üzemanyagár-stop szigorítás megmenekült belföldi turizmus benzinár

Üzemanyagár-stop szigorítás: megmenekült a belföldi turizmus

by Kassay Tamás

Szombaton déli 12 órától változás áll be a benzinkutakon, változik az üzemanyagár-stop szabályozása. A belföldi turizmus egyelőre megmenekült attól, hogy pillanatok alatt földbe álljon.

Elfogadva a MOL javaslatát a kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos üzemanyagárat a magántulajdonú gépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra és a taxikra tartja fenn 

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

hozzátette: „a 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú gépjárművek, és a nem természetes személy által üzemben tartott autók piaci árat fognak mostantól fizetni.”

A kapcsolódó kormányrendelet egyértelműen szabályozza, hogy kik jogosultak, és kik nem tankolhatnak a kedvezményes üzemanyagár figyelembevételével.

Spabook vélemény:

 1. A belföldi turizmus megmenekült attól, hogy beleálljon a földbe. Teljesen egyértelmű, hogy az ársapkához képest közel dupla akkora üzemanyagár mellett az emberek úgy reagálnának, hogy sokkal kisebb utakra indulnak el, 2-3 órás autózások helyett nagyjából 1-1,5 órás távolságokat vállalnának be. Hiszen a pénzügyi keretük nem csak, hogy nem nő, de aki előrelátó, már tartalékol a téli időszakra, amikor a rezsiköltségek emelkedése is több tízezer forintos extra kiadást fog jelenteni – havonta.
  A turizmus szektornak fel kell készülnie arra, hogy közelebbről érkeznek a vendégek. Eddig is jellemző volt, hogy Pécs környékén elhanyagolható létszámban tűntek fel turisták a Nyírségből, vagy Hajdú-Biharból. Ez a jelenség, másképpen egyensúlytalanság fokozódni fog. Ugyancsak hasonló hatásra kell számítani a keleti országrészben, ami azért szomorú hír az ottaniaknak, mert a Nyugat-Magyarországról érkező vendégek tipikusan nagyobb vásárlóerővel bírnak, mint a helybéliek. Érdemes a marketing tevékenységet ehhez alakítani: aki el szeretné kerülni a veszteséget, meg kell, hogy szólítsa a távolabbról érkező, fizetőképes réteget. Fék helyett a gázra kell lépni.
 2. A mostani változtatás indoklása az ellátási problémák és kockázatok csökkentése.
  Nos, azzal, hogy a céges gépjárművek számára emelték meg az árat, konkrétan semmiféle csökkenés nem lesz a keresletben, csak a bevételek fognak nőni. Ugyanis a cégek kifizetik, és a céges járművek eddig is annyit mentek, amennyit kellett nekik menni. Szóval egyáltalán nem látszik, miért is enyhítene az ellátási kockázatokon a ma bejelentett változtatás.
  Az ellátási problémákon az segíthetne, ha a vidéki utazásokat meg lehetne oldani kényelmesen, megbízható módon vonattal, ideiglenes jelleggel valami kedvezményes bérletrendszer kialakításával. Nem gondolom, hogy a német megoldás tökéletes, mert gigantikus veszteségeket generálnánk vele például a BKK-nak, amely most is olcsón szállítja az embereket. De azon érdemes lenne fürgélkedni, hogy a vidéki üdülésekre való eljutásra legyen vonzó alternatíva a személyautó helyett.

  A kapacitásgondokkal küzdő MOL-on enyhülhet viszont a nyomás emiatt: a Magyarországra üzemanyagot exportálók pl.: ÖMV, eddig annyi üzemanyagot hozott be, amennyit piaci áron tudott értékesíteni. A többit az olcsó Ural nyersolajhoz hozzáférő MOL-tól vásárolta. Most több üzemanyagot is megéri már nekik behozni, így kevesebbet vásárolnak a MOL-tól.
 3. Magyarország kreatív ország, nem igazán kerül nagy fáradságba átszívni egy magántulajdonú gépjárműből az üzemanyagot a céges járművekbe – most nyilván nem a multikra gondolok, de a családi cégek esetében ez a work-around nagyjából borítékolható.
 4. A kommunikáció fontosságáról több alkalommal is írtam már, hiszen ez a szakterületem, és ez a mostani nyilatkozat a Kormányinfón sajnos nem volt pontos, ahogyan sem a rezsiárakkal kapcsolatos, sem pedig a nyelvvizsgás bejelentés sem volt az. Értem, hogy rengeteg a feladat, de ha pontatlanul fogalmaznak, akkor nem lehet a médiát hibáztatni azért, mert pontatlan infókat közölnek tovább, netán találgatásokba bocsátkoznak. Ugyanezt lehetett megfigyelni a koronavírus alatt, amikor a Spabook volt az egyetlen portál, amelyik egyetlen hibát leszámítva, mindig helyesen értelmezte a bejelentéseket és általában később is közölte le, megvárva a késve érkező Magyar Közlönyöket. Nagyra értékelnénk sokan, ha ebben sikerülne fejlődést elérni, különösen egy ilyen elhúzódó, feszültségektől terhes időszakban.
  A mai bejelentésben mi a pontatlan?

  Nincsen olyan, kifejezés, hogy 7,5 tonnát meghaladó kocsik. Gépjárművek vannak, a kocsik alatt személyautókat értünk amelyek tipikusan nem érik el ezt a tömeget. A másik, hogy 7,5 tonna felett már eddig is piaci áron lehetett csak tankolni, tehát nem állt be változás ebben. A másik pontatlanság: „… üzemben tartott autók piaci árat fognak fizetni„. Nem, nem az autók, hanem helyesen: „a nem természetes személy által üzemben tartott autók tankolásakor piaci árat kell majd mostantól fizetni.”

  A legnagyobb kérdés pedig, hogy most akkor a tulajdonos számít, vagy az üzembentartó? Értem én, hogy elvileg az, aki a forgalmiba be van írva, csak nem ez hangzott el.

Sok tisztelt Olvasóm szerint ez szőrszálhasogatás, de sajnos nem az. A nyelvhasználat – különösen – a nagy horderejű ügyek esetében nem lehet pongyola. Tisztelettel köszönöm mind a nyilatkozók, mind pedig az újságíró kollégák erőfeszítéseit, hogy korrektül tájékoztassunk és példamutatóan járjunk el, hiszen alakítjuk a közbeszédet is.

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben