Ausztralia megnyitja határait nyitás határok oltottság 80 százalék

Ausztrália nem nyitja meg a határait 1,5 év után sem a nemzetközi turizmus számára

by Kassay Tamás

A többi szalagcím ellentétesen fogalmaz, de hibásan. A valóság az, hogy Ausztrália extrém szigorú szabályozást követett, saját állampolgárai sem hagyhatták el a kontinensnyi szigetországot, sőt, sokan egyszerűen távol rekedtek otthonuktól, mert nem mehettek haza. A miniszterelnök ma azt jelentette be, hogy novembertől megnyitják a határokat és lehetségessé válik az utazás az ausztrál állampolgárok egy része számára. A Qantas ausztrál légitársaság már be is jelentette, hogy London és Los Angeles felé indítja járatait. Részletek a folytatásban.

Ausztrália novemberben nem szünteti meg a nemzetközi beutazási tilalmat, csak a saját, teljesen beoltott állampolgárainak egy bizonyos része számára teszi lehetővé az utazást

Ausztrália 2020 márciusában zárta le a határait, megtiltva állampolgárainak és lakosainak, hogy hivatalos engedély nélkül külföldre utazzanak, és haza is nagyon körülményesen lehetett csak utazni, aminek nyomán több ezer ausztrál rekedt külföldön.

„Itt az ideje, hogy az ausztrálok visszakapják az életüket”

– mondta ma Scott Morrison miniszterelnök

Morrison bejelentette, hogy Ausztrália megkezdi a COVID-19 világjárvány elején bevezetett szigorú beutazási tilalom enyhítését, és lehetővé teszi a beoltott ausztrál állampolgárok számára a nemzetközi utazást.

Még júliusban számoltam be róla, hogy a határok újranyitásának feltétele az, hogy az oltottak száma elérje a 80%-ot, meg néhány apróság még. Akkor ezt igen távolinak véltem, végül a várakozásaimhoz képest néhány hónappal hamarabb sikerül elérniük ezt a szintet 1-2 államban. Jelenleg Új-Dél-Wales áll a legközelebb ehhez a küszöbértékhez, ahol néhány héten belül elérik a 80%-os szintet. Valószínűleg Victoria állam lehet a második az újranyitók sorában, a többi állam viszont hozza azt a tempót, amit vártam… és még várnak egy ideig. A szabály egész pontosan így szól:

A teljesen beoltott ausztrál állampolgárok külföldre utazhatnak, ha államukban az oltottsági arány eléri a 80%-ot. Hazatéréskor mindenkire 7 nap házi karantén is várni fog.

Jelenleg az emberek csak kivételes okokból utazhatnak ki Ausztráliából, többek között a szükséges munkavégzés vagy egy halálos beteg családtag meglátogatása céljából. Az Ausztráliába való visszatérést szigorú érkezési kvóták korlátozzák, és az országba visszatérőknek 14 napos kötelező szállodai karanténon kell átesniük, ami 3000 ausztrál dollárba, nagyjából 670.000 forintba kerül.

Külföldiek továbbra sem utazhatnak be Ausztráliába

A lazítás nem vonatkozik azonnal a külföldről beutazó személyekre, bár a kormány kijelentette, hogy dolgozik rajta, hogy az ország hamarosan újra üdvözölhesse a turistákat.

Ausztrália tehát most részlegesen enyhíti az utazási korlátozásokat a saját állampolgárai számára, bár érdekes tény az, hogy a 2 legnagyobb város, Melbourne és Sydney, valamint a főváros, Canberra továbbra is zárlat alatt áll.

Magyar szemmel nézve az ausztrál intézkedések szigorúnak tűnhetnek, ugyanakkor kétségtelenül hatékonyak voltak. A közel 26 milliós lakosságból mindössze 107.000 fertőzöttet azonosítottak és 1309 ember veszítette életét a koronavírus következtében, míg idehaza a 9,5 milliós lakosságból 823 ezer fertőzöttet azonosítottak és több, mint 30 ezer elhunytnál járunk.

A Qantas ausztrál légitársaság újraindítja nemzetközi járatait

Ausztralia megnyitja határait Qantas nyitás határok oltottság 80 százalék
Fotó: Qantas; Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.

A kormányzati döntésre villámgyorsan reagált a Qantas, amely november 14-én újraindítja több nemzetközi járatát.

Az ausztrál légitársaság hetente 3 alkalommal repül majd a Sydney – London, valamint a Sydney – Los Angeles útvonalon Boeing 787-9 Dreamliner gépeivel, mert az előző hetekben ezekre a járatokra futtatták le a legtöbb keresést a weboldalukon a nézelődők. További járataok várhatóan december 18-tól indulnak majd újra.

Az első járatok pontos indulása még függ a kormány által kihirdetésre váró pontos határnyitási dátumoktól. Aki megvásárolja a repülőjegyét, az ingyenesen, de nem automatikusan átfoglalhatja, de az árak különbözetét ki kell fizetnie.

A repülőjáratokon csak teljesen beoltott emberek utazhatnak (kivéve azokat, akik egészségügyi okból nem kaphatnak oltást), tovább az indulás időpontja előtt 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszteredményt is fel kell mutatni beszállás előtt.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben