Berlin éjszakai repülési tilalom légtérzár Qatar Airways Bayrn München foci

Nem engedték felszállni a Qatar Airways berlini járatát éjfélkor – A Bayern München a repülőn töltötte az éjszakát

by Kassay Tamás

Bayern München labdarúgó csapata a Hertha elleni mérkőzés után repült volna Katarba, de csak reggel kaptak engedélyt a felszállásra az éjszakai repülési tilalom miatt.

Szigor van Berlin légterében a lakosság egészségének védelme érdekében hozott éjszakai repülési tilalom következtében.

Az 1-0-ra győzedelmeskedő müncheni focicsapat gondosan megtervezte a menetrendet, a kedvükért fél órával előre hozták a mérkőzés kezdő időpontját, hogy még az éjféli légtérzár előtt fel tudjanak majd szállni. A bajorok 22:45-kor, a tervezett időben meg is jelentek a berlini repülőtéren, hogy a 23:15-ös járattal, 6,5 óra utazás után landoljanak Dohában – írja a goal.com.

A repülőgép jégtelenítése azonban elhúzódott, így csak 23:59-kor, mindössze 1 perccel az éjszakai légtérzár előtt lett felszállásra kész a járat, ami azt jelentette, hogy a repülőgép 30 másodperccel éjfél után tudott volna felemelkedni, erre viszont a berlini szabályozások miatt már nem kapták meg az engedélyt, a járat végül 6:52-kor szállhatott fel másnap reggel. Addig a csapat jó hangulatban töltötte az időt a fedélzeten.

A német fővárosban éjfél után nem szállhat fel repülőgép.

fótó: Berlin Brandenburg Airport hivatalos

Példaértékű a német hatóság eljárása

A berlini szigor példaértékű Budapest és a Liszt Ferenc Repülőtér szabályozása számára. Brandenburg infrastrukturális és tervezési minisztériuma közleményében így fogalmazott –tudósít a Reuters:

„A QR7402 járat engedélyezésére vonatkozó kérelem éjfélkor, 00:03-kor érkezett be a német légiforgalmi irányító (DFS) tornyába. . A DFS akkor a berlini nemzetközi repülőtérre vonatkozó éjszakai repülési tilalom miatt nem adta meg az engedélyt.
A később benyújtott, különleges engedély iránti kérelmet, hogy a járat mentesüljön az éjszakai repülési tilalom alól, nem lehetett megadni. Különleges engedélyeket egyedi esetekben lehet kapni, ha a járat indulása fokozott közérdek, vagy ha a repülés szükséges a közbiztonság és a rend védelme érdekében.”

Ez pedig nem ilyen eset.

Budapest szerintem még nem kellően elkötelezett a lakosság egészségének védelmében. Az éjszakai repülési tilalom a következő évtizedek egyik fontos vívmánya lesz, amely bizonyosan nem kikerülhető, hacsak valamilyen technológiai váltás nyomán nem sikerül drasztikusan csökkenteni a repülők zajhatását. A budapesti szabályozás, amely csekély összegű, néhány ezer eurós büntetéssel szankcionálja az éjszakai repülési tilalom megszegését, miközben maga a járat ennél sokkal több pénzt termel, vagy éppen a halasztása sokkal többe kerülne, mint a büntetés, így komolyan venni sajnos nem lehet. A pénz és a gazdasági érdek dönt, a társadalmi érdek pedig veszít.

Spabook vélemény: Többször írtam már róla, hogy örömteliek a fejlesztések a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és nemzeti érdek is, ugyanakkor fontos lenne majd szem előtt tartani a lakosság egészséghez való jogát is az üzleti érdekekkel szemben a new normalbanAhogyan a Király utcában lehet azt mondani, hogy éjfél után nincsen zajos dorbézolás az utcán és be kell zárni a boltot, úgy bizony a légitársaságok, logisztikai cégek is pontosan ugyanolyan, színtiszta üzleti vállalkozások, mint egy bár, étterem, diszkó. Az egyikben piát és élményt árulnak, a másikban fapados széket és élményt. Semmi különbség makro szinten nézve. A 21. század nagy társadalmi kihívása lesz, hogy ezen felismerésen alapulva olyan szabályozásokat alkossanak, amikkel elkerülhető az, ami 2019-re kialakult, hogy reggel 6 – fél 7 között lényegében 1-2 percenként szálltak fel a gépek, többnyire a város irányába, sokak számára ellehetetlenítve a szükséges pihenést. Hétvégén is.

A magam részéről mindig igyekszem olyan járatokat választani, amik nem korán reggel indulnak, mert tudom, hogy ez sok helyi számára mennyire egészségtelen.

Budapest különösen nagy terhelés alatt áll (eltekintve a koronaválság miatti lélegzetvételnyi szünettől) a repülés negatív externáliáit tekintve. A zajterhelés érzékelhető módon rendkívül kellemetlen számos olyan lakóterület fölött, amelyek hivatalosan nem állnak a repülőtér vonzáskörzetében zajhatás szempontjából.

Ebbe nem mennék bele, de sok magyarázat nem kell hozzá, hogy több járat több szennyezést okoz. Olyan útvonalakon, amelyek kocsival is könnyedén letudhatók, valamint normális világban vonattal se tarthatna tovább 4 óránál, nos, az ilyen úti célokra repülést nem tartom sem jónak, sem felelősségteljes magatartásnak. Sem szolgáltatói, sem pedig utazói szempontból. Ugyancsak igaz ez az éjfél és reggel 7 között mozgó teherszállító gépekre. Semmi nem indokolja azt, hogy hajnalok hajnalán, vagy az éjszaka közepén Boeing 747 Cargolux Jumbo robaja borítsa be Budapest déli részének jelentős részét, mert az a szerencsétlen megpakolva alig bír kb. 1500 méter fölé keveredni, mire eljut a Nemzeti Színház vonaláig. Tudjátok, hogy az milyen? Akinek abba az irányba tájolt a lakása, az tudja: bejön a falon is.

Hosszú távú stratégia kell egyfelől a fenntarthatósági elveknek megfelelő szabályozás kidolgozására, másfelől pedig centralizáció helyett tehermentesítésre. Ez közös érdek, mert a negatív externália nem válogat pénztárca alapján, akkor is ott van észrevétlenül, ha egyesek úgy érzik, nem érzik a saját bőrükön. Például a zaj- és légszennyezés tipikusan ilyen kérdéskör: mondani bármit lehet, de ugyanazt a levegőt szívjuk, és aki mást mond, vagy úgy érzi, tudatos szinten nem érzékeli, attól még rá is pontosan ugyanolyan káros. Elgondolkodtató.

Mindenkinek joga van az egészséges alváshoz, ezt képviseli a Union Européenne Contre les Nuisances Aériennes (UECNA) szervezete, amelynek Magyarország sajnos egyelőre nem tagja.

Csatlakozz zárt csoportunkhoz, és értesülj szállás vélemények mellett sok-sok utazós témáról is.
Érdekes volt? Oszd meg másokkal!

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben