utazó blogger vakmajom egyház spabook

Utazó blogger tette helyre az egyházba beleszálló Vakmajom szerzőjét

by Polisor Bettina

Szokatlan bejegyzés került fel a Spabook utazós blogjára. A régi követői már tudják, hogy fontos ügyekben a blog alapítója fel szokta emelni a hangját és időnként nyílt leveleket ír. Első emlékezetes levele több, mint 1 millió emberhez jutott el 2020-ban, amikor arra hívta a fel a figyelmet, hogy a járvány sújtotta világban luxus áron kínálták a lepusztult retro balatoni szálloda szobáit.

Vakmajom, a HOLD Alapkezelő által vezetett HOLDBLOG szerzője egyházellenes bejegyzést tett közzé, az utazó blogger iránytű pontossággal mutatta meg, merre van az előre

Vakmajom a posztjában az elmúlt napok történéseire reagálva kezdett alapvetően jogos okfejtésbe, amely kirekesztő, megbélyegző, általánosító kifakadásba torkollt, többek között így fogalmazott:

Ez az egyház? Vannak katholikosz pedofil papok meg nemzetináci papok? Na kösz, akkor soha többet nem kérek belőle, egy ujjal, egy hanggal nem érhetnek hozzá a gyerekeimhez, semmi közük nem lehet hozzá. És ez azóta is, már sokkal többet látva a disznóságaikból, sziklaszilárd meggyőződésem, kevés károsabb, képmutató, ráadásul a szemfényvesztésükkel az adófizetők pénzén élősködő, basáskodó szervezet létezik a világon, mint az egyház. Bármelyik. Mindnek ugyanaz az üzleti modellje, szekta, szcientológus vagy bevett egyház, egykutya: csalással kiszivattyúzni a zsebedből a pénzt.

Csapjanak be az üres meséikkel, akit akarnak – és gazdálkodjanak a hiszékenyektől elszedett pénzükkel. Nulla adófizetői pénzt nekik. És az iskolától, a befolyásolható kiskorúaktól kőkeményen el kell tiltani őket, pontosan úgy, mint a drogot.

Az utazó blogger a saját csatornáján az alaptematikától eltérve az alábbi nyílt levelet tette közzé, amelyben fel kívánja hívni a figyelmet Vakmajom – szerinte helytelen – megnyilvánulására. A nyílt levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

#nyíltlevél Kedves Vakmajom! Egyre többet olvasva a posztjaidból, a féligazságokból, amiket tudatosan, vagy éppen meggondolatlanság miatt terjesztesz és a mai toxikus, megbélyegző, kvázi fasiszta egyházellenes kirohanásod után sziklaszilárd meggyőződésem, kevés károsabb, képmutató, szemfényvesztésekkel operáló influencer van a magyar neten, mint Te, pedig elsőre igazán kedveltelek.

Több alkalommal fűztem már építő jellegű kritikát egy-egy írásodhoz, amiben pontatlanságot és félinfót terjesztettél, ezekre sosem válaszoltál, és a tevékenységedből nem érződik, hogy megfontoltad volna bármelyik gondolatot.

Ma ideológiailag pontosan ugyanolyan kirekesztő megnyilvánulást produkáltál, mint amivel szemben felemelni kívántad a hangod, soraid. Megbélyegzel vallást, egyházat, közösséget, egyetemes felelősséget sugallmazol, pontosan azon a szinten, ahogyan az általad sem komált Bayer megmondó ember szokott mások szüleiről és nagyszüleiről és azok leszármazottairól.

Elfogadom, ha nem vagy vallásos, elfogadom, ha nem tetszenek dolgok, de súlyosan toxikusnak tartom, ahogyan erről furkósbot egyszerűséggel és durvasággal megnyilvánultál.

Sajnálom, hogy rossz élményed és tapasztalatod volt azzal az emberrel, akihez keveredtetek. De azért, mert ő olyan amilyen, vagy mert Balogh Zoltán olyan most amilyen, mások még nem olyanok. Nyugodtan eltakarodhat a közéletből és az egyházból is, senkinek nem fog hiányozni. Ellenben:

Olvastad Te életedben pl. az Újragondoló gondolatait? Javaslom, szükséged lenne rá. Nagyon. Ahogyan a legtöbbünknek is.

Az én Papám lelkész volt. A lélek gyógyítója, a szeretet képviselője, akinek a szelleme a halála után rajtam és az általam képviselt médián, és blogon keresztül továbbra is beragyogja a világot és próbálja jobbá tenni ezt az országot a maga eszközeivel.

Költői kérdésedre válaszolva: nem, az egyház nem ez. Amit Te írsz, az bűn és gyarlóság, ami az életnek része, az egyháznak sajnos része, hiszen nem hibátlan emberek alkotják. De a vallásnak, és a hitnek amit hirdet, annak nem része.

Törekednünk kell a hibák javítására, a folyamatos megtisztulásra, ebben egyetértünk. De gyógyítani csak a szeretet ereje tud, és nem a fizikai, vagy a virtuális bunyó, sem a harag, a bosszú, vagy a féltékenység, vagy a lekicsinylés.

A megértés, elfogadás, párbeszéd,előremutató ötletek, javaslatok együttesen, a szeretet által vezérelve, valami jobbnak a reményében és kiapadhatatlan hitével, na az tud előre vinni.

A bejegyzésed az a kategória, amiért illene bocsánatot kérned. Én megtenném, blogger kollégaként mondom. Ennek hiányában pedig a Holdblog Alapkezelő helyében elgondolkodnék a közös munkán.

Végezetül pedig, ha szeretnéd egy picit átérezni, megérteni, mit is adhat a vallás és az egyház, akkor ajánlom figyelmedbe az én személyes élményemet és tanulságaimat.

Kiállok a gyermekek védelme mellett, elhatárolódom minden olyan világi és egyházi szereplőtől, aki szégyent hoz a hitre, vallásra, momentán a Magyar Református Egyházra és mint ennek tagja nem vállalok velük semmiféle közösséget bűnbánásukig.

Mr Spabook

A nyílt levél gondolatai mellett kiállni ide kattintva lehet.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben