Wuhan aranyhét turizmus

A koronavírus első gócpontja, Wuhan vonzotta a legtöbb turistát a kínai aranyhéten

by Waterfan

A kínai aranyhéten az ország 637 millió turistát fogadott, a leglátogatottabb város pedig az a Wuhan lett, amelyik azzal került be a köztudatba, hogy a koronavírus miatt először zárták le, lényegében innen robbant ki a világjárvány.

Turisták százmilliói keltek útra a kínai aranyhét alkalmával

Kínában minden október első hete az úgynevezett „Golden Week„, magyarul aranyhét. Az ország október 1-jén ünnepli nemzeti ünnepét, és ennek apropóján szinte mindenki szabadságot kap. A 2020-as, 8 napos aranyhét alatt Kína 637 millió belföldi turistát fogadott, ami 79%-os eredmény a tavalyihoz képest, bevétel oldalon pedig 466 milliárd jüan termelődött, ami közel 70%-a a bázisnak – adta hírül a Kínai Nemzetközi Rádió.

Ez az aranyhét a járvány elleni küzdelem és a COVID utáni időszak élhetőségének éles tesztje volt. Milyen lett az eredmény? Kijelenthetjük:

A turisták, amint biztonságban érzik magukat, nagy számban térnek vissza.

A China Media Group interjút készített Wu Zunyou-val, a kínai járványügyi központ járványtannal foglalkozó vezető szakértőjével, aki egyebek mellett elmondta, hogy:

mivel a járványhelyzet folyamatosan javul, a kockázat alacsonyabb, a biztonsági tényező viszont nagyobb lesz, fokozatosan enyhíthetik a maximális befogadóképesség felső határát 75%-ról 90%-ra, 100%-ra.

Tényleg a belföld az új külföld? Nagyon nem!

A Wall Street Journal a kínai turisztikai hatóságok számadataira hivatkozva azt írja, hogy a 11 millió lakosú város 18,8 millió turistát fogadott az október 1-től 8-ig tartó aranyhét nemzeti ünnepe alatt. 1 hét alatt 18,8 millió turista! Mi magyarok, megnyalnánk a 10 ujjunkat ha ennyi látogatónk lenne egész évben!

Annak ellenére, hogy a kínai turisták belföldön utaztak, nem pedig olyan népszerű üdülőhelyekre, mint Thaiföld, Japán, vagy Vietnám, mivel a nemzetközi látogatók hiányoztak, Wuhanban az idegenforgalmi bevételek körülbelül 30 százalékkal, 1,4 milliárd dollárra csökkentek.

Ugyanez történt Magyarországon, itt írtam róla, hogy mekkora veszteséget jelent valójában a minden rekordot megdöntő belföldi turizmusunk.

Bosszú utazás és bosszú vásárlás

A hivatalos kínai publikációk előre jelezték a hatalmas utazási hullámot és a jelenséget „bosszú utazás”, illetve „bosszú vásárlás” névvel illették. A kiváltó ok nem csupán a korábbi karantén, vagy a város turisztikai vonzereje, hanem a nemzeti büszkeség is, hogy a kínaiak így támogassák és biztosítsák jó érzéseikről a megtépázott hírnevű és elkeseredett várost. A kínai kulturális és idegenforgalmi minisztérium szerint azonban a 2020-as Aranyhéten, amely idén 8 napos volt, tehát 1 nappal hosszabb, mint a 2019-es ünnepség, a turisták száma 21 százalékkal, 637 millióra csökkent a South China Morning Post szerint. Az idegenforgalmi bevételek 30 százalékkal csökkentek.

A wuhan-i utazás nem COVID túra

Wuhan utazás turizmus aranyhét
Fotó: Benjamin Chris

A wuhan-i látogatások nem komor Covid túrákban öltöttek testet, hanem különféle csoportos túrák keretében a város nevezetességeit és szépségeit lehetett felfedezni.

A kolumbiai Medellinben található Pablo Escobar túrákkal ellentétben, amelyek a város sötét, narkós múltját fedezik fel, a wuhani túrák egyike sem vitte be a látogatókat a hús- és tenger gyümölcsei piacra, ahonnan a világjárvány első eseteit jelentették. Ehelyett a Tripadvisoron ezen a hétvégén klasszikus minicsoportos túrát kínáltak Wuhanba, amelynek fő célja a Yellow Crane Tower, a Hubei Tartományi Múzeum és az East Lake volt, személyenként 139 amerikai dollárért (kb 43 ezer forint) – tudósít róla a Skift.

Íme a Wall Street Journal aranyhét alatt rögzített videója Wuhanról:

Szállásokkal kapcsolatos véleményekről, utazós és fürdős eseményekről értesülhetsz a csoportunkban, várunk szeretettel.

Ha értékesnek és precíznek találod a cikket, oszd meg a kis “f” jelre kattintva lentebb, hogy sokakhoz eljusson!

Biztonságos utat, sok élményt a nehézségek közepette is!
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
cover: Eastsun Wang

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben