Bondi beach látnivalók Sydney

Milyen az élet Bondi beach-en?

by Kassay Tamás

Kiléptünk a teraszra, beizzítottuk a grill sütőt, a lányok előkészítették a salátát én pedig a húst. Miközben szemeimet a teljes szélességében elém táruló Bondi Beach panorámáján és fürdőruháin legeltettem, azon tűnődtem, hogyan lehetséges, hogy egy 28 éves lány saját lakást tartson itt fenn. Megkérdeztem hát, hogy mennyi az annyi az 1 szobás, panorámás lakásra:

350.000 forintnyi ausztrál dollár. Hetente.

A válasz prózai: építési vállalkozást vezet, mert ez érdekelte és alapított egy „construction company”-t. Ezen a ponton nyitva hagyom a teret és az időt az elgondolkodásra mindenkinek, csak előbb olvassátok végig a többit, izgalmakban gazdag lesz: Fekete Vasárnap, hajnali találkák, éttermek és bárok várnak Rátok.

Bondi Beach Sydney lakhatás szállás
Kilátásunk a teraszról. A grillhús épp sül.

Bondi beach – magasélet tengerszinten

Bondi beach nem más, mint Sydney alsó megállóhely a BKV busszal. A helyi Római-part, csak az ingatlanozóknak itt sikerült igazán vonzó és értékes környezetet összehozni, balatoni őshonos kamuhekk és lángos nélkül. Utóbbit mondjuk, ha valaki nekiállna kulturált módon árulni salátás feltéttel, akkor vastagra keresné a bukszáját vele. Vegán lángos, mekkora?!

Bondi beach a világ egyik, ha nem a leghíresebb szörfös strandja alig 8 km távolságra Sydney belvárosától. Az egy főre eső jó testek száma a világon itt a legmagasabb és a matematikai törvényeket meghágva nagyobb, mint 1, megkockáztatom, hogy van az 3 is. Miért?

Sydney Bondi Beach panoráma

Felül ez panorámakép. Körbenéztél benne jobbra-balra húzással, vagy a görgetőgombbal? 😉

Az evolúciós magyarázat rendkívül egyszerű:

  • Bondi (ejtsd: bondáj), szóval Bondi-on lakni kiváltság, státusz és egyenlő a jelen korunkban elérhető legmagasabb életminőséggel. Akik itt élnek, megtehetik azt, hogy rengeteg időt töltsenek sportolással, különösen a vízben, ami egészen más body shape-et ad, mint amikor kimennek a tömegek kocogni. Persze itt is futnak tömegesen.

Erről ódákat tudnék zengeni, néha fáj a szemem, ahogy nyugalmazott versenytáncosként látom a tömegsportolók testnyüstölését az egészségük oltárán. Persze kell áldozatokat hozni, de az meg a fizikai törvényszerűségek csúnya meghágása, amit a legtöbb kocogó leművel. Szóval, akinek fontos a teste, menjen inkább úszni, vagy profi edzőtől tanuljon meg rendesen futni a megfelelő testmechanikával. Ne értsetek félre: ne azért mert okostojás azt mondja, hanem azért, hogy ne kelljen időnek előtte járókeret vagy fájdalomcsillapító injekció a csípőbe!

  • Első pont miatt tengernyi sikeres ember, színészek, modellek, sportolók, üzletemberek költöznek ide.
  • A legendásan jó hullámok miatt annyi a szörfös, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni.
  • A part mentén remek reggeliző helyek, salátabárok vannak, itt mindenki SpaCook és egészségesen kajál.
  • Reggeli után, vacsi előtt pedig a Ken-ek és Barbie-k kellően sokat küzdenek a hullámokkal, a víz faragja csodás áramvonalasra a szerencsés habtestüket.

A-listás arcoké a part napfelkelte előtt

Szándékosan nem celebeket írtam, mert a magyar terminológiában vett celebek itt legfeljebb egy garzont tudnak bérelni.
A-listás arcok azok a hírességek, továbbá nem híres, de elismert üzletemberek, akik a szakmájukban magasra jutottak. Ingatlanfejlesztők, étterem tulajdonosok, műsorvezetők, színészek, bankárok, építési vállalkozók, üzletágvezetők.

Csupa olyan ember, akik alapvetően nehezen megközelíthetők, de a parton hajnalonként összegyűlnek, ismerősként köszöntik egymást és sportolnak, informálisan gondozzák a külkapcsolatokat.
Hajnali 5 körül kocogva, vagy luxus autókkal jelennek meg a part menti parkolóban, hogy végigfussanak a parti homokon és feltöltődjenek az előttük álló napra. Reggel 6:30-ra már se hírük se hamvuk, elpárolognak az otthoni zuhany alá és 7:30-ra már bent is vannak az irodájukban, vagy ahova dolguk hívja őket. De miért kelnek fel azok, akik egész nap alhatnának?

Ha dollármilliókat, nagy jelzálogot, vagy hatalmas bérleti díjat fizetsz azért, hogy itt lakj, miért ne hoznád ki a legtöbbet a helyből, ahol élsz?

Kikezdhetetlen. Talán még én is átvedlenék bagolyból pacsirtává, ha Bondi beach-en lenne kecóm és szeretném elkerülni a highlife-ot meginstázó turistákat. És, ha nem szeretnék bőrrákot kapni, ugyanis ennek kockázata jóval nagyobb, mint amit idehaza megszoktunk. A Nap piszkosul tisztán süt, tényleg nem játék. A világon itt a legmagasabb a melanoma megbetegedések aránya. Tartsd ezt észben, ha lesz szerencséd eljutni ide és ne szégyelld az 50 faktort:

3-ból 2 ausztrálnál diagnosztizálnak bőrrákot 70 éves korukig.

Bárok és éttermek Bondi beach mellett

North Bondi Fish

Nem csoda, hogy Lara Bingle, Gail Elliot, Zac Efron vagy épp Vanessa Hudgens a North Bondi Fish, korábban Italian nevű vendéglátó egység felé veszik az irányt. Ott szolgálják fel ugyanis a város egyik legjobb koktéljait. A kedvencek között szerepel a Sgroppino, egy citromsorbet és vodka desszert ital különlegesség olasz recept alapján, valamint a No 8’s. A No 8’s, magyarul 8-as számú koktél egy bizonyos Daniel Eun agyszüleménye (alkotása) és arról kapta a nevét, hogy a benne lévő Don Julio Reposado tequila hány hónapig volt érlelve.

Sgroppino hozzávalók: 250ml hűtött Prosecco (olasz pezsgő fehérbor), 30ml hűtött vodka, 85ml fagyasztott citromsorbet azaz tejszínes citrom fagyi, 1/4 teáskanál apróra vágott friss mentalevél.
A koktél elkészítése: Öntsük a Prosecco-t és a vodkát 2 hosszú – tipikusan pezsgős – pohárba, egyenlően elosztva. Adjuk hozzá kanállal a citromfagyit, szórjuk meg mentával és igyunk csodát.

Speedo’s Cafe since 1928

Első reggel, amikor Bondi-on jártam, lesétáltunk a háztól a strand északi oldalának csücskébe és máris bent találtam magam Speedo kávézójában. A hely viszonylag kicsi, de annál népszerűbb, méghozzá nem érdemtelenül. Sajnos elég béna képeket készítettem, mert ott az élettel voltam elfoglalva, de azért mutatom, hogy hogy néz ki a reggeli menü. Nem a választék, hanem ottjártamkor volt nekik többféle reggeli menüjük, A – B meg kb. C és mi kértünk kettőt, amiből az enyém úgy ahogy látszik is a fotón. Ez a reggeli. Ízlelgessük kicsit: Reggeli. A hely régebben 5:30-kor, napjainkban reggel 6-kor nyit.

Valaki így foglalta össze a helyet, annyira kompakt módon, hogy inkább idézem:

Nem jártál igazán Bondi beach-en, ha nem ittál egy frissen préselt gyümölcslevet, és nem ettél foodgasm jó palacsintát a Speedo’s-ban, ahol a világ leginstagram pozitívabb kávéját szervírozzák.

Speedos Bondi beach kávézó
Én nagyon nem Insta pozitív képet csináltam, de ez a reggeli „B” menü. Menü! Lazac. Értitek?

Icebergs Dining Room and Bar

Olasz fine dining jellegű, de leginkább a panorámája miatt kedvelt étterem, ahol kis szerencsével összefuthattok világsztárokkal is. Nem sorolom a neveket, mert lényegében bárki eszetekbe jut, amennyiben az illető járt itt a strandon, egészen biztos járt az Icebergs-ben is. A helyhez tartozik a legendás, tengerbe nyúló medence, amiről külön cikket fogok írni hamarosan. (Frissítés: elkészült, itt olvashatod). Nem csak azért, mert gyönyörű, hanem mert szeretném megsúgni, hogyan és mennyiért tudtok oda bemenni. Meg fogtok lepődni, szóval kövessetek aktívan, vagy iratkozzatok fel a hírlevélre, különben jó eséllyel le fogtok maradni a következő részről.

Strandolás Bondi Beach-en

Vannak aranyszabályok, mert Bondi-on bizony nem csak a tárcánkat veszíthetjük el, hanem az életünket is.

Bondi beach strandolás szabályok

Általános szabályok Bondi Beach-en

  • Bondi partja és a környező utcák alkoholmentes terület, tilos fogyasztani. Ha bárban, otthon, bárhol ittál, NE menj be a vízbe! Ez nem a Balaton, és még abba sem szerencsés, ahogy azt láthatjuk a hírekben időnként.
  • Dohányozni és szemetelni szintúgy tilos.
  • Értékeket ne hagyj őrizetlenül, mert hiába hagyhatod nyitva a kocsid szerte az országban és érintetlenül marad, ez a part nemzetközi világszám, ennek megfelelően tolvajok is előfordulhatnak.

Fürdőzési szabályok és túlélési tanácsok

Nem szándékom ijesztgetni senkit, a célom az, hogy az ego világában felhívjam a figyelmet arra, hogy a tisztelet Bondi esetében nem opcionális. Tiszteld és vedd komolyan, mert a helikopteres kutatások és mentések rendszeresek, ahogyan a halálos balesetek is. Legtöbb esetben a figyelmetlenség vagy a túlzott önbizalom az, ami tragédiához vezet. A helyiek 1938 óta nagyon komolyan veszik, akkor történt a legnagyobb strandbaleset.

Fekete vasárnapon 200 embert kellett kimenteni. Csoda, hogy mindössze 5-en vesztették életüket.

Az áramlás itt erős, emiatt remek szörfös hely. Bondi neve a bennszülöttektől származik, az ő nyelvükön „boondi” a hullámok szikláknak csapódásának hangját jelenti. Az áramlás alapjellege azonos minden másik öböl esetében is, de egyedi sajátosságok természetesen vannak. Bondi Beach esetében az öböl két szélén a sodrás befelé visz a nyílt tengerre, ahogy haladunk az öböl közepe irányába, úgy fordul az erő és kifelé visz a partra. Egyszeri strandoló számára sok köszönet ebben sincs, mert az akár több méteresre megnövő szörfös hullámok között fel fog szökni az adrenalin és lehet nagyot esni.

Bondi beach gyerekkel

Az északi részen a sziklákról vízbe ugrálók vannak veszélyben, akik másolják a helyi kedves szülőket. Ők ugyanis onnan szoktak beugrálni, mert a gyermek medence ott van leválasztva a sziklák között, és nem sétálnak körbe száz métereket, hanem átúsznak az áramláson átlósan a part irányába és az öböl közepe felé, a biztonságos részbe. Soha nem az áramlással szemben, mert az úgyis erősebb, A déli rész pedig azért veszélyes, mert a turisták ott érkeznek meg a partra és örömükben nem sétálnak tovább, hanem bemennek a sekélynek tűnő, homokos részre, ahová pillanatok alatt bír megérkezni a dagály, és/vagy feltámadó hullámzás és már be is rántotta őket a víz messzire.
Megjegyzem: nem a helyi kedves szülők fognak elsodródni, mert ők már tudják, hogy mit csinálnak. Nekem is ők mutatták meg, és én is megcsináltam velük. Onnantól már nem veszélyes. De kell valaki, aki elmondja. Én most megpróbáltam leírni.

  • A víz itt erősen áramlik, emiatt remek hely szörfözéshez egyébként. Az áramlás iránya tehát a széleken befelé a nyílt tenger felé, középtájon pedig a part felé tart. Lehet egyéb váratlan helyzet is:
  • Ne ess pánikba, ha áramlásba vagy hullámzásba kerülsz! Emeld fel az egyik karod a levegőbe, hogy jelezz a vízimentőknek! Ne küzdj az áramlás ellen! Átlósan ússz át rajta, amíg kikerülsz belőle.
  • Ha úgy érzed kevés az erőd, vagy görcsöt kapsz, ne küzdj, hanem lebegj a vízben és emeld fel a kezed segítségért! Közben próbáld meg nyugalomban tartani a görcsbe állt testrészedet!
  • Figyelj másokra, legyen szemkontaktusod a közeledben lévőkkel, és tudjatok egymásról. Ők is észreveszik, ha Te szorulsz segítségre és Te is tudsz segítséget kérni, ha valakit bajban látsz.

Kultúra és művészet a strandon

Szintén egy következő, harmadik részben fogok írni a Bondi környéki művészeti pezsgésről, mert az is van. Ízelítőképp itt tehettek egy kis virtuális sétát és figyeljétek meg, hogy a kép jobb oldalán a lábazat tele van fújva graffitivel. Na ez odaát annyira ritkaság számba megy, hogy náluk a graffiti mint olyan látványosság és megbecsült művészet ezen a kiemelt helyen, ami pesti szemmel számomra megmosolyogtató.

A második részben írtam az Icebergsről, a harmadik részben pedig a kreatív művészetekről fogok. Remélem akkor is végigolvasol majd.

Hozzászólnál? Kérdésed van? Itt meg- és felteheted.

Üdv,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben