Mórahalom vidéki fürdők nyitvatartása

Az első 5 vidéki fürdő, ami megnyitja medencéit

by admin

Megvan, hogy mikorra várható a strandok és fürdők nyitása 2020-ban! A jelenlegi információk alapján pedig elkelt a képzeletbeli arany-, ezüst- és bronzérem is a legkorábban újranyitó fürdők virtuális versenyében.

Ahogyan egyik követőm örömmel számolt be nekem, május 4-én, azaz a lehetséges legelső napon volt szerencséje eltölteni egy remek napot a Demjéni Termálfürdő medencéiben. A leggyorsabban reagáló fürdő tehát ők lettek.

FRISSÍTÉS! Az ezüst- és bronzérmet, valamint a 4. helyet is elhappolták, részletek alább! 

A honlapján olvasható információk alapján május 8-án nyit és ezzel ezüstérmes lett volna a Kehida Termál. Induláskor 5 medencét lehet birtokba venni, ami még messze nem a teljes kapacitás. Mutatom a fürdő térképén:

Kehida Termál nyitva tartás térkép
Kehida Termál megnyitásra kerülő medencéi

Kehida viszont így büszke 3. lehet, mert 2 nappal korábban, május 6-tól várja a strandolókat a Szentesi Strand!
Május 9-én 09:00 órától várja a fürdőzni vágyókat a Hévízi Tófürdő szabadtéri része, ezzel beelőzte és letaszította a dobogóról Csokonyavisontát, amit időközben Tiszakécske is átugrott: 
Május 23-án, azaz jelen állás szerint harmadik leggyorsabb reagálóként nyit a Csokonyavisontai Fürdő Somogy megyében.

A TOP 3 vidéki fürdő nyitva tartása

 1. Demjéni Termálfürdő – május 4-től
 2. Szentesi Strand – május 6-tól
 3. Kehida Termál – május 8-tól
 4. Hévízi Tófürdő – május 9-től 
 5. Barack Thermál Resort Tiszakécske – május 20-tól
 6. Csokonyavisontai Fürdő – május 23-tól

A fürdők nevére kattintva olvashatjátok a részletes nyitvatartási információkat és a fürdők saját közleményeit.

Mikor nyitnak a magyar fürdők?

Várhatóan a Pünkösdi hétvégén nyitnak a hazai termálfürdők és strandok. Miért nem korábban?

A válasz prózai:

 • A strandok egy jelentős része szezonálisan van nyitva, ezek esetében alapból május végére, június elejére volt ütemezve a nyitás, hasonlóan a korábbi évekhez.
 • A fürdők többsége évek, a régebbi, patinás fürdőink pedig évtizedek óta szünnap és leállás nélkül üzemeltek.
  Például a Széchenyi Fürdő is évtizedes távlatban működött leállás nélkül, a Gyulai Várfürdő 61 éve nem állt le. Képzelhetitek, hogy micsoda technikát, logisztikát és erőfeszítést igényel működés közben karbantartani a berendezéseket! Ezek a fürdők most olyan munkálatokat tudnak elvégezni, amiket eddig nem, de értelemszerűen ezeket tervező munka, beszerzési folyamat is meg kell, hogy előzze, nem lehet teljesen egyedi gépészeti berendezéseket előrántani a spájzból, vagy a kert végéből. Logikusan ezeket a munkálatokat elkezdték és az a legoptimálisabb, ha tisztességgel be is fejezik. Megfeszített munka mellett is ehhez még szükség van némi időre.
 • A strandok nyitásához normál esetben is szükség van NEAK engedélyre, hiszen azok a téli szünetben bezárnak. Minden esetben kell új engedély, amennyiben egy medencét szeretnének (újra) üzembe állítani. Az engedély kiadása sem történik meg 1 nap alatt, mert egy tesztelési időszak során naponta több alkalommal vesznek mintát a vízből, amit aztán laboratóriumban vizsgálnak meg. Ha minden rendben, akkor kap zöld utat a nyitás.

Hogyan lehet, hogy van olyan fürdő, ami mégis ki tudott nyitni?

A kulcs az, hogy bezárták-e a medencét. Ahol nem szüntették be teljesen a működést (pl. üresen is üzemelt), ott az újranyitás is gyorsabban meg tud történni. Az írásomban nem említett, egyéb fürdők nyitása várhatóan Pünkösd környékén fog megtörténni a legtöbb esetben.

Milyen szabályok vonatkoznak a strandokra?

Őszintén szólva részletes szabályozást eleddig nem találtam, de ami valószínűnek látszik:

 • Véleményem szerint a 65 éven felüliek veszélyeztettségük okán nem látogathatják majd kezdetben a vidéki strandokat sem, de erről az egyes helyek éppen aktuális házirendje / szabályai rendelkeznek majd egyértelműen.
 • A strandoknak vélhetően biztosítani kell majd a megfelelő védőtávolságot a vendégek között, ami jelen állás szerint 1,5 méter. Tehát, a kapacitást úgy kell tervezni és annyi vendéget lehet majd beengedni, hogy akik nem egy háztartásban élnek, el tudjanak férni egymástól ilyen távolságban.
 • Nyitott kérdés, hogy az öltözőket hogyan lehet majd használni, hiszen ezek értelemszerűen nem szabadtériek, és a szekrények is közel vannak egymáshoz.
 • Vélhetően a medencékbe sem mehet majd be annyi ember, mint normál esetben beférne, hanem ügyelnek majd a helyek arra, hogy bizonyos létszámnál többet ne engedjenek be egyszerre.
  Akiket zavarni szokott a tömeg, azok számára tehát most jött el a nyugodt fürdőzés pillanata.

Frissítés: A Magyar Turisztika Ügynökség publikálta az ajánlásait, amelyek nem kötelezőek, de vélhetően közel állnak azokhoz az intézkedésekhez és szabályokhoz, amelyekkel üzemelni fognak a helyek. Íme a részletek.

Egyelőre ez a fürdős helyzet, reméljük, hogy mielőbb újra találkozhatunk majd valahol egy Spabook Fürdőtúra keretében!

Ti melyik fürdőbe mennétek már el nagyon? Írjátok meg itt, lássuk melyik a legnépszerűbb közöttetek!
Várlak Benneteket a Wellness, utazás csoportban is, ha érdekelnek a fürdős hírek, történetek.

Üdv,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben