Ausztria korlátozások enyhítés február 5 oltások érvényessége

Ausztria enyhít a korlátozásokon február 5-től, de csökkenti az oltások érvényességi idejét

by Kassay Tamás

Az osztrák kancellár és az egészségügyi miniszter a járványellenes korlátozások fokozatos enyhítését jelentette be január 29-én. Az enyhítések február 5-től hetente több lépcsőben lépnek életbe. – tájékoztatott az Osztrák Közszolgálati Média (ORF)

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy január 24. óta bármely országból ismét kötelező karantén nélkül lehet beutazni Ausztriába, azok számára, akik háromszor oltottak, vagy 2 oltást és 1 negatív PCR-tesztet felmutatnak. A mindenkor érvényes beutazási korlátozásokról elindulás előtt érdemes a Konzuli Szolgálat és Ausztria hivatalos, magyar nyelvű oldalán tájékozódni.

Fokozatos nyitás Ausztriában február 5-től

Karl Nehammer kancellár az alábbi korlátozások enyhítését jelentette be:

  • Február 5-től a bárok és éttermek este 10 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva. A nem ültetett rendezvények esetében pedig a 25 fős létszámplafont 50 főre emelik.
  • Február 12-én eltörlik a 2G-szabályt a kereskedelemben. Ekkortól bárki vásárolhat, feltéve, hogy visel FFP2-es maszkot.
  • Február 19-én a 2G-szabály helyett ismét a korábbi 3G lép életbe a gasztronómiában és a turizmusban. Az éttermek és szállodák ekkortól ismét elfogadhatják a PCR- és az antigénteszteket.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kiemelte: a nagyobb rendezvények esetében február 5-től egységesen a 2G szabály és a kötelező FFP2 maszkviselés lesz irányadó, nem lesz szükség plusz PCR-tesztek bemutatására. A gasztronómiában újra elfogadhatják a teszteket: a PCR-eredmény 48 óráig, az antigén teszt 24 óráig érvényes.

Az oltási igazolások érvényessége február 1-től egységesen 6 hónap az utolsó oltás napjától számítva. Egészen pontosn így szól a szabály:

2022. február 1-jétől a második védőoltás érvényessége 180 napra csökken. Kivételt képeznek a 18 év alattiak, akik számára a második oltás 210 napig érvényes. Az emlékeztető oltás (harmadik oltás minden oltás esetében) 270 napig érvényes. A kétszeresen beoltott iskoláskorú gyermekek, ha a második oltásukat 210 napnál régebben adták be, az úgynevezett “Holiday Ninja Pass” rendszeres tesztjeit használhatják. Azokra a gyermekekre, akik már nem tartoznak a “Holiday Ninja Pass” mentesség alá, ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. Kérjük, vegye figyelembe: a második vagy a harmadik oltás az oltás napjától érvényes Ausztriában. – írja az Ausztria.info.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben