Booking iroda székház

A Booking 2,5 milliárdos rekordbírságot kapott!

by admin

Eltiltotta az agresszív értékesítési módszereinek folytatásától és 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com holland üzemeltetőjére a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A 2018-ban indított versenyfelügyeleti eljárás 3 vonatkozásban találta jogsértőnek a weboldalon folytatott kereskedelmi gyakorlatot, és ezzel kiérdemelte Magyarország története során kiszabott legnagyobb GVH-s bírságot. Összehasonlításul, a korábbi évben összesen 8,3 milliárd forintot vetettek ki, ebből a Facebook és a Vodafone együttesen fizetett 2,3 milliárdot.

Miért kapott a Booking GVH bírságot?

1) Ingyenes lemondás kommunikációs hibái

A szolgáltatást hirdető reklámokban a Booking különösen hangsúlyozta a szálláshelyek „ingyenes lemondhatóságát”. Valójában a fogyasztók számos szálláshely esetében csak időben korlátozottan vehették igénybe ezt a lehetőséget, valamint többet is fizettek, mint ugyanazért a szállásért „ingyenes lemondás” nélkül, magyarán az ingyenesség árát beépítették az érintett szállás díjába.

2) Pszichológiai turpisságok, avagy agresszív értékesítési módszerek

A szálláskeresési és -foglalási folyamat lépéseinél feltűnő színű, betűméretű vagy egyéb kiemeléssel megjelenített sürgető tájékoztatásokat jelenítettek meg. Például:

  • „Még 32-en nézik”
  • „Egyvalaki épp azt fontolgatja, hogy ezen a szálláson foglal”
  • „Nagyon keresett! Az elmúlt 24 órában 17-szer foglaltak itt”

Ez a gyakorlat alkalmas pszichés nyomásgyakorlásra, amivel megzavarja a szálláskereső egyén döntéshozatali folyamatát, tudat alatt félelmet váltanak ki, hogy mielőbb le kell foglalni, különben lemaradhatunk róla. A szakirodalom FOMO[1]  hatásként ír a jelenségről.

Booking foglalási felület

Erről a gyakorlatról mutattam több példát képernyőmentésekkel alátámasztva az idei Utazás Kiállításon a “Mindent a szállásfoglalásról” című előadásomban.

Érdekes megfigyelni, hogy felül hirtelen megijedünk, hogy már rengeteg hely elkelt, aztán haladunk lefele, van két közepesen jó értékelésű helyen “néhány” utolsó szoba, és még pont ráfér a képernyőre az igazán nagy ijedtség:
Egy sokkal jobb értékelésű már be is telt.

Mi történik bennünk? Foglalni kéne már nagyon, mert a jó helyek elkeltek. Pedig ez nem igaz, csak éppen a rendszer feldobott oda egy jó helyet ami történetesen telt házas.

Ha nem voltál ott, de szeretnél többet tudni, akkor jelezd mailben [editor @ spabook net].
Ha lesz 30 ember, tartunk egy csoportos traininget.

3) SZÉP kártyás szállásfoglalás a Booking-on

A GVH szerint a Booking nem az elvárható szakmai gondossággal járt el a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP kártya) kiemelt fizetési eszközként való feltüntetésekor a magyarországi szállásadók ajánlatainak megjelenítése során. A fogyasztók döntését torzíthatta az, hogy nem valamennyi, a SZÉP Kártyát elfogadó szálláshely esetében észlelhették azonos módon és helyen e fizetési mód lehetőségét.

Mire számíthatunk a jövőben?

Megszólal a bloggerből az átlag ember, tolmácsolom, mire gondolhattok sokan: Jó és? Most kaptak egy büntit, aztán miattunk úgy sem fogják átkódolni az egész oldalt, ami szerte a világon elérhető.

A helyzet az, hogy régi ügy ez már, a GVH döntése illeszkedik az Európai Bizottság és az uniós nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok (CPC) korábbi eljárásainak sorába, amelynek hatására a Booking tavaly decemberben vállalta, hogy meg fog felelni az EU szabályainak. Ha esetleg mégsem, akkor most élesben látható, hogy mennyibe fog az kerülni.

Amit Nektek el tudok mondani: Soha nincs olyan, hogy itt most azonnal foglalni kell. Mert miért kellene? Az olimpia, na meg persze a Művészetek Völgye vagy épp a Volt Fesztivál kivételével nagyon ritkán fordul elő olyan, hogy hónapokkal előre ne legyen valahol szálláshely. Persze, van, hogy kevesebb a lehetőség, de kiemelt időszakokat és kiemelt eseményeket leszámítva nincsen olyan, hogy ne találhatnánk bárhol bármelyik nap akár last minute szobát is. Esetleg csúcs népszerű helyeken, mint Barcelona, vagy Párizs az olcsó (értsd megfizethető) helyek el tudnak fogyni hamar, aztán van még egy halom, ami sajnos kissé drága a gyenge forintunk mellett.

Tény: ha egy adott szálláshelyre szeretnétek menni, és nem jó helyette más, akkor az el tud fogyni. De az összes – alapesetben – nem fog elfogyni. Sietni, rohanni legfeljebb a reptéren, vagy az állomáson kell, nem az interneten. Lesz másik ajánlat.

Miért ne siesd el a dolgokat és miért olvass több Spabook-ot? Mert megtudhatod, hogyan szálltam meg Tokió belvárosában 4500 forintért éjszakánként, ami ott kirívóan olcsónak számít. Itt olvashatod el, hogyan foglaltam minden nap ugyanoda.

Mi a véleményed? Írd meg!

Üdv,
Mr Spabook
fotó: Luca Conti (jogok)
forrás: GVH sajtóközleménye, határozata

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben