104 ezer vendégéjszaka Budapest augusztus 20 2022 tűzijáték

104 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek augusztus 20-án Budapesten

by Kassay Tamás

A bizonytalan időjárás miatt új időpontban, augusztus 27-én megrendezett Szent István Napi tűzijáték idén is a nyár egyik csúcspontjának számított. A látványos ünnepi show egy kisgyermek álmán keresztül mesélte el a magyar történelem nagy pillanatait, melyben 40 000 pirotechnikai effekt és 600 drón kápráztatta el a közönséget. Az adatok alapján mind a négynapos programsorozatnak, mind a tűzijátéknak érezhető turisztikai hatása volt. Az augusztus 20-i hétvégén a látogatók 104 ezer vendégéjszakát töltöttek Budapesten, míg augusztus 27-én több százezren figyelték élőben az ünnepi showt.

A Szent István-napi tűzijátéknak hosszú távra visszanyúló történelmi hagyományai vannak. Az első, az államalapítás kapcsán megrendezett tűzijátékról 1829-ből van feljegyzés, és az államalapítást ünneplő tüzes látványosságot 1966 óta minden évben megrendezik.

A hetek óta tartó előkészületeknek köszönhetően az uszályok már 18 órakor elfoglalták helyüket, 19:30-kor a Magyar Honvédség repülőgépeinek látványos díszelgő áthúzásával megkezdődött az ünnepség, amelynek tetőpontjának a 21 órakor megtartott Tűz és Fények játék számított.

A tavalyinál komplexebb tűzijátékot láthattak a nézők, amely egy különleges fény- és drónjátékkal, egyedülálló fényfestéssel, valamint egy, a történetnek keretet adó kisfilmmel egészült ki. Idén is nagyszabású fény- és drónshow volt látható, melyben a tavalyihoz képest négyszer több drón bűvölte el az érdeklődőket. Így dinamikusan elevenedett meg többek között a Szent Korona, valamint államalapító királyunk, Szent István király képe is.

Az ünnepi látványosság során 40 ezer pirotechnikai effekt, rómaigyertya, üstökös, tűzmozsár és tűzijátékbomba repült az égbe két budapesti hídról, uszályokról, bárkákról, összesen 74 kilövési helyszínről. A megszokott, ám mégis izgalmas tűzvirágok mellett újdonságként a történelmi műsor tartalmához igazodó szimbólumot, például kokárdákat, holdat, csillagokat is megjelenítettek a szervezők. A fellövést speciális célszámítógéppel, digitálisan kódolt indítójelekkel vezérelték, amelyek a biztonság érdekében tökéletesen szabotázsvédettek is voltak.

Nemcsak a tűzijáték időpontja, az augusztus 20-i hétvége is szép számokat produkált, több tízezren vettek részt a csaknem 20 rendezvényhelyszínen zajló Szent István Nap programjain. A főváros szálláshelyein összesen 104 ezer vendégéjszakát töltöttek el a látogatók, amely meghaladja a 2020-as ünnepi hétvége adatait.

Azok számára, akik idén nem tudták élőben követni, a teljes tűzijáték visszanézhető itt.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben