Új kerékpáros központ és bringautak a Balatonnál: festői utakon vezet a BalatonBike365

by Kassay Tamás

Ünnepélyes keretek között, kellemes biciklitúrával színesítve megnyitotta kapuit a BalatonBike365 kerékpáros központ Balatonföldváron, a Nyugati strand bejárata mellett. Az európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó kerékpáros központ már a második a sorban, az első Balatonfüreden nyílt meg.

A balatonföldvári Balaton Bike 365 kerékpáros központ megnyitását egész napos eBike programmal ünnepelték október 21-én.

Elbűvölő erdők, somogyi lankák, csodás vadászház, gasztro élmény és a végére 2 pazar panorámát nyújtó kilátó várták a meghívottakat és az érdeklődőket a legújabb hazai bringás fejlesztés megnyitó napján.

BalatonBike365 kerékpáros központ Balatonföldvár

A BalatonBike365 Port névre keresztelt bicajos centrum avató ünnepségén Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ), egyben a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke kiemelte: a helyi önkormányzat és a szövetség összefogásának eredményeként létrejött központban olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe a bringások, és a kerékpározásra rávehető aktív turisták, amelyeket máshol nem, vagy nem ilyen színvonalon.

BalatonBike365 kerékpáros központ Balatonföldvár

Az eseményen a Spabook is részt vett, így első kézből mondhatom, hogy a szolgáltatások közül a személyes kedvencem a high tech technológiát felvonultató bicklimosó szerkezet, amely mindössze fél liter – nem tévedés, 5 deci! – víz felhasználásával varázsolja tisztává a drótszamarakat. Különlegessége, hogy elektromos kerékpárok tisztításához is használható, nem károsítja az elektromotort. Ez a szolgáltatás egyelőre még tesztüzem, a nagyközönség számára később lesz elérhető.

BB365 BalatonBike365 kerékpáros útvonal bicikli mosó

Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere emlékeztetett arra, hogy a településen 2011-től építenek bringautakat és a déli parton azért eshetett a választás Földvárra, mert itt adottak a feltételek a központ megvalósításához.

A 100 négyzetméteres, 40 millió forintos beruházásból a Nyugati Standnál megnyílt kerékpáros portnál a klasszikus bicikliken kívül elektromos rásegítésű kerékpárok bérlésére, saját bringák szervizelésére, kisebb kiegészítők vásárlására van lehetőség. Ezen kívül információt lehet kapni arról is, hol érdemes a környéken, kitáblázott és pihenőhelyekkel ellátott utakon túrázni, sőt, akár vezetett túrákon is részt lehet venni.

BalatonBike365 kerékpáros útvonalak

Több éves munka eredményeként mintegy 50 új bringás útvonal jött létre a Balatoni nagykörhöz kapcsolódóan, kisebb hurkok formájában. Ezek az új útvonalak lehetővé teszik, hogy a főútvonalról letérve kisebb területeket is felfedezhessenek a kerékpárosok, 10-20-30 kilométeres körök megtételével. Ezek mindegyike jól tekerhető, biztonságos útszakasz, részben aszfaltos, részben murvás burkolattal, helyszíntől függően.

BalatonBike365 kerékpáros központ Balatonföldvár

A BalatonBike365 mobilapp képes arra, hogy a saját ízlésünk és érdeklődésünk szerint ajánljon útvonalakat, megmutatva a látványosságokat, kiszűrve a murvás szakaszokat. Az információk méterre pontosan kerültek rögzítésre, így a rendszer elképesztően naprakész.

Mi a gyönyörű somogyi erdőben, hullámvasútszerű erdészeti utakon élménybringázással jutottunk át Jabapusztára, majd az Aliréti vadászházhoz. A festői vadászház saját tavával mesés környezetben fekszik.

BalatonBike365 kerékpáros központ Balatonföldvár

Rövid pihenő után túránk egyetlen, nagyjából 5 km-es földutas szakasza következett, ami Töreki fölött, gyönyörű panorámával ér véget. A szakasz nem nehéz, szép erdei utakon halad, és nagy jutalommal végződik. Ezt most nem mutatom meg, ezzel is motiválva az Olvasót, hogy személyesen tekerjen el oda.

BalatonBike365 kerékpáros központ Balatonföldvár

Törekiből burkolt utakon és bringaúton indultunk visszafelé, majd Zamárdiban a Kő-hegyi kilátóban gyönyörködtünk még egyet a balatoni panorámában, ahonnan különleges szögből látszódik a Balaton és Balaton-felvidék hegyei.

BalatonBike365 kerékpáros pihenők épülnek

Folyamatosan zajlik a BalatonBike365 projekt kerékpáros pihenőinek telepítése. A Dél-Balaton régióban 8 (+1 meglévő pihenő „bútorozása”), a Nyugat-Balaton régióban 14 új pihenő épül.

BB365 BalatonBike365 kerékpáros útvonal pihenő

A fedett egységekbe a kerékpárok is bevihetőek lesznek (például az eső elől), illetve padok és asztalok várják a kerékpárosokat egy kis frissítéshez, valamint a BB365 úthálózati térkép is mindegyikben megtekinthető lesz. A Dél-Balatonon továbbá szerviz oszlopokat is elhelyeznek a pihenőkben! A bringások várhatóan már október végén birtokba vehetik a nyugati és november végén a déli pihenőket.

BalatonBike365 kerékpáros központ Balatonföldvár

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben