vörös turizmus kína belföld red tourism

A vörös turizmus az új divat Kínában – robbanásszerű növekedés tapasztalható 2021-ben

by Kassay Tamás

A vörös turizmus a kínai belföldi turizmus egy speciális területe, amely a modern forradalmi örökséggel rendelkező történelmi helyszínek felkeresését jelenti – számol be róla a kínai kormányzat. A fiatalok is elkezdtek rákapni, és valójában nem kizárt, hogy a nemzetközi turizmus újraindulása után ez világszinten is piacképes termék lehet.

Mi az a vörös turizmus?

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport. fotó: Keimig

A Ctrip online foglalási platform és a Xinhua Finance által nemrégiben közzétett jelentése alapján az látható, hogy a „vörös turizmus” még a kínai belföldi turisztikai piac erőteljes fellendüléséből is külön kiemelkedik. A kínai belföldi turizmus erőteljesen fejlődik annak köszönhetően, hogy a koronavírus járványt hatékonyan sikerült megfékezniük országon belül.

A vörös turizmus, amely a modern forradalmi örökséggel rendelkező történelmi helyszínek felkeresésére utal, idén sok kínai turista első számú választása lett.

A most véget ért május elsejei ünnep alatt a „vörös turizmusra” vonatkozó online keresések mintegy hétszeresére emelkedtek az előző hónaphoz képest, a Ctrip-en leadott, kifejezetten „vörös célpontokra” vonatkozó foglalások pedig 375 százalékkal nőttek 2019 azonos időszakához képest.

Idén ünnepli a Kínai Kommunista Párt fennállásának 100. évfordulóját

A vörös turizmusról az április eleji sírseprő napi ünnep és a május elsejei ünnep idején készült friss jelentés általános tendenciaként jelezte, hogy a turisták között egyre növekszik a fiatalabb utazók száma.

A sírseprő nap egy egynapos kínai ünnep, amelyet évszázadok óta ünnepelnek Kínában. A nap arra szolgál, hogy az emberek tisztelettel megemlékezzenek az őseikről. A családok meglátogatják és megtisztítják őseik sírját, de a temetők meglátogatása mellett az emberek vidéki sétákra is járnak, fűzfákat ültetnek és sárkányokat eregetnek. forrás: seagrantsatlantic.org

Korábban a látogatók többnyire idősek és helybéliek voltak, de ez a kép fokozatosan eltolódott, és különböző korosztályok érkeznek a helyszínekre, sokan közülük különböző régiókból indulnak útnak.

A forradalmi helyszíneket felkereső turisták több mint 89 százaléka 40 év alatti volt, az 1990-es és 2000-es években születettek több, mint 40 százalékát, míg az 1980-as években születettek több mint 30 százalékát tették ki.

A vörös turizmus növekvő népszerűsége a fiatalok körében részben a kreatívabb turisztikai termékek népszerűsítésének tudható be.

„A vörös turizmus már nem csak a történelmi helyszínek és múzeumok látogatásáról szól. Ehelyett most már a fiatalok érdeklődésére van kihegyezve, kiemelve a magával ragadó élményt, vagy időutazási forgatókönyveket kínálva, hogy több fiatal látogatót vonzzon”

– mondta Xu Yongde, a délnyugat-kínai Guizhou tartomány egyik forradalmi helyszínének munkatársa.

Kína rendkívül erős és előrehaladott a mobil és virtuális technológiák alkalmazásában, elegendő ha arra gondolunk, hogy náluk a mobilfizetés mindennapos dolog évek óta, míg bankkártyát szinte nem is használnak, de hasonló jelenség, hogy a közösségi médiás online értékesítési módszereik is évekkel előzik meg azt, amit mi itt a nyugati világban jelenleg ismerünk. A turizmusban is előszeretettel használják már a mesterséges intelligencia és a virtuális valóság eszközeit, ami a fiatalok számára vonzóvá teszi a szabadidejük ilyen jellegű eltöltését, nem utolsó sorban pedig a pénzük elköltését.

A vörös turizmus kritikái

A kritikusok azt mondják, hogy a vörös turizmus helyszínein egyoldalú a történetek bemutatása, és ezek a helyek a kommunista vezetők kitartására és dicsőséges győzelmeire fókuszálnak, miközben figyelmen kívül hagynak történelmi tényeket, vagy éppen elhallgatnak tragikus elemeket.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben