Velence turistaadó illeték belépő

Velence turistaadót vezet be jövőre

by Kassay Tamás

Velence bejelentette, hogy 2024-től 5 eurós belépődíjat tervez beszedni az egynapos turistáktól, akik nem alszanak a városban. A javasolt fizetési rendszert jövőre 30 napon át tesztelik, elsősorban a tavaszi ünnepnapokra és a nyári hétvégékre összpontosítva, amikor túlzottan sok a turista. – jelentette a Reuters.

Tényleg bevezeti Velence a turistaadót?

Egyelőre némileg kétséges a dolog, hiszen konkrét dátumról nem szól a fáma, az eddigi tapasztalat pedig az, hogy nagy elhatározásokat nagy semmi követ. Évek óta újra és újra bedobja Velence a turistaadó bevezetésének ötletét, legutóbb 2022 januárjában, azután júniusában vezette volna be, de a rendszer elindítása rendre elmaradt.

A velencei turista illeték, avagy városi belépő minden 14. évét betöltött turistát érint

Korábban arról is volt szó, hogy a díj minimum 5 euró lesz, de az előzetes regisztráció és a várható turista áradat függvényében az ár dinamikusan változna, akárcsak a repjegyárak. A legújabb hírben ez az elképzelés már nem szerepel, egyelőre úgy tűnik, hogy fix összegről lesz szó.

Az biztos, hogy Velence 50 ezer fős lakossága eltörpül a naponta a városba érkező 110 ezer turista létszáma mellett. A Velencébe érkező turisták négyötöde, azaz 80 százaléke egyetlen napra érkezik és nem száll meg a városban, de terheli annak infrastruktúráját, környezetét.

Egészen biztos tehát, hogy megfelelő lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a város különleges fekvését, szépségét, művészeti, építészeti emlékeit évtizedek, évszázadok múlva is élvezhessék majd az akkori turisták.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben