Vége az Airbnb trükközésnek Bécsben

by Kassay Tamás

Bár a Bécsi Kereskedelmi Bíróság májusi döntése értelmében az Airbnb szállásközvetítő portál kínálatában nem szerepelhetnek bécsi önkormányzati lakások, sok bérbeadó nem tartotta magát ehhez. Az Airbnb levélben tájékoztatta a bérlőket arról, hogy leveszi a lakásokat az oldalról.

Nem lesz több bécsi önkormányzati lakás az Airbnb-n

Airbnb Bécs önkormányzati lakások bérbeadás
Újépítésű lakások Bécs Neu Marx városrészében © Regina Hügli

Az Airbnb online szállásközvetítő portál a Bécsi Kereskedelmi Bíróság döntése után tájékoztatót küldött minden olyan bécsi bérbeadó számára, aki önkormányzati lakást tett fel az oldalra.

A bécsi bíróság döntése szerint a jövőben az Airbnb-n nem lehet bécsi önkormányzati lakást hirdetni, amennyiben ilyen hirdetést jelentenek, leveszik a platformról.

Az Airbnb ezenkívül egy panaszvonalat is létrehoz, ahol szomszédok és házbeliek jelezhetik, ha valamelyik lakásban a vendégek túl hangosak, szemetelnek vagy mások helyére parkolnak. Az elképzelés szerint a panasziroda munkatársai egy órán belül visszahívják a bejelentőt. Hasonló szolgáltatás már 27 országban működik, és 2021. májusáig 2.700 francia, spanyol, angliai és hollandiai lakást vettek le vagy blokkoltak a portálon.

Bécs és az Airbnb vitája több éves történettel büszkélkedhet, (avagy szégyenkezhet) már. Bécs többször is felszólította a szállásközvetítő céget, hogy vegye le az oldaláról a bécsi önkormányzati lakásokat. Mivel a cég ennek nem tett eleget, az osztrák főváros bírósághoz fordult, amely 2021. májusában a javára döntött. Az Airbnb fellebbezett a Bécsi Kereskedelmi Bíróság ítélete ellen, most azonban mégis lépéseket tett Bécs felé, amelyeket a város üdvözölt.

Precíz utazós és turizmus szakmai hírek várnak minden nap az Utazás Hírek csoportban, csatlakozz hozzánk!
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben