6 hónap felkészülési idő NTAK adatszolgáltatás vendéglátó üzletek turisztikai attrakciók MTÜ

További 6 hónap felkészülési idő a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók számára az NTAK-adatszolgáltatás megkezdésére

by Kassay Tamás

Az országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezett. Ennek értelmében 2023. január 1-jétől kezdődik majd meg a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége a Nemzeti Turisztikai Adaszolgáltató Központ (NTAK) felé, tehát 6 hónap haladékot kaptak az érintettek.

Az MTÜ még májusban tett javaslatot arra, hogy a szakmai érveket figyelembe véve az NTAK-adatszolgáltatási kötelezettség első napját halassza el a jogalkotó Így ez a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók 2022. július 1-je helyett 2023. január 1-jétől kell, hogy csatlakozzanak az online adatszolgáltatási rendszerhez. A most elfogadott 6 hónapos halasztás több tízezer turisztikai vállalkozás technikai felkészülését és a személyzet képzését is támogatja.

Európában egyedülálló módon Magyarországon elsőként valósult meg a turisztikai szektorban az adatvezérelt irányítás. Az NTAK a több mint 45 ezer szálláshely bekötése után a vendéglátó üzletekkel és a turisztikai attrakciókkal bővül.

2021 novembere óta már több mint 10 ezer turisztikai attrakció és vendéglátó üzlet regisztrált az NTAK-ba. Most csatlakoznak többek között a múzeumok, kastélyok, várak, a strandok és fürdők, a kalandparkok és állatakertek, valamint a zenés-táncos rendezvények is, azaz minden olyan turisztikai attrakció, ahol jegyértékesítés zajlik. A vendéglátó üzletek valamennyi típusa regisztrációköteles, az adatszolgáltatók körébe azonban csak az online pénztárgépet használók tartoznak.

A szálláshelyek NTAK-csatlakozása után a rendszer bővítése azért kiemelten fontos, mert az adatszolgáltatásnak köszönhetően a teljes szektor forgalmi statisztikai adatairól valós kép áll rendelkezésre. A naponta érkező statisztikai adatok egyedülálló lehetőséget biztosítanak a turisztikai marketingaktivitások tervezéséhez, az ágazatot érintő döntések előkészítéséhez.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben