Fürdőzni és kirándulni szeret a magyar a látogatói statisztikák alapján

by Kassay Tamás

2023-ban Magyarország turisztikai térségeiben 2,8 milliós nemzetközi, valamint 19,3 millió belföldi vendégéjszakát töltöttek el a turisták, előbbi 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, utóbbi lényegében stagnált. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldi turisták körében. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fogadták a teljes lakosság számához képest a legtöbb vendéget. – közölte az MTÜ.

Egyre népszerűbb Győr-Pannonhalma térsége

A 2023-ban regisztrált 27,3 millió vidéki vendégéjszaka 81 százalékát a 11 turisztikai térségben töltötték a vendégek. A három legnépszerűbb: a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest környéke térség részesedik a fővároson kívüli szállásforgalom több mint feléből.

A vidéki szálláshelyforgalom maradék 19 százaléka, több mint 5 millió vendégéjszaka turisztikai térségeken kívüli településeken realizálódott. Közülük a legtöbb, negyedmillió vendégéjszakát a jelentős üzleti turizmussal rendelkező Kecskemét könyvelhette el 2023-ban, a legnagyobb forgalomnövekedéssel pedig (+15%) Szarvas városa büszkélkedhetett.

A legnagyobb vendég, illetve vendégéjszaka-növekedést 2022-höz képest egyaránt a Győr-Pannonhalma térsége produkálta. 2019-hez viszonyítva viszont a Tokaj és Nyíregyháza térségben mérték a legmagasabb, 16% fölötti vendégbővülést, a Budapest környéke szálláshelyein pedig a legnagyobb vendégéjszaka-emelkedést közel 10%-kal.

Spabook vélemény: sok esetben mi sajtótermékek hivatalos közleményekből dolgozunk. Ez egyfelől áldás, mert könnyebb publikálni egy anyagot, ha azt előtte már megírták, ugyanakkor szakmai anyagok esetében problémát is jelent, mert egy pontatlan megfogalmazás miatt az adott híroldal, jelen esetben a Spabook megbízhatósága és hitelessége sérül, az olvasók rajtunk kérik számon, hogy miért írtunk le ezt vagy azt és miért fogalmaztunk félreérthetően, vagy pontatlanul. Emiatt szakmai kötelességem jelezni, hogy:

a közleményből átvett fenti bekezdésből sajnos nem derül ki, hogy Győr-Pannonhalma vendégéjszaka-növekedése mekkora volt, és első olvasásra némileg értelmezhetetlen, hogy a bekezdés végén miért szerepel az, hogy „Budapest környéke szálláshelyein pedig a legnagyobb vendégéjszaka-emelkedést közel 10%-kal”. Újraolvasva természetesen kiderül, hogy az egyik, meg nem adott adat 2022-höz, a másik pedig 2019-hez méri a növekedést, csakhogy tovább fokozza az információk nehéz befogadhatóságát, hogy egyúttal a két, vendégéjszakás adat közé beékelődik egy teljesen más mérőszám, a vendégbővülés is, amit helyesebb lenne vendégszám bővülésnek nevezni és külön tárgyalni.

A nemzetközi látogatók növekvő utazókedve vidéken is éreztette hatását, jelentős volt a külföldi forgalomemelkedés. – áll a közleményben. Pontosan mennyi a változás értéke és melyik évhez viszonyítjuk? A vendégéjszakák számánk 3 százalékos emelkedés nem nevezhető jelentősnek, de ha nem vendégéjszakáról van szó, akkor jó lenne tudni, pontosan milyen dimenziót takar a „forgalomemelkedés” szó – a szerk.

A Balaton után Debrecen és térségében, valamint Bük-Sárvár térségben töltötték a legtöbb vendégéjszakát a külföldi vendégek. A legnagyobb vidéki üdülőrégiónkban a csehek és németek, míg a legnépszerűbb hegyvidéki desztinációnkban a lengyelek és a szlovákok voltak a legtöbben.

A legtöbb hazai vendég a magyar tengert követően a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza szálláshelyeit választotta. Közülük a fővárosiak kedvence a Balaton, a Mátra-Bükk, valamint Budapest és környéke volt, ahol a legszívesebben Siófok, Eger és Visegrád szálláshelyein vendégeskedtek.

Az NTAK adatai alapján lakosságarányosan, a település éves vendégforgalma alapján a legtöbb vendég Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fordult meg.

Az egynapos látogatások legnépszerűbb 5 térségének kedvenc látványosságai

vendégszám vendégéjszaka 2023 belföldi turizmus Magyarország
  • a Váci főtér
  • a siófoki Aranypart szabadstrand
  • a nyíregyházi Sóstó-Gyógyfürdő
  • a hajdúszoboszlói Hungarospa Gyógyfürdő
  • az Egri bazilika

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben