Mondd el a magadét a helyről, ahol jártál: FastReview NFC kártya az online értékelések új fegyvere

by Kassay Tamás

Az online értékelések fontossága megkérdőjelezhetetlen, a szállodák és éttermek vendégeinek 81%-a foglalás előtt online vendégértékelések alapján tájékozódik. Elsöprő többség. Így nyilvánvaló, hogy kiváló értékeléssel bíró szolgáltatók nyernek, a kevés, vagy rossz értékeléssel bírók pedig egyre nehezebb helyzetbe fognak kerülni. A FastReview végtelenül elegáns vendégértékelési megoldása új lehetőség a kezünkben, hogy érdemi visszajelzést adjunk a helyekről, ahol jártunk, és a helyek számára is nagy lehetőség az online jelenlét javítására – ha megfelelően használják.

A minap beugrottam a karácsonyi vásárba és a buli negyedbe – alias Gozsdu udvar környéke – megnézni a turizmus ünnepi alakulását. A Kispipa Bárban fizetéskor kihozott a pincér egy elegáns megjelenésű valamit, kérte, hogy tegyem rá a telefonomat én meg fél pillanat múlva azon kaptam magam, hogy hát ez zseniális, értékelem is a helyet, adok nekik egy ötöst!

Fastreview kártya nfc azonnali online értékelés QR kód vendégértékelés

Iszonyatosan sajnáltam, hogy nem én találtam ki, de ha már így alakult, akkor gondoltam felkeresem a Fastreview csapatát és elbeszélgetek velük. Mi ez az innováció, mit ad a magyar turizmusnak és hogyan lesz jobb tőle a vendéglátás minősége, ezzel pedig mindannyiunk élete?

FastReview azonnali online értékelési rendszer NFC kártya megoldással – mi is ez? Aki válaszol: Homonnay Gergő, a Fastreview magyarországi ügyvezetője.

Gergő, itt van a kezemben ez a piszok igényes NFC kártya, jól néz ki, de igazából mit tud, mire jó?

Amit a kezedben tartasz Tamás, az egy “fegyver”. Legalábbis mi a cégnél annak becézzük, mióta felismertük, hogy mekkora potenciál rejlik a FastReview-ban. A fegyver szót itt a lehető legpozitívabban kell értelmezni: Aki, amelyik szolgáltató, vendéglátóhely rendelkezik ezekkel a kis arany, vagy ezüst kártyákkal, az hetek, vagy akár napok alatt hozhat be évek óta felgyülemlett, óriási lemaradást és gyorsan építhet ki versenyelőnyt.

Hogy mire gondolok? Tegyük fel, hogy „X” étterem, amely 15 éve üzemel, 3.000 Google értékeléssel rendelkezik. Mivel a szolgáltatás kitűnő, a helyet átlagosan 4,7 csillagra értékelik a vendégek. Ennyi értékelésnél a troll 1 csillagok is elvesznek. Ezzel szemben van „Y” étterem, 3 éve nyitott, van 200 értékelése, és 3,8 csillagon áll. Egyszer egy szalagavatós buli rosszul sült el, és 50 diák másnap nyomta az 1 csillagot… bumm. A helyben azonnal megrendült a bizalom, mert a leendő új vendégek nem ismerik a hátteret, csak az eredményt látják.

Ha megtörtént, megtörtént. Mit tud utólag segíteni rajta ez a csinos NFC kártya?

Itt vagy Te példának, Tamás. Megláttad és megkerestél, mert érdekelt. Nyilván szakmai érdeklődésed motivált, egy átlag vendég nem fog engem felhívni, viszont

jól mutatja az elegáns megjelenésű NFC kártya hatását: cselekvésre ösztönöz. A mobiltelefonon betöltődik a hely saját profilja, ahol azonnal megkaphatja a Google, Facebook, Tripadvisor értékeléseit, sőt új követőket is szerezhet bármelyik közösségi média oldalán.

Ha a félresikerült szalagavatós bulihely, az „Y” étterem tulajdonosa megkeresi a FastReview-t, akkor 5 nap múlva már nála van 6 db kártya (5 felszolgáló + 1 kassza). Naponta megfordul nála mondjuk 200 vendég. Ha csak 20% visszajelez, az napi 40 vendégértékelés a helynek, a számok pedig javulni fognak – feltéve, hogy tényleg jó a hely. Nyilván lesznek jobb-rosszabb napok, vagy amikor a munkatárs már nem akarja kivinni a kártyát, de a tapasztalatok azt mutatják, minél ügyesebben tálalják a kártyát és annak használatát, annál szívesebben adnak visszajelzést a vendégek. Mivel a kártya és a tálalása pozitív érzéseket kelt a megjelenése által, az eddigi tapasztalatok alapján szívesen jeleznek vissza a vendégek, ráadásul tipikusan pozitívakat.

Bocs, hogy ezen a ponton belekérdezek, de az azonnali online értékelés vissza is üthet, hiszen a vendégek így villámgyorsan adhatnak negatív visszajelzést is.

Valóban, de az azonnaliság a pozitív értékeléseket segíti, mert aki elégedett, az sokkal kevésbé veszi a fáradtságot, hogy távozás után adjon értékelést, szemben azokkal, akiknek valamilyen negatív élménye van, hiszen ők akár több nap, vagy hét múlva is adnak visszajelzést. Összességében a vendégek számára ez a rendszer könnyebbséget és végeredményben reális értékeléseket jelent.

Miért tartod ennyire fontosnak a vendégértékeléseket?

Napjainkban a leendő vendégek online értékelések alapján döntenek arról, hogy melyik étterembe, vagy szálláshelyre látogatnak el. Minden szolgáltató számára létfontosságú az, hogy a lehető legjobb és legtöbb értékeléssel rendelkezzen, ezzel a minőség mellett a hitelességét is garantálja és versenyelőnyt épít a versenytársakkal szemben.

A jogos kritika a szolgáltatók számára is érték, mert ezek alapján tudják fejleszteni a szolgáltatásukat és jobban tudják célozni a vendégkörüket is, hiszen mindenkinek nem lehet megfelelni. Ha valamilyen szempont mentén érkezik néhány kevésbé jó visszajelzés, akkor bár elmaradnak azok a vendégek, akiknek az fontos, de jönnek helyettük mások, akik számára azok az elemek számítanak, amiket pozitívan értékeltek a vendégek.

Régóta képviselem ezt az értékrendet a Spabook-kal, örülök az új eszköznek. Te hol találkoztál vele először, honnan jött az ötlet, hogy bevezesd a magyar piacra ezt a szolgáltatást?

Fastreview kártya nfc azonnali online értékelés QR kód vendégértékelés

Egy kellemes nyári estén az erkélyemen egy sör mellett avatott be akkor még “csak” barátom, ma már üzlettársam, Boda Gábor. Mesélt egy szerb munkatársáról, aki neki mesélt a FastReview-ról. De Gábor nemet mondott a franchise lehetőségre, mert ő egyedül nem tudná ezt csinálni. Kértem tőle, hogy meséljen még róla, és mutasson képeket, ha tud. Fél óra után, csak annyit tudtam mondani neki: “Ez nekünk KELL!

Kértem, hogy kössön össze a szerb kapcsolatával, akin keresztül eljutottunk Petarhoz, a horvát anyacég CEO-jához, aki idén a legendás lisszaboni Web Summit-on is jelen volt az informatikai startup-ok között. Jó másfél hónapig tárgyaltunk, mire kezet fogtunk, és megkaptuk az első 100 db licencünket, amiket elkezdhettünk értékesíteni.

Tele van az internet értékelésekkel, azokat megírták a Fastreview kártya nélkül is. Igazából miért előnyös ez, nem elég megkérni a vendégeket, hogy adjanak értékelést?

Persze, meg lehet kérni őket, sőt, egy nagyon esztétikus QR kód matricát is ki lehet ragasztani. Minden a matekon múlik. Hány százalék ír pozitív értékelést, ha:

  • a munkatárs FR kártya nélkül kéri meg?
  • QR kód matrica van kiragasztva?
  • vagy netalán a kolléga odaviszi a FastReview kártyát?

Magyarországon már használja a Mazel Tov, a Spritz, a Kispipa, Szerbiában már csatlakozott a Hilton, a rendszer emellett már sikerrel üzemel Ausztriában, Németországban, Horvátországban és elindult Dubajban, valamint az USA-ban is. Az eddigi kedvenc magyar példám pedig a Prime Steak House. Gyöngyi, az ügyvezető, a weboldalunkon keresztül keresett meg minket, majd egy telefonos egyeztetés után Gábor 3 nap múlva már vitte is hozzá a kártyákat. Most 1 hónapja van náluk a kártya,

érdemes beírni a Google keresőbe: Prime Steak & Wine. Beszéljenek helyettem az értékelések. 🙂

A marketing zanza helyett is beszéljenek a vendégek visszajelzései, egyetértek! Sok sikert a FastReview csapatának, remélem, hogy egyre több helyen használhatom majd. Én tutira fogom.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben