Wizz Air szén-dioxid kibocsátás Airbus A321neo

Kevésbé szennyez egy Wizz Air járat utasa, mint aki egyedül autózik

by Kassay Tamás

A Wizz Air légitársasága harmadik alkalommal is elnyerte a Legfenntarthatóbb Diszkont Légitársaság címét a World Finance Sustainability Awards 2023-as díjátadóján. A kitüntetést a folyamatosan modernizált flotta relatív alacsony károsanyag-kibocsátása miatt érdemelte ki a fapados légitársaság.

A döntőbizottság méltatta a Wizz Air fenntarthatósági eredményeit és azzal kapcsolatos elkötelezettségét, hogy az évtized végéig további 25 százalékkal tervezi csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátási intenzitását. A World Finance ugyancsak elismerte a légitársaság folyamatos beruházásait a legújabb technológiákba, a repülőgépflotta megújítását, az üzemanyag-hatékonysági kezdeményezéseket, a fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) kapcsolatos együttműködéseket, beleértve a légitársaság kutatás-fejlesztési beruházásait, köztük a WIZZ és az Airbus közös kutatását a hidrogénüzemű repülőgépekről.

Az immár ötödik éve megrendezett World Finance Sustainability Awards azokat a vállalatokat díjazza, amelyek működésük fókuszába helyezik a fenntarthatóságot és a zöld megoldásokat. A díjkategóriák 30 iparági szegmensre terjednek ki, az egészségügytől a digitális valután át egészen a légi közlekedésig.

A Wizz Air rekord alacsony szén-dioxid kibocsátást ért el

A Wizz Air a 2023-as pénzügyi évben a valaha volt legalacsonyabb szén-dioxid-intenzitását érte el, amely utaskilométerenként számítva 53,8 grammra tehető – ez a szám 6%-os csökkenést jelent a COVID előtti szinthez képest.

Érdemes ezen a ponton megjegyezni, hogy a személyautók átlagos szén-dioxid kibocsátása kb. 120 gramm kilométerenként, a hibrid megoldásairól híres Toyota iparági bajnokként 99 gramm/km értéket tud jelenleg. Ez azt jelenti, hogy ameddig egy, vagy két ember utazik egy személyautóban, addig több szén-dioxid kibocsátás mellett közlekednek, mint egy átlagos töltöttségű Wizz Air repülőgép.

Sokan nem tudják, mert általában a repülőgépeket ördögként szokás lefesteni, de nagy távolságokra, tipikusan tengerentúli, vagy kontinentális távolságokban jelenleg nincsen zöldebb megoldás, mint a repülőgép. A rövid távú utak feleslegesek, de a hosszú távú utak, amikor a gépek nagy magasságban, szinte légüres térben, minimális légellenállással tudnak közlekedni, összességében rendkívül hatékony. X létszámú embert Y távolsára nem lehet kevesebb energiával és zöldebben eljuttatni mint repülővel, csak vonattal – már ahol erre van infrastruktúra. Az egyetlen zöldebb megoldás az az, ha az utazás meg sem történik. Az EU-ban a repülőgépek és a hajók együttesen a kibocsátás mindössze 4%-áért felelősek – a szerk.

A Wizz Air jelentős beruházásokat hajtott végre flottájában, és folyamatosan új Airbus A321neo repülőgépeket állít üzembe. Ez utóbbi típus jelentős környezetvédelmi előnyöket kínál a zajcsökkentés és az üzemanyag-megtakarítás tekintetében, és jelenleg akár 50%-os SAF keverékkel is repülhet. Az új „neo” technológiájú Airbus A320-as családba tartozó repülőgépek aránya mára meghaladta a Wizz Air flottájának 50%-át.

Mindemellett a Wizz Air a fenntartható repülőgép-üzemanyaghasználatra (SAF) vonatkozóan is kidolgozta a stratégiáját, amely magában foglalja a beszállítókkal kötött jövőbeli átvételi megállapodásokat és a már megkötött partnerségeket olyan vállalatokkal, mint a Mabanaft, a Neste, az OMV vagy a Cepsa. 2023 áprilisában a Wizz Air bejelentette első tőkebefektetését egy bioüzemanyaggal foglalkozó vállalatba, a Firefly Green Fuels-be, mellyel célja a SAF fejlesztésének támogatása az Egyesült Királyságban. 2023 májusában a légitársaság az Indigo Partners részeként befektetett az amerikai székhelyű Clean Joule SAF start-up vállalkozásba.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a World Finance immár harmadik éve elismerésben részesíti a fenntartható légi közlekedés iránti rendíthetetlen elkötelezettségünket. A Wizz Air-nél gőzerővel dolgozunk a szén-dioxid-kibocsátás intenzitásának csökkentéséért és az úttörő gyakorlatok elfogadásáért. Olyan stratégiai kezdeményezéseket fogadtunk el, mint a legújabb repülőgépekbe és innovatív alternatív üzemanyag-technológiákba való beruházás, valamint a hidrogénüzemű, zéró károsanyag-kibocsátású repülőgépek lehetőségeinek feltárása. Ez a díj a WIZZ csapatának kemény munkáját és eltökéltségét igazolja, akik nemcsak hisznek a csoport környezetvédelmi felelősségvállalásában, de biztosítják is, hogy ezen a téren vezető szerepet tölthessünk be az iparágban” 

– mondta a Wizz Air részéről Yvonne Moynihan, Corporate & ESG Officer.

„A Finance Magazine olyan vállalatokat ismer el, amelyek aktívan elkötelezettséget mutatnak a környezetvédelem, a társadalom és a vállalatirányítás területén történő jelentős változások iránt. A bolygónk állapotából ítélve a fenntarthatóság iránti elkötelezettség egyre fontosabbá válik. Különösen nagy hatással volt ránk a Wizz Air azon teljesítménye, hogy olyan piacvezető légitársasággá vált, amely a fenntarthatóság tekintetében kiemelkedő referenciákkal rendelkezik, hiszen folyamatosan a legmodernebb technológiába fektet, és folyamatosan csökkenti utaskilométerenként számított ökológiai lábnyomát. Emellett a világ egyik legfiatalabb repülőgépflottáját üzemelteti, amely folyamatosan a legalacsonyabb szén-dioxid-intenzitási teljesítményt nyújtja egész Európában. A Firefly Green Fuels kutatás-fejlesztésébe való beruházás pedig csak tovább növelte a vállalat ESG-referenciáit” 

– mondta Monika Wojcik, a World Finance speciális projektekért felelős vezetője.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben