Vérlázító: az egyik osztrák-magyar határon 60 ezer forintos átkelési díjat vezetnek be

by Kassay Tamás

Példátlan döntést hoztak Ausztriában Schattendorf vezetői. A Schengen zónába tartozó osztrák-magyar határon már eddig is jogszerűtlenül tartották fenn a határellenőrzést, most pedig júliustól egyszeri, 160 eurós, azaz körülbelül 60 ezer forintos díjat kell fizetniük azoknak, akik Ausztriába akarnak menni a Schattendorf (Somfalva) és Ágfalva közötti határátkelőn.

A vérlázító döntést az osztrák település vezetői hozták meg. Korábban már előfordult, hogy lezárták a Schattendorf (Somfalva) és Ágfalva közötti határátkelőt, akkor építkezésre hivatkoztak az osztrákok.

A 160 eurós határátkelői díj 2 évre szól, ebből 140 euró levásárolható az osztrák boltokban – számolt be a hírről az RTL Híradó.

Az ausztriai Schattendorf polgármestere azzal indokolta a 160 eurós határátkelői díjról szóló döntését, hogy a magyar ingázók miatt sok a baleset, és zavarják az osztrákokat, ezért díjat vezetnek be a határon, hogy csökkentsék a forgalmat.

Ausztria Magyarország osztrák magyar határ fizetős díj 160 euró
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A határ magyar oldalán több tucat ember tüntetett, mert elfogadhatatlannak tartják a döntést. Az új határátkelői szabályok 2023 július 3-ától lépnek életbe, az átlépéseket a díj megfizetése mellett engedélyeztetni kell az osztrák hatóság szakértői tanácsával is.

A polgármester szerint az lehet a megoldás, ha új átkelőhelyeket építenek, ahol az éppen aktuális, nemzeti szintű szabályok szerint lehet majd átkelni a határon, és nem merül fel a helyi díjfizetési kötelezettség.

Spabook vélemény: Úgy gondolom, hogy ahogyan korábbi cikkemben is írtam, teljes mértékben elfogadhatatlan az osztrákok eljárása már önmagában azzal is, hogy formálisan fenntartják a határellenőrzést. A mostani intézkedés több mint barátságtalan és megítélésem szerint teljes mértékben jogsértő, hiszen azért vagyunk Schengen-en belül, hogy a határokon tudjunk szabadon közlekedni. Tudomásom szerint nincsen vízumkényszer, szóval szégyen ez, akárhogyan nézem.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben