500 euró bírság Sorrento meztelen felsőtest fürdőruha

500 euróig terjedő bírságot jelentett be az olasz üdülőhely

by Kassay Tamás

Az olaszországi Sorrento népszerű üdülőhely, Nápoly és Capri között félúton az elegáns mediterrán világ megtestesítője. Augusztustól új rendelet lép érvénybe, amelyet Massimo Coppola, Sorrento polgármestere a múlt hónapban írt alá.

Az olaszországi Sorrentóban 25 eurótól 500 euróig terjedő bírságokat szabnak ki a meztelen mellkasokért, a fürdőruhás sétákért.

Sorrento polgármestere a Facebookon jelentette be a döntést – írja a SchengenVisaInfo.

„Vége az illetlen viselkedésnek. Ezért írtam alá azt a rendeletet, amely megtiltja, hogy az emberek meztelen mellkassal, valamint fürdőruhában járkáljanak” […] Az ilyen típusú viselkedésmódok nyugtalanságot és kellemetlenséget okozhatnak mind a sorrentói lakosok, mind a turisták számára. Ily módon szeretnénk megvédeni és javítani az élethez való méltóságot, az életminőséget, valamint a városközponton és a közterületeken belüli látványt.”

– mondta Coppola.

A látogatóknak mostantól kétszer is meg kell gondolniuk, ha Sorrentóba terveznek utazni, miután Coppola polgármesternek elege lett az egyes személyek által mutatott bőrmennyiségből.

A közelmúltbeli változások jelenleg a legtöbbet vitatott témák közé tartoznak Olaszországban. Ezzel kapcsolatban arról számoltak be, hogy az új szabályok csak az egyéni turistákra vonatkoznak majd, azonban az említett övezetekben túrákat kínáló cégek egyetértenek azzal, hogy az öltözködés módja a felelős turizmus része.

„Amikor egy másik úti célba utazunk, akár belföldre, akár külföldre, fontos, hogy tiszteletben tartsuk azokat, akiknek az úti cél az otthona”

– mutatott rá Melissa DaSilva, a TTC Tour Brands elnöke.

„Ezek a helyek már jóval azelőtt is léteztek, hogy a turizmus jelentős tényező lett volna, és az, hogy a látogatók hogyan viszonyulnak a helyiekhez, fogja eldönteni, hogy továbbra is fogadják-e az utazókat vagy sem. Sok kisebb úti cél esetében a pénz nem minden”

– mutatott rá ezzel kapcsolatban Matt Berna, az Intrepid Travel North America elnöke.

Spabook vélemény: Abszolút túlreagálásnak tartom az ilyen jellegű intézkedéseket, amelyek a mediterrán térség több úti célján is életbe léptek már. Nem tagadom azt, hogy probléma lenne, mert nyilvánvalóan van egyfajta tömeges jelenség, amely feszültséget okoz, de ezt edukációval, közös párbeszéddel jobb lenne kezelni, mint tiltással és bírsággal. Egyelőre mégis ezt a megoldást választják a helyek. Sorrento tehát csak másolt egy vitatható gyakorlatot.

Egyáltalán nem látom, miért probléma az, ha bárki fedetlen felsőtesttel sétál bárhol. Semmilyen szeméremsértés nincsen ebben. Nem igazán tudom elfogadni azt a választ, hogy mert ízléstelen, mert aki szerint az emberi test ízléstelen, sürgősen keressen fel szakembert, aki segít rajta. Ha pedig azt kívánják esetleg mondani, hogy vannak olyan testalkatok, amelyek egyesek számára vizuálisan zavarók, akkor ilyen erővel hozhatnának olyan szabályt is, hogy kövér / sovány ember nem mutatkozhat nyilvánosan, mert hát nem mindenkinek jó élmény rájuk nézni. Ez pedig nyilvánvaló nonszensz.

Véleményem szerint tehát az intézkedés túlbuzgó, rossz példa, nem jó irány. A szabadság ellen hat, populista érzelmekre játszik rá, mert persze az emberek többsége szerint „legyen rend”. De azért azt remélem mindenki tudja, hogy ha mindenben tökéletes rend lenne, igazán élhetetlen lenne ez a világ.

Természetesen az olasz barátainkat nem érdekli Mr Spabook írása, így ők többségében gratuláltak a polgármesternek a döntéshez.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben