Beutazási feltételek Magyarországra Ukrajnából

by Kassay Tamás

Ebben a cikkben összegyűjtöttem azokat a hiteles információkat, amik alapján világos, hogy milyen feltételek mellett lehet belépni Magyarországra Ukrajna irányából. A cikk segítő szándékkal íródott, hogy a hírzavarban segítséget nyújtson a rászorulóknak, kárpátaljai magyar honfitársainknak.

Magyarország korlátozás nélkül beengedi az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó bármely ország állampolgárait

A február 24-én este 10 órakor hatályba lépett Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet 1. § alapján az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgár, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgár tekintetében a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 84. alcímét nem kell alkalmazni. Az 1. § szerinti személyeket a Kormány a menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény 19. § b) pontja alapján ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el.

Járványügyi korlátozások nem vonatkoznak az érintettek beutazására. Nagyon sok harmadik ország kért segítséget Magyarországtól, hogy nyisson humanitárius folyósót Ukrajnában tartózkodó állampolgárai számára. India, Irán, Ecaudor, Izrael, Zimbabwe, Maldív-szigetek, Mongólia, Jordánia is kért támogatást. Ezeket az állampolgárokat vízum nélkül beengedik Magyarországra, ahol a legközelebbi nemzetközi repülőtéren elutazhatnak hazájukba. Ez most a debreceni repülőtér, amelynek a forgalma várhatóan meg fog nőni. – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

A 18-60 év közötti férfiak MAGYAR útlevéllel elhagyhatják Ukrajnát – de csak, ha van benne belépési pecsét

Talán a legfontosabb pont, amiért a magyarok erősen aggódnak, hogy mi lesz azokkal a kárpátaljai, hadra fogható fiúkkal és férfiakkal, akik február 24-én éjfélig, (25-én 0 óráig) nem tudták elhagyni Ukrajna területét. Jó eséllyel behívó vár rájuk, és harcolhatnak egy olyan konfliktusban, amelyben nemzetiségük alapján valójában nem hogy nem érintettek, de ezidáig elszenvedői voltak a kisebbségi jogok csorbításának. Számukra reménykeltő, de meg nem erősített hír az, hogy akik rendelkeznek magyar útlevéllel, át tudnak jutni a határon. A cikk megjelenése óta sajnos már nem igaz, hogy akkor is átjuthatnak, ha hiányzik a belépő pecsétjük. Lakossági beszámolók alapján esetenként előfordult, hogy szemet hunytak az ukrán határőrök és pecsét nélkül is átengedték a szerencséseket.

Logikusan nézve egy magyar állampolgárt nem tarthatnak vissza attól, hogy elhagyja az országot. A probléma az, hogy Ukrajna sosem ismerte el a kettős állampolgárságot, sőt büntette azt. Emiatt Ukrajnába hazatéréskor a magyarok az ukrán útlevelüket szokták használni, abba kerül a belépési pecsét. A magyar útlevelükben értelemszerűen így nincsen pecsét, és most ennek hiányára alapozva visszatartják őket.

Mikrocsip nélkül is lehet hozni a háziállatokat

Magyarország biztosítja, hogy az Ukrajnából menekülők magukkal hozhassák társállataikat, közölte a Nébih.

Az Ukrajna területét érintő háborús helyzet következtében az előrejelzések szerint a lakosság jelentős hányada kényszerül elhagyni az országot az elkövetkező időszakban. A magyar állategészségügyi hatóság felkészült a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrochip-el nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére. A gördülékeny beléptetés érdekében egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el az országos főállatorvos.

Ukrajna a veszettség zoonózis szempontjából „aggályos ország” besorolásába esik, ami miatt szigorú feltételei vannak a társállatok utaztatásának. A háborús helyzetre és a menekültek várható jelentős számára tekintettel a magyar állategészségügyi hatóság – a kivételes esetekben tehető egyedi engedélyeknél is kedvezőbb – általános eljárásrend alkalmazása mellett döntött.

További intézkedésig az ún. előzetes engedélykérelemmel egyenértékűnek tekinthető egy, a beutazáskor kitöltendő regisztrációs lap, mely gördülékennyé teszi a beléptetést, egyúttal biztosítja az állatok nyomonkövethetőségét és a későbbi intézkedés lehetőségét.

Magyarország veszettség mentes státuszának fenntartása érdekében a fentiek szerint beléptetett kutyák, macskák és görények hatósági felügyeletét a területi állategészségügyi hatóság biztosítja majd. Letölthető regisztrációs lap

A Magyar Helsinki Bizottság 4 nyelvű tájékoztatója a részletekről

Mindhárom magyar mobilszolgáltató ingyenes roamingot biztosít Ukrajna területén, ezzel segítve a kommunikációt.

A Szallas.hu mai napon megkereste összes belföldi partnerét, levelükben megkérték őket, hogy csatlakozzanak felhívásukhoz:

Célunk elindítani egy felületet és egyúttal egy közösségi mozgalmat, ami keretében sikeresen összekötjük azokat az Ukrajnából érkezőket, akiknek szállásra van szüksége, és olyan szállásadókat, akik rendelkeznek a menekültek elszállásolására alkalmas feltételekkel és térítésmentesen vagy kedvezményesen fogadják a családokat határ mentén, vagy egyéb felajánlással segítik a rászorulókat.

A Szallas.hu a kampányban résztvevő ajánlatokra jutalékmentességet biztosít a csatlakozó partnerek számára.

Jelenleg is dolgozunk a felajánlások összegzésén, hamarosan listaoldal készül a kampányhoz csatlakozó szálláshelyekről.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben