belföldi turizmus 2022 vendégszám vendégéjszaka Balaton

Még nem érte el a 2019-es számokat a belföldi turizmus, de már közel jár hozzá

by Kassay Tamás

A magyar turizmus teljesítménye megközelítette a 2019-es csúcsévet és 2022-ben már csak 5 százalékkal maradt el tőle. Növekedett a vendégek és a vendégéjszakák száma is, a legtöbb külföldi Németországból és Csehországból érkezett, a legnépszerűbb célpont a Balaton volt.

A balatoni turizmus 2022-es alakulása figyelemre méltó

A Balatonnál tavaly 2,8 millió vendég 8,8 millió vendégéjszakát töltött el, ami 38 százalékkal több vendéget és 27 százalékkal több vendégéjszakát jelent az előző évhez képest – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai igazgatója a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén. Arra is kitért, hogy a Balatonnál a teljes évi vendégforgalom 63 százaléka zajlik a nyári hónapokban. A balatoni vendégforgalom 45 százalékát szállodákban, 33 százalékát magán- és egyéb szálláshelyeken regisztrálták. Érdekesség, hogy a fizetések közel 10 százaléka történt SZÉP-kártyával.

A balatoni turisztikai térséget a Mátra-Bükk térsége követte 2,6, majd Debrecen és környéke 2,2 millió vendégéjszakával – tette hozzá Juhász Szabolcs az MTI közlése alapján.

Kezdenek visszatérni a külföldi turisták Magyarországra

A külföldiek visszatérését mutatja, hogy míg 2021-ben az összes vendégszám 84 százalékát tették ki a magyarok, 2022-ben a forgalomnövekedés mellett is már csak a 75 százalékát. Legnagyobb számban az alábbi országokból érkeztek turisták Magyarországra:

  1. Németországból, majd
  2. Csehországból,
  3. Szlovákiából,
  4. Ausztriából és
  5. Lengyelországból.

A csehek második helyezése jól mutatja az ár/érték arányra fogékony utazók választásának eredményét. Az történt ugyanis, hogy a forint nagy arányú gyengülése, a cseh korona stabilitása (sőt, az euróhoz is mérten minimális erősödése) Magyarországot kiemelten jó célponttá tette számukra, egész egyszerűen jelentősen jobb és több szolgáltatást kaptak a pénzükért itt, mint az euróval rendelkező országokban, ezért felénk vették az irányt. 2023-ra is igaz, hogy minden turisztikai szereplőnek érdemes a cseh piacra kommunikálnia, erre ráerősíteni, mert jól fizető és sok vendéget lehet most szerezni onnan. Fontos viszont, hogy iparági beszélgetéseim alapján a csehek is eltűntek abban a pillanatban, hogy ugyanannyiba kerül nálunk valami, mint mondjuk Ausztriában. Ilyen esetben, azonos árak mellett nem tudjuk megtartani őket, elsősorban a minőség miatt (még ha fáj is ezt kimondanunk).

Félreértés ne essék! Nem a gyenge forint mellett kampányolok, sőt: éppenséggel úgy gondolom, hogy a turizmus munkaerőpiacán komoly gondokat okoz, mert ha a forint gyengül, képtelenség közelíteni a béreket a nyugati piacokhoz, márpedig a turizmus-vendéglátásban dolgozik a legmobilabb munkaerő az építőipar után.

A másik tényező, amit említésre érdemesnek tartok, az az, hogy bár nincsen a top 5 küldő ország között, de jó lenne tudni, hogy Ukrajnából mennyi turistát fogadtak a hazai szálláshelyek, ugyanis túlnyomó többségük valójában menekült, de a háború kirobbanásakor még nem feltétlenül lehetett a jogi státuszt megfelelően kezelni, és tipikusan minden mindegy helyzet volt, csak legyen hol aludni. Értelemszerűen ezt az értéket szükséges (lenne) kiigazítani az összegzéskor, ahogy az például a kiskereskedelmi forgalom adatainak számításakor is kellett volna, de elmaradt – a szerk.

Az országos adatok alapján 2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, ami 38 százalékkal több, mint 2021-ben és 5 százalékkal kevesebb a magyar turizmus legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményénél.

Mit is jelent egész pontosan 5%? Azt, hogy valamivel több, mint 2,5 és valamivel kevesebb, mint 3 hét teljesítménye hiányzik még, olyan, mintha ennyi időre leállna a turizmus. (1 évben 12 hónap van, 1 hónap az év 8,33 százaléka (1/12=8,33) – a szerk.

Juhász Szabolcs felhívta a turisztikai szolgáltatók figyelmét, hogy minél előbb regisztráljanak a KKV Energiaköltség és beruházás támogatási programra, amelyben az első negyedéves rezsiszámlák növekményére 50 százalékos támogatást igényelhetnek. A program részeként energiahatékonyságot növelő beruházás támogatására is lehet pályázni azoknak, akik részesültek rezsitámogatásban. Pályázati információk az energiatamogatas2022.hu oldalon találhatók.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben