belföldi turizmus 2022 június vendégéjszaka

Alakul a turizmus szezon, de az első félév még nem hozta a 2019-es vendégéjszaka számot

by Kassay Tamás

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatairól nyilatkozott ma az MTÜ. Közleményük szerint kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja, mert júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15%-kal meghaladta a 2019-es rekord év júniusi vendégéjszakáinak számát.

A 2022. júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előtti júniusok szintjét

Európában egyedülálló módon az NTAK-ban minden hazai szálláshely forgalma naprakészen látható. A rendelkezésre álló adatok alapján idén júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a belföldi szállásadók. A belföldi vendégéjszakák száma 15%-kal magasabb a 2019-es eredménynél, ami biztató. A közlemény kitér arra is, hogy ez az érték 50%-kal magasabb, mint a tavalyi, de ahhoz nem érdemes mérni, mert teljes lezárások voltak a pandémia miatt.

Júniusban a vendégéjszakák 23%-át Budapesten töltötték el. Továbbra is a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28%), ezt követi Mátra—Bükk (7%), Debrecen és térsége (6%), Budapest környéke (5%) és Bük-Sárvár (4%).

Szálláshelytípus szerint a szállodák (42%) mellett a magán- és egyéb szálláshelyek (37%) voltak a legkeresettebbek. A vendégek 7%-a kempingben, 6%-a panzióban, 5%-a közösségi szálláshelyen, 2%-a pedig üdülőházban szállt meg.

Az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint a tavalyi év első felében – amikor ugye a lezárások miatt szinte alig volt turizmus. Amit trend jelleggel érdemes viszont megemlítenem a tavalyi évhez való hasonlításban, az az, hogy a külföldiek 5-ször több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. Ebből a lényeg az, hogy újra elkezdtek megjelenni a külföldiek, ami kritikus fontosságú lesz a magyar turizmus fenntarthatóságához.

A most publikált adatok alapján összességében 9%-kal marad el az első félév teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első félévének eredményétől.

Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Júliusra 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka foglalás érkezett be előzetesen.

Spabook vélemény: Nagyszerű, hogy rendelkezésre állnak adatok az NTAK-ban, ugyanakkor fontos lenne, hogy az adattáblák megfelelő granulanitású, lefúrható és elemezhető verzióihoz a közvélemény, de leginkább szakemberek, elemzők – mint például e sorok szerzője is – hozzáférhessünk. Pontosan úgy, ahogyan a KSH adatoknál elég sok háttéradatot is tudunk bogarászni.

Ugyanis ebből a közleményből nem tudjuk meg, hogy idén júniusban a Balaton környéki szálláshelyek vendégéjszaka száma hogyan alakul a 2019-es év azonos időszakához képest. Azt tudjuk, hogy a június országos szinten meghaladja a 2019-es értéket, de ennek területi eloszlását viszonyítani nem tudjuk a publikált közlemény alapján. Pedig fontos lenne látni, hogy melyik térség erősödik, melyik stagnál és van-e esetleg visszaesés, ahogyan azt például az utóbbi napok sajtóhírei alapján a Balatonnál sokan érzékelni vélik. Ahhoz, hogy a stratégiákat és a szálláshelyek részéről a marketing költéseket optimalizálni lehessen, teljes transzparenciára lenne szükségünk.

Szállásadói szempontból egyértelműen érzékelhető, hogy a magánszálláshelyek közötti verseny erősödik. Számukra egyre inkább felértékelődik az online jelenlét, egy saját márka kialakítása és a folyamatos közösségi médiás kommunikáció, amennyiben szeretnék elkerülni, hogy túlzottan függjenek a nagy szállásfoglaló oldalaktól, vagy éppen rá legyenek utalva a saját lokációjuk TDM stratégiájára. Hiszen, vannak olyan térségek, ahol nem tolonganak a vendégek és van szabad kapacitás, de megfelelő kommunikációval elérhető, hogy „minket” válasszanak a vendégek.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben