Anglia csak írásos indoklással lehet külföldre utazni írásbeli engedély szükséges

Az angliai magyarokra is vonatkozik: csak írásos indoklással lehet külföldre utazni hétfőtől Angliából

by Waterfan

Újabb korlátozás lép érvénybe március 8-án hétfőn Angliában, ami az ott élő külföldi állampolgárokra, így az angliai magyarokra is vonatkozik.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már huzamosabb ideje szerepel, hogy nem lehet külföldre utazni Angliából – csak nagyon kevés számú nyomós indok kivételével. Ez a rendelkezés március 8-tól úgy módosul, hogy:

akik Angliából külföldre kívánnak utazni, nekik a kiutazási szándékukat írásban kell megindokolniuk.

A rendeletért felelős brit közlekedési minisztérium ismertetése szerint az utazás előtt kötelezően kitöltendő űrlapot a címről kell letölteniük mindazoknak, akik Angliában élnek és külföldre szeretnének utazni.

A formanyomtatványon felsorolt lehetséges utazási indokok között megtalálható például:

  • a külföldi munkavállalás,
  • a jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység,
  • a külföldi tanulás,
  • az orvosi kezelés célja
  • a külföldi esküvő,
  • ha valaki külföldön elhunyt hozzátartozójának temetésén kíván jelen lenni.
  • Szerepel emellett egy rubrika, ahová a kérelmező egyéb indokokat is beírhat, de ezeket a brit hatóságok bírálják el.

A kitöltött űrlapot nyomtatva, vagy elektronikus formában, mobilon kell bemutatni a brit határőrizeti hatóságok kérésére, valamint a közlekedési társaságok is ellenőrzik az utasfelvételi pontoknál, és megtagadhatják a beszállást azoktól, akik nem tudják bemutatni a kitöltött nyomtatványt.

Azokat, akik nem engedélyezett indokokkal próbálnak külföldre utazni Angliából, 200 font (85 ezer forint) helyszíni bírsággal sújthatják, és felszólítják őket arra, hogy térjenek vissza angliai lakhelyükre.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is érvényben vannak külföldi utazási korlátozások, de a skót, a walesi és az északír kormány eddig nem tette kötelezővé ilyen űrlap kitöltését.

A szigorítás és az előzetes írásos deklaráció oka, hogy az érvényben lévő rendelkezések alapján mindenki csak jogszerű indokkal hagyhatja el otthonát, és a vakációra utazás nem tartozik e jogos indokok közé. Bár, nemrégiben hallhattunk róla, hogy brit fiatalok tömött repülőkkel érkeztek a kanári szigetekre fogászati kezelés céljából, amit persze sosem vettek aztán igénybe.

Spabook vélemény: Nehezen látható, hogy a mostani rendelkezés ezt a trükkös utazást miképpen is vonná ki a forgalomból, valójában pedig érthetetlen is számomra az egész, mert nem az a kérdés, hogy ki mennyit megy és hová, hanem az, hogy amikor hazaérkezik, akkor bevágják-e 10-14 nap karanténba és azt szigorúan be is tartatják-e vele. Ha igen, akkor teljesen mindegy, hogy hol járt előtte, ha meg nem, akkor feleslegesen vegzálják az embereket ilyen cifra rendelkezésekkel.

A brit kormány az elmúlt hetekben jelentősen szigorította a beutazási korlátozásokat is

Jelen pillanatban kizárólag 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába, az érkezést követő tíz napot pedig kötelező karanténban kell tölteni és további 2 koronavírus tesztet is el kell végeztetni ezidő alatt, amelyek árát hatóságilag szabták meg: 210 font (90 ezer forint), amelyet a beutazóknak kell állnia.

A brit kormány a nagy-britanniai járványhelyzet immár folyamatos és jelentős javulásának hatására a minap kidolgozott egy részletes, többlépcsős nyitási menetrendet, és ebben az szerepel, hogy az ehhez szabott feltételek teljesülése esetén május 17-től lehet szó az utazási korlátozások feloldásáról. Ez mostantól nézve még több, mint 2 hónap, bőven túl a Húsvét időszakán. Magyarországon ehhez képest mi még sokkal jobban jártunk a különféle korlátozásokat tekintve, de ugyanezt mondhatjuk el Ausztriával, vagy Olaszországgal szemben is. Idehaza este 8 előtt minimálisan korlátozás volt ezidáig, most egyelőre 2 hétre lesz komolyabb zárás, amiről tegnap derült ki, hogy távolról sem olyan komoly és rengeteg a kivétel:

A sok kivétel miatt Spabook véleménye az, hogy lehet, hogy kevés lesz a hatás. Jó lenne, ha mindenki felmérné az egyéni felelősségét és függetlenül attól, hogy mik a szabályok, a saját szintjén odafigyelne arra, hogy nem áll rá a másik ember nyakára a pénztárnál, nem sétál a másik mögött 2 lépéssel a Normafán kirándulás közben, nem most szervez 10 fős házibulit csak mert azt nem tiltja semmi és felveszi normálisan azt a szerencsétlen maszkot végre. Sokan példálóznak Svédországgal, hogy ott alig volt korlátozás, mégis jobban állnak már mint mi. Oké: de a svédek össztársadalmilag és egyénileg is sokkal érettebben viselkednek, és önként odafigyelnek a környezetükre, amivel elérték azt a sikert, amit elértek. Ha mi is odafigyelnénk egymásra, hamarabb szabadulnánk a helyzet szorító fogságából.

A 4 nappal ezelőtti országos félretájékoztatás után új kezdeményezés indult el, hogy a turizmus témaköréhez kapcsolódó hírekben elkerülhessék az olvasók a fals információkat. Elindult egy Facebook csoport és egy hírgyűjtő oldal is, amin kizárólag ellenőrzött forrásból, hozzáértő által ellenőrzött hírek kapnak helyet.

Itt lehet csatlakozni a Turizmus hírek hitelesen csoporthoz.

Biztonságos utazást, sok élményt,
Mr Spabook
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további pontos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben