A vakcinaútlevél nem feltétlenül indítja újra a nemzetközi turizmust

by Waterfan
Vakcinaútlevél oltási útlevél nemzetközi turizmus újraindítása nem szükséges

Világszerte és Magyarországon is cikkek sorozata jelent meg az elmúlt hetekben azzal kapcsolatban, hogy a vakcinaútlevél bevezetése lehetővé teszi az utazást és a turizmus helyreállítását. De van egy apró bökkenő.

Vakcinaútlevet az kap, aki beoltatta magát. Ez a turista – jelenlegi legjobb tudásunk szerint – nem betegedhet meg, ellenben nincsen ismeretünk arról, hogy fertőzőképes maradhat-e és ha netán igen, akkor milyen mértékben. Igaz, hogy mivel nem lesz beteg, nem lesznek tünetei sem, nem fog például köhögni, tehát az esély sokkal kisebb arra, hogy fertőzzön.

A belföldi turizmuson ez azonnal segíthet, hiszen beoltott emberek miért ne jöjjenek össze étteremben, fürdőben, vagy akárhol. Nem lesznek betegek, mozogni meg eddig is lehetett a határokon belül. Tehát, az oltás hatalmas lendületet adhat és segít az újraindulásban. De:

A nemzetközi korlátozásokat miért tartják fenn az államok?

Azért, hogy a helyi lakosságot ne fertőzzék meg behurcolással és a helyi egészségügyi ellátórendszer ne omoljon össze. Nem azért, mert egy másik állam állampolgára a 2 hetes nyaralása alatt esetleg megfertőződik és majd otthon aztán nem tud dolgozni a betegszabadsága alatt. Az már nem a fogadó ország gondja lenne.

A vakcinaútlevél bevezetésével megvédjük a célország lakosságát és egészségügyi ellátórendszerét?

Ezt még nem tudjuk, illetve részben védjük.
Hiszen, attól, mert az adott ember nem beteg, a tudomány mai álláspontja szerint még elképzelhető, hogy behurcolhatja a koronavírus fertőzést a desztinációra. Egészen pontosan a helyzet az, hogy nincsenek ismereteink arról, hogy fertőzőképes marad-e a beoltott személy, és ha igen, akkor mennyire.
Ami biztos: a vakcina megvédi a beoltott személyt (az utazót). Ami nem biztos, hogy másokat véd-e az utazóktól. 

Tehát, egy állam csökkentheti a saját kockázatát azzal, ha a saját állampolgárai be vannak oltva, mert akkor, aki elutazott, az nyaralásról hazatérve nem fog kórházba kerülni. Mivel eddig is szabad volt utazni, igazából ehhez nincsen szükség oltási útlevélre. Ugyanakkor, a határok megnyitását nem teszi lehetővé, mert a külföldi beutazók hiába vannak beoltva, ha még nem tudjuk, fertőzhetnek-e. Valójában a cél az, hogy a helyi lakosság legyen kellő arányban beoltva.

Szlávik János így nyilatkozott az oltási útlevél szükségességéről az InfoRádió-nak:

Az oltási útlevél jelenleg a légitársaságoknak és egyes országoknak nagyon pozitív dolog lenne, csak ahogy mennek a hónapok, az európai országok egyre nagyobb része lesz beoltva. Ha az európai országok között fogunk utazni, akkor szükségtelen lesz az oltási útlevél, mert a lakosok nagy része be lesz oltva. Ha Európán kívül megyünk olyan helyekre, ahol nincsenek beoltva az emberek, ott megint csak értelmetlen az oltási útlevél, ha tudják, hogy az Európából érkező emberek nagyrészt be vannak oltva.

mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában

Remélhetjük, hogy a vakcinaútlevél digitális rendszere újraindítja a turizmust?

Mindaddig, amíg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a beoltott személy nem képes továbbfertőzni, addig a problémát nem oldja meg, ha egy profi, 21. századi rendszerben követhetővé tesszük azt, hogy az utas kapott-e oltást, mikor voltak koronavírus tesztjei korábban és melyik lett pozitív vagy negatív. Az sem oldja meg a helyzetet, ha egyéb egészségügyi adatokat rögzítünk hozzá, például alapbetegségeket, allergiát, ételérzékenységet, vércsoportot, más egyebet.

Jó ötlet egészségügyi útlevelet bevezetni?

Határozottan igen. A fent említett adatok rögzítésével nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy turisták milliárdjai tudjanak biztonságosabban utazni. Ha bárhol orvosi ellátásra szorulnak a világban, azonnal rendelkezésre állnak olyan fontos információk, mint például az allergiáik, vércsoportjuk, stb.

Tehát, az utazók egyéni, saját biztonsága és a jobb ellátás miatt van értelme erről beszélni, sőt, van értelme bevezetni, mert időt takaríthatnánk meg az ellátás során és csökkenthetjük a hibalehetőségeket is.

Ellenben: mindaddig, amíg a helyi lakosság nem lesz immunis a koronavírusra, azaz a többség be nem oltatja magát, avagy el nem sikerül nyomni a járványt úgy, mint például Tajvanon, vagy Új-Zélandon, addig egy ilyen rendszer nem fogja megmenteni a turizmus iparágat.

Miért beszél mindenki vakcinaútlevél, másik nevén oltási útlevél bevezetéséről?

Az államok számára ez is extra adatbázis. Az adat érték, most ellenállás nélkül be lehet szerezni az egész világ összes emberétől, hát miért ne tegyék meg. Praktikus megközelítés. Igazából réges-rég működnie kellene már ilyen rendszereknek állami kereteken belül. Most az az izgalmas kihívás, hogy az adatokat globálisan lekérdezhetővé kell tenni, ami adatbiztonsági szempontból extrém érdekes helyzet. Ki legyen például az adatgazda? Érdekes kiegyezést kíván ez egy Washington-Peking-Moszkva-Brüsszel tengelyen is, és akkor vannak még országok a világban.

Az emberek szeretnék már élni a megszokott életüket, hajlandók lemondani bizonyos jogaikról, vagy elfogadnak korlátozó szabályokat is csak azért, hogy újra legyen valamiféle szabadság. Ha ehhez az kell, hogy rögzítsék az egészségügyi adataikat és ezt határőrök, vagy más egyéb, majdan erre feljogosított személyek megnézhessék, akkor belemennek, csak legyen már vége, mindenki unja. Én is unom egyébként, átérzem.

A biztosító társaságok számára remek eszköz lehet a jövőben arra, hogy csökkentsék a saját kockázataikat, üzleti érdekük fűződik hozzá. És nem csak a korona miatt. Belegondoltál abba, hogy ha egyéb adataidat esetleg lekérdezhetik egy ilyen adatbázisból, e-egészségügyi útlevélből, akármiből majd mondjuk 10 év múlva, akkor simán lehet, hogy a kevésbé egészséges ügyfelek számára csak többszörös áron adnak utasbiztosítást? A kocsiknál nyilvános a baleseti múlt, miért ne lehetne ugyancsak hasonlóan kockázatértékelési tényező az egészségügyi állapot? Senki nem beszélt még ilyenről, de aki előre gondolkodik, számol ezzel.

A turizmus szakma képviselői szintén aktívan kiállnak valamiféle, még vitatott specifikációjú vakcinaútlevél bevezetésének szükségesség mellett, de ne felejtsük el, a turizmus szakma jelen pillanatban az életéért küzd. Értelemszerűen kiáll azon lehetőségek mellett, amelyektől joggal remélheti azt, hogy beindulhat a vérkeringés, végre levegőhöz, vendéghez és forráshoz juthat. Én is az egyik képviselője vagyok és ez az oldal is hiába pörög, nyilvánvalóan a turizmus nyereséges működése nélkül hosszú távon nem fenntartható. A Spabook is abban érdekelt, hogy mielőbb beinduljon az utazás világa, mégis, véleményformálással igyekszem segíteni az optimális és szükséges lépések megtételét és kérdéseket teszek fel mindazzal szemben, amiről úgy vélem, nem optimális.

Első blikkre úgy tűnik, ha lesz vakcinaútlevél, akkor az eddig rendkívül szigorú nemzetközi állami korlátozások enyhítésre, akár feloldásra is kerülhetnek. Éppen ezért logikus lelkesen beleállni és elősegíteni, hogy a vakcinaútlevél mielőbb bevezetésre kerüljön.

Második ránézésre viszont láthatjuk, hogy szerintem nem várható majd a nemzetközi utazási korlátozások feloldása mindaddig, amíg a helyi lakosság egészségét nem sikerül szavatolni. Teljesen mindegy, hogy maga a turista van-e vakcinálva, oltakozva, immunizálva, ha a szájában, torkában beviheti a fertőzést.

Ha viszont a lakosság kellő arányban immunizálva lett – de szép magyar mondat, itt is hagyom, olyan csodás -, onnantól kezdve valójában szükségtelen a vakcinaútlevél is, hiszen teljesen mindegy, fertőz-e az utas, vagy sem, mert legfeljebb saját magára veszélyes. Azt meg majd kezeli az utasbiztosítója (fentebbi pont!) vagy kifizeti a tizenmilliós kezelést saját zsebből, ha még külföldön van. De a legtöbben haza is érnek, mire a lappangási idő után kijönnek rajtuk a betegség tünetei. Amivel az érintettek szintén maguknak (és a TB-nek) okoznak már csak problémát, hiszen a lakosság nagy része védett lesz addigra.

Összességében viszont egy digitális egészségügyi útlevél, amiben sok minden, szükség esetén életmentő adat is benne van, na az nagy fejlődés lesz a világban. Mindaddig, amíg az adatok felhasználása és tárolása atombiztos.

A véleménycikkel kapcsolatban minden logikus észrevételnek nem csak helye van, hanem kifejezetten várom is őket hozzászólásban, a közös gondolkodás reményében.

Mr Spabook
turisztikai fejlesztési menedzser

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben