vendégszám növekedés vendégéjszaka csökkenés 2023 július belföldi turizmus

A vendégek száma 4,3%-kal nőtt, a vendégéjszakáké 1,0%-kal csökkent júliusban

by Kassay Tamás

2023 júliusában a turisztikai szálláshelyeken1 (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 2,2 millió vendég 6,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 4,3%-kal magasabb, a vendégéjszakáké 1,0%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,4%-kal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 13%-kal emelkedett. 2023. január–júliusban a belföldi vendégek 8,1%-kal kevesebb, a külföldiek 13%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. – közölte a KSH.

2023. júliusban több vendég kevesebb éjszakát töltött el a magyar szálláshelyeken

A vendégek száma összességében 4,3%-kal nőtt, a vendégéjszakáké 1,0%-kal csökkent a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 62%-át a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 2,3%-kal visszaesett. A magán- és egyéb szálláshelyeken 1,2%-kal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 3,6, a vendégéjszakáké 8,4%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,9 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 837 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 57%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 9,4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 8,2%-kal csökkent 2022 júliusához viszonyítva. A két legnépszerűbb turisztikai térségben2, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 42, illetve 8,2%-át regisztrálták, Budapest részesedése 4,8% volt.

A külföldi vendégek száma 19, a vendégéjszakáké 13%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 907 ezer vendég 2,6 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 628 ezer vendéget és 1,6 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 65%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 8,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 22%-kal bővült 2022 júliusához viszonyítva. Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldivendég-éjszakák 45%-át regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 24%-os részesedéssel.

Összesen 33 803 turisztikai szálláshely, ezen belül 3034 kereskedelmi, illetve 30 769 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

kereskedelmi szálláshelyek közül 1005 szálloda és 1203 panzió volt nyitva július egy részében vagy egészében.

kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 75 milliárd forint volt, ez folyó áron 15%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. (Tehát reálértéken, az inflációt figyelembe véve csökkenés tapasztalható! – a szerk.)

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 8,9%-kal kevesebbet, 5,6 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken. (Inflációval együtt ez már jelentős visszaesésnek mondható, vélhetően a megdrágult éttermi szolgáltatásokra fordították ezt az összeget a kártyabirtokosok – a szerk.)

2023. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:

Az eddigi egészét, azaz a féléves teljesítményt tekintve a  turisztikai szálláshelyeken 0,6%-kal több, összesen 22,4 millió vendégéjszakát regisztráltak.

belföldi vendégek 8,1%-kal kevesebb, a külföldiek 13%-kal több (12,0 millió, illetve 10,4 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben