Bécs maszk tömegközlekedés

Bécsben még kötelező a maszk a tömegközlekedésen, megvan, hogy mikor lélegezhetnek fel a turisták

by Kassay Tamás

Michael Ludwig, Bécs polgármestere szakértői egyeztetés után bejelentette, hogy hamarosan feloldják a még mindig érvényben lévő egészségügyi korlátozásokat a városban. Március 1-jétől nem kell többé maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön, nem kell friss PCR-teszt a kórházak és más egészségügyi intézmények látogatásához sem.

Bécs: márciustól vége a kötelező maszkviselésnek a közösségi közlekedésben

Egy korszak lezárul Bécsben, ugyanis február végével lejár a hatályos városi koronavírus-rendelet, amelyet ebben a formában nem fognak meghosszabbítani. Ezt ma délutáni sajtótájékoztatóján Bécs Város polgármestere, Michael Ludwig jelentette be. „A bécsiek többsége következetesen betartotta az előírásokat”, méltatta a fegyelmezett városlakókat a polgármester, aki az új fejleményeket a fertőzöttségi adatok kedvező alakulásával indokolta. A gyakorlatban a döntés többek között azt jelenti, hogy márciustól megszűnik a kötelező maszkviselés a közlekedési eszközökön és patikákban. További lazítást jelent, hogy a kórházi és bentlakásos intézetben ápoltak az eddigi napi három helyett márciustól újra korlátlan számú látogatót fogadhatnak, akik immár friss negatív PCR-teszt bemutatása nélkül is beléphetnek az egészségügyi intézményekbe. Az egészségügyi dolgozókat sem fogják rendszeresen tesztelni.

Az osztrák kormány 2023 február 1-jén jelentette be, hogy júniusig több lépcsőben minden koronavírus-korlátozás véget ér Ausztriában.

Márciustól Bécs is az országos menetrendhez igazodik, így a kötelező maszkviselés az egészségügyi intézményekben, orvosi rendelőkben, valamint gondozóotthonokban még április 30-ig érvényben marad. Június 30-tól pedig minden korlátozást feloldanak, például nem kell már bejelenteni a koronavírusos megbetegedéseket. A betegség esetén jelenleg tíz napig érvényes szabályokat – a beteg elhagyhatja otthonát, de bizonyos tevékenységek korlátozva vannak, amely korlátozásoktól öt nap után negatív PCR-teszttel lehet mentesülni – szintén eltörlik. Mindenki maga dönthet tehát arról, hova megy és kivel találkozik betegsége alatt. Az oltás és a koronavírus tesztek továbbra is ingyenesek lesznek.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben