Ausztria szigorít kötelező teszt ingázóknak utazási korlátozások

Ausztria szigorít a járványügyi korlátozásokon szeptembertől, több fázisban

by Kassay Tamás

Szeptember 15-től Ausztria szigorít a korlátozásokon és az oltottak számára javasolja, az oltatlanok számára kötelezővé teszi az FFP2-es maszkok használatát a tömegközlekedésen, boltokban és mindenhol, ahol eddig is szükséges volt. A kórházi férőhelyek foglaltságától függő járványügyi korlátozásokat vezet be Ausztria – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelynek fordításában az Ausztriában élő utazó blogger, Miháczi Bejja volt segítségemre.

Mivel 1 hét múlva az intenzív ágyak 10%-a tele lesz koronás betegekkel, ezért szeptember 15-től szigorításokat vezetnek be Ausztriában (1. fázis)

Miután a kórházi kapacitás foglaltsága eléri a tíz százalékot, akkor kötelezően FFP2-es arcmaszkot kell hordani az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban és a tömegközlekedési eszközökön. Más üzletekben csak az oltatlanokra vonatkozik ez az előírás, igaz, a kabinet a maszkviselést az oltottak számára is erősen ajánlja.

Az eddig 48 óra érvényességű antigén teszt már csak 24 óráig lesz érvényes, az úgynevezett 3G szabály 100 helyett már 25 fős rendezvényekre is vonatkozik, ahol eddig sima maszk kellett, ott mostantól FFP2 az előírás.

Osztrák szigorítások (2. fázis): az intenzív ágyak 15%-os (300 ágy) foglaltsága esetén lép életbe

Ekkortól az antigén teszteket nem fogadják el a 3G-n belül. az éjszakai szórakozóhelyekre csak a teljesen beoltottak, vagy 6 hónapon belül gyógyultak mehetnek be.

Osztrák szigorítások (3. fázis): 20%-os (400 ágy) foglaltság esetén lép életbe

A 3G helyett már csak negatív PCR teszt, vagy oltási, illetve gyógyulási igazolás fogadható el. Az oltatlanok és az igazoltan gyógyultak is csak a megbízhatóbb, PCR-teszt felmutatásával mehetnek csoportos eseményekre, például moziba vagy étterembe.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a sajtótájékoztató elején azt mondta, hogy vessünk egy pillantást Dániára, mert ott a lakosság 86%-a be van oltva és emiatt minden korlátozást lehetőségük volt feloldani. Álláspontja szerint ez is bizonyíték arra, hogy minél több ember oltatja be magát, annál könnyebb legyőzni a vírust és visszatérni a normális élethez.

Kurz elmondta, hogy míg a 3. hullám idején a tesztelés volt az elsődleges válaszuk, addig a 4. hullám alatt az oltás lesz az, mert az adatokból látszik, hogy a legtöbb ember, aki kórházba kerül, az oltatlanok közül kerül ki.

Ausztria célja az, hogy nyitva maradhasson és ne legyen újabb lezárás – ahogy a helyiek mondják: lockdown.

Bevezetnek egy úgynevezett Stufenplan-t, ami az oltatlanokat érinti, mivel 30%-a azoknak, akik beoltathatnák magukat, még nem tették ezt meg. Kifejezte szándékát, hogy elérjék az oltatlanokat, ehhez kreatív helyeket is megnevezett, például hajón, bevásárlóközpontban, stadionban, vagy Bécs egyik jelképében, a Stephansdom-ban. Kérte a lakosságot, hogy beszéljen az orvosával, aki tudja, adassa be a 3. oltást, és aki még nem adatta be, kezdje el a védettség megszerzését.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben