A legtöbb külföldre utazó magyar a bankkártyás fizetést választja

by Polisor Bettina

A magyarok 32 százaléka tervez idén külföldre utazni, közülük 83 százalék jelezte, hogy utazása során bankkártyával vagy okos eszközzel kíván fizetni – mondta el Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője az utazási és az azokhoz kötődő fizetési szokásokat vizsgáló felmérésüket ismertető sajtótájékoztatón – írja az MTI.

A régióban a magyarok állnak az élen a digitális fizetés használatában

Sármay Bence közölte, hogy a külföldre utazó magyar turisták fő úticéljai között első helyen áll Horvátország, amit Olaszország, Ausztria és Görögország követ. A régió 8 országára (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária) kiterjedő felmérést a Visa megbízásából a Kantar kutatócég végezte el. Az idén márciusban készült reprezentatív kutatásba minden érintett országban a 18-65 évesek közül 1000 embert vontak be.

Sármay Bence rámutatott, hogy a külföldi utazást tervező magyarok csaknem 50 százaléka nyilatkozta, hogy utazási terveitől sem az infláció, sem a megélhetési költségek emelkedése nem tántorítja el. A felmérésből az is kiderült, hogy minden második magyar az utazására személyenként 200-600 euró között tervez költeni, amely összegben benne van a szállás, az étkezés és a költőpénz is. A Visa Magyarországért felelős területi vezetője szólt arról is, hogy a magyar utazók

  • 57 százaléka ugyanazt a fizetési kártyát tervezi használni külföldön, mint belföldön
  • 66 százaléka a kényelmet,
  • 57 százalékuk a gyorsaságot,
  • 53 százalékuk pedig a biztonságot említette a bankkártyás fizetés előnyei között.

Visa kártyával a világ több millió elfogadóhelyén, több mint 150 féle valutában lehet fizetni

A magyarok leginkább éttermekben, élelmiszerboltokban, múzeumokban, ajándékboltokban és a tömegközlekedésen fizetnek kártyával vagy okostelefonnal – olvasható a Visa közleményében.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a következőkre hívta fel a külföldre utazók figyelmét:

  • okos eszközeink mellett vigyük magunkkal bankkártyánkat is
  • fontos, hogy tisztában legyünk a bankkártyánk PIN kódjával
  • problémák megoldása érdekében legyen kéznél bankunk ügyfélszolgálati telefonszáma
  • külföldi utazás előtt érdemes áttekinteni a bankkártyához beállított limiteket
  • célszerű a külföldi utazásokra valamennyi készpénzt is magunkkal vinni

Kelemen Tamás, az MBH Bank Lakossági termékmenedzsment vezetője azt javasolta az érintetteknek, hogy külföldi utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak arról, hogy bankkártyájukhoz kapcsolódik-e beépített utasbiztosítás, és ha igen, milyen feltételekkel.

A Visa a világ egyik vezető digitális fizetési szolgáltatója, amely évente több mint 215 milliárd fizetési tranzakciót bonyolít le a fogyasztók, kereskedők, pénzügyi intézmények és kormányzati szervek között több mint 200 országban és területen.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben