vendégéjszaka 2024 április vendégszám

A vendégéjszakák száma 4,7 a vendégeké 1,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

by Polisor Bettina

2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 0,9%-kal mérséklődött. 2024. január–áprilisban a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 4,8, a külföldieké 10%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit – közölte a KSH.

A hazai turizmus alakulása 2024. áprilisban

A vendégek száma összességében 1,3, a vendégéjszakáké 4,7%-kal csökkent a turisztikai szálláshelyeken, amit részben az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék 2023 áprilisához képest eltérő időbeli eloszlása okozott. Idén a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó négy napból három márciusra esett, illetve az előző évvel ellentétben május 1-jéhez nem kapcsolódott hosszú hétvége. A vendégéjszakák 71%-át a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 5,5%-kal elmaradt az előző évitől. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7%-kal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Belföldi vendégek száma 2024 április

belföldi vendégek száma 5,5, a vendégéjszakáké 8,9%-kal kisebb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 598 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 434 ezer vendéget és 952 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 76%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,0%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 12%-kal maradt el a 2023. áprilisitól. A belföldivendég-éjszakák száma a Bük–Sárvár turisztikai térségben bővült a legnagyobb mértékben (14%-kal), illetve Tokaj és Nyíregyháza térségében csökkent a leginkább (22%-kal) az előző év azonos időszakához képest. Budapesten 8,2%-kal emelkedett, a Balatonnál 8,9%-kal visszaesett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

Külföldi vendégek száma 2024 április

külföldi vendégek száma 3,2%-kal bővült, a vendégéjszakáké 0,9%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 609 ezer vendég közel 1,6 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 433 ezer vendéget és 1,1 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 82%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 0,8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 5,5%-kal nőtt 2023 áprilisához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecen és térségében bővült (26%-kal), a leginkább pedig (51%-kal) Gyula és térségében esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. Budapesten 4,2%-kal nőtt, a Balatonnál 6,7%-kal csökkent a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 22 532 turisztikai szálláshely, ezen belül 2 409 kereskedelmi, illetve 20 123 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 940 szálloda és 1024 panzió volt nyitva április egy részében vagy egészében. A turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 69,2 milliárd forint volt, folyó áron 3,6%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,6%-kal kevesebbet, közel 3,0 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

2024. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 7,7%-kal több, összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak, és a belföldi vendégek 4,8, a külföldiek pedig 10%-kal több (4,7 millió, illetve 5,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben