biztonságos utazás tanúsítvány safe travels stamp

Már 100 desztináció használja az első globális biztonsági és higiéniai tanúsítványt

by Waterfan

Immáron 100 úti cél használja a világ első globális biztonsági és higiéniai tanúsítványát, amelyet az Utazási és Idegenforgalmi Világtanács (WTTC) indított el év elején Safe Travels néven.

A WTTC, amely a globális utazási és turisztikai magánszektort képviseli, nem valamiféle gittegylet, hiszen az elnökségi tagok a világ meghatározó turisztikai cégeinek a vezetői, elnöke pedig egyenesen a Hilton szállodalánc ügyvezető igazgatója. A szervezet nemrégiben bejelentette, hogy alig 3 hónap alatt elérték, hogy immáron 100 úti cél használja a „Safe Travels” (magyar fordításban sután hangzó „Biztonságos utazások”) tanúsítványát. Peru, Bahama-szigetek és Puerto Rico után a Fülöp-szigetek lett a 100. célállomás.

Örömmel látnám a listán Magyarországot is, de sajnos nincs rajta. Különösebben persze nem lehet felróni ezt senkinek, hiszen általában véve a fejlettebb országok elég csekély része képviselteti magát jelenleg a történetben, pedig mint látható, valójában sokat számít. Mivel viszont a fejlett országok nem képesek megállapodni közös eljárásrendről, így számukra egyelőre amúgy sem is ítélnék oda a zöld plecsnit.

Safe travels tanúsítvány a biztonságos utazásért

Biztonságos utazás tanúsítvány safe travels stamp wttc
WTTC grafika

A #safetravels virtuális bélyegzőt, avagy igazoló tanúsítványt az utazók iránti bizalom helyreállítása érdekében fejlesztették ki és az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) is támogatja. A jelölés célja a gyengélkedő utazási és turisztikai szektor újjáélesztése. Úgy működik, hogy azonos eljárásrendet határoz meg, például a tisztasággal, távolságtartással kapcsolatban, így az utazók számára egyértelmű, hogy mire számíthat az adott helyen a tartózkodása során. A cél az, hogy mindenütt közel azonos óvintézkedéseket tegyenek és ezt mindenütt mindenki ne csak tudja, de tiszteletben is tartsa, cserében hosszabb távon lehetséges lenne a korlátozások enyhítése. Ameddig nincs mindenütt közös nevező, addig pedig:

a tanúsítvány lehetővé teszi az utazók számára, hogy felismerjék a világ minden táján azokat a célpontokat, amelyek szabványosított globális egészségügyi és higiéniai protokollokat fogadtak el.

A turizmus szektor helyreállítására vonatkozó globális protokollok elindítását több mint 200 vezérigazgató fogadta el, köztük a világ néhány legnagyobb turisztikai vállalata.

Gloria Guevara, a WTTC elnök-vezérigazgatója elmondta: Ma már több mint 120 úti cél büszkén használja a tanúsítványt, amelyek együtt dolgoznak a fogyasztói bizalom helyreállításában szerte a világon. A tanúsítvány sikeressége azt mutatja, hogy nem csupán az országok és úti célok számára, hanem az utazóknak és a világ 330 millió utazási és turisztikai szektor dolgozó kollégának is fontos.”

A tanúsítvány széles körű elfogadása mutatja, hogy a WTTC-nek és a világ minden tájáról származó tagjának az utazók biztonsága és higiéniája a legfontosabb.

A protokollok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) útmutatásait követik, valamint figyelembe veszik a WTTC tagjainak legjobb gyakorlatait.

2019-ben a turizmus közvetlen, közvetett és indukált hatása

A WTTC 2020. évi gazdasági jelentése szerint 2019 folyamán az utazás és turizmus minden tizedik munkahelyért felelős (összesen 330 millió világszerte), a globális GDP 10,3%-kát termeli és minden új munkahely közül minden negyedik a turizmusban jött létre.

  • 8,9 billió(!) amerikai dollárral járult hozzá a világ GDP-jéhez.
  • A globális GDP 10,3%-át adta.
  • 330 millió munkahely, tehát 10-ből 1 munkahely a világon a turizmushoz kötődik.
  • 1,7 billió USD látogatói export (a teljes export 6,8%-a, a globális szolgáltatások exportjának 28,3%-a).
  • 948 milliárd USD tőkebefektetést generált, ami az összes beruházás 4,3%-a.

Érdekelnek az utazós és wellness témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is.

Oszd meg másokkal is, hogy teret kaphasson a hasznos tartalom a neten!

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook
cover: World Travel and Tourism Council

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben