Hungaroring Forma 1 magyar turizmus

A Forma 1 megpörgeti a magyar turizmust

by Kassay Tamás

Idén 38. alkalommal érkezik hazánkba a száguldó cirkusz mezőnye. A mogyoródi Formula 1-es pályát különösen kedvelik a rajongók, amit az is jól mutat, hogy a tavalyi Magyar Nagydíj hétvégéjén közel 300 ezren látogattak ki a Hungaroringre, a futamot pedig 100 ezren nézték a lelátókról. Az idei versenyre szóló bérletek és a vasárnapi jegyek minden korábbinál gyorsabban fogytak el. (Nekem sem jutott, januárban szerettem volna venni – a szerk.)

A Forma 1-es nagydíj ugyanakkor nem csak sportélményt nyújt, a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is jelentős esemény. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) információi alapján már most több mint 150 ezer előfoglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók a versenyhétvégére, ami közel 40%-kal haladja meg az egy héttel korábbi foglalási adatokat.

Formula 1 Magyar Nagydíj: 150 ezer előfoglalás érkezett Budapestre

A Magyar Turisztikai Ügynökség által létrehozott NTAK adatai alapján a július 21-23. közé eső budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint 70 százaléka érkezett külföldiektől.

Hagyományosan a Hungaroring Formula 1 Magyar Nagydíj idején a legtöbben ezekből az országokból érkeznek Budapestre:

  1. Egyesült Királyság,
  2. Németország,
  3. Hollandia,
  4. Lengyelország.

Így van ez idén is, az előfoglalási adatok alapján a beutazói rangsor élén az Egyesült Királyság áll több mint 14 ezer foglalással, Németország és Hollandia pedig közel 7000-7000-rel a képzeletbeli turisztikai dobogó második és harmadik fokára léphetnek fel, míg a lengyelországi látogatók több mint 5500 előfoglalással ezúttal a 4. helyet szerezték meg.

Amellett, hogy valóságos „turistamágnes” a hazai rendezésű Formula 1-es futam, a szurkolók a szabadidős turistákhoz képest általában hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon, többet költenek és gyakrabban vesznek igénybe magas minőségű szállással, vendéglátással kapcsolatos szolgáltatásokat.

Ezt mutatják az idei NTAK adatok is: a budapesti szállodai előfoglalások 58%-a 4 csillagos, 12%-uk pedig 5 csillagos hotelekbe szól. A magas minőségű fővárosi szállodák várható szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 20-30 százalékponttal lesz magasabb a mogyoródi futam előtti hétvégéhez képest, de nagy forgalomra számíthatnak a magánszálláshelyek is.

A sportturizmus az egyik leggyorsabban növekvő turisztikai szegmens. Az olyan nagyszabású sportesemények, mint amilyen a Magyar Nagydíj, az Európa-Liga döntő vagy az augusztusi Atlétikai Világbajnokság, nem csak katalizátorai a hazai turizmusnak, jelentős országimázs-formáló erővel is bírnak. Gondoljunk csak a világhírű, a közösségi médiában nagyszámú követővel rendelkező versenyzőkre, vagy a hozzánk látogató számtalan szurkolóra, akik egy ilyen alkalom után mind jó hírét viszik Magyarországnak. Megosztásaikkal mind személyesen mondják el, milyen élményekkel teli, biztonságos úti cél is hazánk. Mindemellett pedig később nagyobb eséllyel térnek vissza családjuk, barátaik körében, hogy immár nem szurkolóként, hanem turistaként fedezzék fel hazánkat

– emelte ki Suhajda-Molnár Anikó, az MTÜ turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese a Magyar Nagydíj kapcsán.

Spabook vélemény: Gyakran kerül címlapokra a kérdés, hogy megéri-e a futamot megrendezni. Minden alkalommal, minden lehetséges platformon igyekszem magam is elmondani, hogy határozottan igen. A Forma 1 nem csupán egy sportesemény, hanem Magyarország egyik legendája, egy olyan esemény, amely köldökzsinórként kapcsolt minket össze a nyugattal még a rendszerváltás előtt, a vasfüggönyön innen. Olyan eszmei jelentőségű, mint a Queen budapesti legendás koncertje, amelyen Freddie Mercury magyarul énekelte el a Tavaszi szél című népdalunkat. A fiatalok kevésbé érzik át ennek a szívfacsaró boldogságát, de az, hogy egy „nyugati” zenekar a vasfüggöny mögött egy telt házas stadionkoncertet adott, nagyon fontos mérföldköve volt a hazai koncertéletnek és a magyar önbecsülésnek. „Mi is megérdemeljük, nekünk is van rá jogunk.” Volt egy hasonlóan nagy jelentőségű, sőt bizonyos tekintetben még nagyobb horderejű zenei esemény, 1988 szeptember 6-án a Human Rights Now koncertje, amin rengeteg világsztár lépett színpadra szintén a Népstadionban, amely ma újjáépülve a Puskás Aréna nevet viseli.

A Forma 1 a világ egyik legnépszerűbb sportága, családok millióinak a vasárnapi ebéd utáni sziesztájának része. Egy olyan sportág, amely elképesztően erős tradíciókkal rendelkezik, ahol számon van tartva minden egyes versenypálya és rendező ország. Egy olyan sportág, ahol akár néhány éven keresztül, néhány futamot megrendezni is megtiszteltetés és presztízs.

Sok lehetőség nincsen erre, hiszen a mára felhigított, igen zsúfolt idényben is mindösszesen 24 futam van, ennél néhánnyal kevesebb országban. Bekerülni elképesztően nehéz, kikerülni nagyon könnyű, mert azonnal több másik helyszín ugrik a felszabaduló helyre a versenynaptárban.

Magyarország és a Hungaroring ebben a versenyben mára legendává érett, ugyanis a szintén világhírű Monte-Carlo mellett hazánk az egyetlen, amelyik 1986 óta megszakítás nélkül minden évben vendégül látja a száguldó cirkusz versenyzőit, csapatait és meghívott sztárvendégeit. Ez egy olyan ritka elit, amit meg kell becsülnünk, nagyjából semmi másban nem sikerült ilyen elismerést és egyöntetű népszerűséget kivívnunk nemzetközi szinten, mint a Forma 1 megrendezése, hangulata és a magyarok vendégszeretete terén.

Tartsuk meg ezt a versenyt mindaddig, ameddig Forma 1 mint sportág létezik, ennek az eszmei értéke az adóbevételek materiális hozadéka mellett mára már felbecsülhetetlenné érett, mint a legjobb borok.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben