átverés online kaszinó tartalom marketin

Átverte a világsajtót egy online kaszinó közvetítő weboldal egy turisztikai tanulmánnyal

by Kassay Tamás

A média és a tartalom marketing legmocskosabb zugába rántotta bele a leghitelesebbnek számító sajtótermékeket is egy turisztikai tanulmányt leközlő online kaszinóközvetítő. Részletesen bemutatom, hogy honnan lehet észrevenni, ha valami nem az, aminek látszik az online térben, még akkor is, ha azt a világ egyik leghitelesebb oldala teszi közzé.

A Schengenvisainfo.com kiemelkedően hiteles oldalnak számít, mégis benézte ezt a témát

A Spabook által is rendszeresen hivatkozási alapnak tekintett Schengenvisainfo tartalmaira több mint 30.000 weboldal és több száz tekintélyes újság, magazin és kormányzati weboldal hivatkozik világszerte, köztük a New York Times, a Guardian, a BBC News, a Bloomberg, a Forbes, a Washington Post, a CNBC, a USA Today, a Huffington Post, a Vice News, az Európai Unió, az amerikai külügyminisztérium, a Kongresszusi Könyvtár és még sokan mások.

Ennek ellenére megjelenhetett az oldalukon a „Svájc a legbiztonságosabb európai úti cél” című anyag, amelyben a Gamblino.com által készíttetett tanulmányra hivatkoznak. Csakhogy ez a tanulmány sehol nem lelhető fel az interneten! Elképzelhető, sőt igen valószínű, hogy sajtóközleményként e-mailben kapott a szerkesztőség egy összefoglalót, vagy akár egy néhány oldalas tanulmányt is, de az valójában nem több, mint egy fizetett szövegíró által megalkotott, kellően hihető, a valóságot nagyjából fedő SEO marketing anyag.

A SEO marketing lényege az, hogy egy-egy weboldal linkcserével, vagy fizetett módon saját magára mutató linkeket szerez más weboldalaktól, ezáltal jobb helyezésekre számítva a Google és egyéb online keresők találati listájában. Mondanom sem kell, hogy az online kaszinók tengerében mennyire kiemelkedően fontos, hogy 1-1 ilyen weboldal az elsők közé verekedje magát – bármi áron.

Az árak úgy néznek ki, hogy az online kaszinók egy kicsi / közepes, de már értékelhető Google Page Rank mutatóval rendelkező weboldal számára is készek 200-500 eurót fizetni azért, hogy bármilyen kamu szöveget leközöljenek, amiben elhelyezhetik a linkjüket. Belegondolni is szédítő, mennyi pénzt érne meg nekik, ha a világ legfontosabb weboldalai, magazinjai hivatkoznák meg őket, de természetesen nincs az a pénz, amiért ezek a nagy és hiteles oldalak bevállalnák ezt. (Habár nem követnének el törvénysértést és jogilag semmi kivetnivaló nem lenne abban, ha bevállalnák.)

Az egyetlen mód, hogy SEO linket szerezzenek világszinten hitelesnek számító weboldalaktól, az az, ha olyan tartalmat közölnek le, amely hírértékkel bír és ezért a céloldalak készek – ilyen módon ráadásul teljesen ingyen – átvenni.

  • A Gamblino honlapját ellenőrizve semmiféle tanulmánynak nem található nyoma.
  • Az impresszumban látható 3 embert leinformálva feltűnő, hogy a Google keresője szinte semmit nem tud róluk, a LinkedIn-en csak 2-en érhetők el, abból az egyikük összesen 1 posztot tett ki 4 hónappal ezelőtt, a másikuk pedig névtelenül szerepel. Semmilyen igazolható szakmai múltjuk nincsen, vélhetően valójában ezek az emberek nem is léteznek.
  • A közleményt számos nagynevű oldal átvette, a cikkeikben a Gamblino-t említik hivatkozási alapként, ezáltal hitelesítve azt. A célt tehát a társaság elérte. Vagyis elérte volna, ha a hivatkozó oldalak nem csak leírták volna a nevét, hanem be is hivatkozták volna. Talán érezték, hogy az meredek lenne, ezért nem tették meg – szokásuktól eltérően. Más oldalon viszont találtam kattintható linket is, szóval csak összejött a terv végül!

Éttermednek, fürdődnek, szállodádnak online marketingre, PR megjelenésekre, illetve kommunikációs stratégiára lenne szüksége? Ha igen, vagy bizonytalan vagy benne, hogy mennyit tud ez hozni a vállalkozásod számára, akkor készséggel állunk rendelkezésedre, ez a specialitásunk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben