Ausztria nyitás júlis 1 fürdő fesztivál étterem maszk

Ausztria szigorít augusztus 15-től – lesz, aki oltással sem mehet étterembe

by Kassay Tamás

Ausztria augusztus 15-től bevezet néhány új szabályt. Ezek között van igen érdekes is, de riadalomra azért nincs ok. Magyarországról érkezőknek továbbra sem kell előre regisztrálniuk, de egyes helyeket augusztus 15-től szigorúbb feltételek mellett lehet csak látogatni – áll az ORF oldalán.

A szállodák, éttermek, éjszakai szórakozóhelyek, valamint a boltok*, színházak, múzeumok és szabadidő-központok jó ideje nyitva vannak már, ám ezeket a szolgáltatásokat augusztus 15-től szigorúbb feltételek mellett vehetik csak igénybe az országba látogatók. Jelenleg mindenki, aki valamelyik EU-s engedéllyel rendelkező (=nyugati típusú!) koronavírus elleni oltás első adagját megkapta, vagy a járvány kezdete óta átesett már a fertőzésen, szabadon mehet bárhová – vacsorázni, szórakozni egyaránt.

*FRISSÍTÉS: Olvasók jelezték, hogy az ORF (osztrák közmédia) oldalán közzétettektől eltérően a boltokra nem vonatkozik a szigorítás. Több oldalon is leellenőriztem és valóban nem találtam a boltokra vonatkozóan külön jelzést. Sajnálatos, hogy a leghitelesebb hírforrásokból is előfordul hibás információ, de szerencsére mindig sikerül kitisztázni, ez itt a legfontosabb osztrák oldal a témában.

Augusztus 15-től azonban már csak azoknak lesz szabad bejárásuk ezekre a helyekre, akik mindkét dózison túl vannak (illetve, ha a Johnson & Johnson egykomponensű oltását kapták, akkor igazolni tudják, hogy legkevesebb 22 napja megkapták az injekciót). Az ezt igazoló dokumentum (pl. EU-s oltási igazolás, vagy zöld útlevél) kiváltható egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel, vagy egy olyan papírral, amely igazolja, hogy a tulajdonosa nem több mint 90 napja esett át a koronavírus-fertőzésen.

A beoltottak közül sem jogosult azonban mindenki arra, hogy étterembe, moziba vagy szállodába menjen: azok, akik több mint 270 napja szereztek valamelyik vakcina által védettséget a koronavírus ellen, csak PCR-teszt elvégzése után látogathatják az intézményeket.

Tudjuk, hogy a legtöbbünk idén tavasszal kapott oltást, így a 270 nap még nem járt le, mindenesetre ez az intézkedés előrevetíti, hogy mire számíthatunk a jövőben: oltások ismétlése vélhetően elvárás lesz, és könnyen lehet, hogy ennek mintáján nem csak Ausztriában, hanem máshol is. Meglátjuk. Mielőtt útnak indulnál, ajánlom olvasásra Ausztria hivatalos oldalát, valamint – természetesen – a Konzuli Szolgálat lapjait.

Érdekelnek a hiteles turizmus hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport és Hírlevelünk.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben