hivatkozva. Az új ajánlás kimondja:

noha az intézkedéseket az egyes utazók egészségügyi állapota alapján kell alkalmazni, figyelembe kell venni azt is, hogy melyek a vírus elterjedése szempontjából különösen érintett, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint sötétvörös besorolású területek.

„A személyalapú megközelítés jelentősen egyszerűsíti az alkalmazandó szabályokat, valamint kiszámíthatóságot biztosít az utazók számára”

utazás védettségi igazolvány nélkül EU green pass vakcinaútlevél
Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
fotó: Città di ParmaCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Ez a virág-, avagy bikkfanyelven megfogalmazott történet azt jelenti, hogy védettségi igazolvány nélkül szeretnék lehetővé tenni az utazást, de akinek nincs védettségije, attól elvárnak 1 tesztet. Nem teljesíthetetlen elvárás. De lentebb még összefoglalom az apróságokat, amikre érdemes figyelni.

A védettségi igazolványokról szóló rendelet módosítása után 9 hónapig (270 napig) érvényes az oltás az EU-n belüli utazások tekintetében.

Ennek értelmében az igazolványok érvényességét az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától kezdődően kell számítani. Ezen túlmenően változnak az oltási igazolványok kódolására vonatkozó szabályok is annak érdekében, hogy figyelembe lehessen venni az emlékeztető adagokat – emlékeztettek.

Kiemelték továbbá: a szabad mozgást korlátozó bármely intézkedésnek megkülönböztetéstől mentesnek és arányosnak kell lennie. A tagállamok főszabály szerint nem tagadhatják meg a más tagállamokból érkező, védettségi igazolvánnyal rendelkező utazók belépését a területükre.

Azoknak azonban, akik nem rendelkeznek uniós védettségi igazolvánnyal, a határátlépés előtt, vagy után legkésőbb 24 órán belül koronavírus tesztet kell végeztetniük. A különleges felmentéssel rendelkező utazók, mint például az ingázó munkavállalók és a 12 év alatti gyermekek mentesülnek ezen követelmény alól.

Az látszik tehát körvonalazódni, hogy az idén úgy utazhatunk majd, hogy aki viszonylag frissen oltott (9 hónapon belül), nem szembesül korlátozásokkal, akik pedig régebben, vagy egyáltalán nem, ők sem lehetetlenülnek el, hanem relatív egyszerű 1 alkalmas teszteléssel beléphetnek másik országba, akár úgy is, hogy a tesztet majd ott végeztetik el érkezés után, mint arról Anglia éppen új rendeletet hozott.

FONTOS: mivel az EU alapvetően ajánlást fogalmaz meg, a tagországok önként hozhatnak olyan szabályokat, amivel ettől eltérnek, tehát minden elindulás előtt mindenki továbbra is tájékozódjon az adott ország beutazási szabályairól a Konzuli Szolgálat oldalán.

Az is fontos, hogy a BEUTAZÁSI SZABÁLYOK nem egyenlőek a HELYI KORLÁTOZÁSOKKAL. Tehát, nagyszerű, ha már be lehet könnyen utazni másik országba, de ott még korántsem biztos, hogy mondjuk zárt térbe be lehet menni oltási igazolás nélkül, vagy mondjuk nem biztos, hogy lehet koncertre menni és társai, sok ilyen rendelkezéssel ismerkedhettünk meg az előző évben. Amint ezekről is lesz érdemi információ, leközlöm majd.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben