booking etraveli gotogte európai bizottság vizsgálat

A Booking 1,6 milliárd euróért felvásárolná a GoToGate-t üzemeltető repülőjegy keresőt, vizsgálatot indított az Európai Bizottság

by Kassay Tamás

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított a Booking.com szállásfoglaló portált is üzemeltető Booking Holdings vállalatával szemben, amiért az fel kívánja vásárolni a svédországi székhelyű eTraveli csoport keretében működő Flugo Group Holdings repülőjegy kereső portált, amely a hírhedt GoToGate szolgáltatást is üzemelteti.

Szeptember végén úgy tűnt, hogy a hatalmas üzlet nyélbe ütéséhez megkapja az engedélyt a Booking, azonban ezt követően fordulat állt be az ügyben.

Az Európai Bizottság november 16-án nyilatkozatot adott ki a tervezett felvásárlással kapcsolatos aggályokkal kapcsolatban, amely lehetővé tenné a Booking számára, hogy megerősítse pozícióját az online utazási irodák (OTA) piacán.

„Az ügylet jelentősen csökkentheti a versenyt ezen a piacon azáltal, hogy az eTraveli repülési OTA-szolgáltatások terén végzett tevékenységeit egyesíti a Booking saját szolgáltatáscsomagjával. A Bizottság most alapos vizsgálatot fog végezni az ügylet hatásainak vizsgálatára, hogy megállapítsa, megerősítést nyertek-e a kezdeti versenyjogi aggályai”

– áll a közleményben.

A tranzakcióval kapcsolatban az EU Bizottsága azt állítja, hogy az növelheti a rivális OTA-k piacra lépésének és terjeszkedésének akadályait. Ugyanakkor korlátozhatja a versenytársak azon képességét is, hogy új ügyfeleket szerezzenek.

A Booking messze a legerősebb online utazási iroda Európában, több ezer szálloda és több millió európai között közvetít. A repülőjegy-közvetítés egyik nagy szereplőjének felvásárlásával a Booking kiterjeszti hatókörét az utazási ökoszisztéma egyéb tevékenységeire is. Tekintettel a Booking erős európai pozíciójára, gondosan meg kell vizsgálnunk, hogy ez az egyesülés tovább erősíti-e a Booking pozícióját, vagy torzítja-e a versenyt az utazási ágazat egyes részein.

– mondta Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök

Ezzel kapcsolatban a versenypolitikáért felelős Margrethe Vestager ügyvezető alelnök hozzátette, hogy a Bookingot a legjelentősebb online utazási irodának tartják Európában, hozzátéve, hogy a repülőjegy-közvetítésben jelentős szereplőnek számító eTraveli felvásárlásával a Bookign Holding más utazási tevékenységekre is kiterjeszti hatókörét.

A Booking Holding és az eTraveli OTA-szolgáltatások nyújtásával foglalkozik, szállás- és repülőjegy-szolgáltatásokra összpontosítva. Emellett a Booking a metakereső szolgáltatások (MSS) piacán is részt vesz, elsősorban a KAYAK nevű árösszehasonlító platformján keresztül.

Booking és cégei

booking etraveli gotogte európai bizottság vizsgálat

A Booking Holdings („Booking”) az Egyesült Államokban bejegyzett, nyilvánosan jegyzett vállalat. A Booking olyan OTA-márkákat üzemeltet, mint a Booking.com, a Rentalcars, a Priceline és az Agoda. Az Európai Gazdasági Térségben a Booking főként szálláshelyek OTA-szolgáltatásainak nyújtásával foglalkozik a Booking.com márkanév alatt. A Booking korlátozott mértékben a repülési OTA-szolgáltatások nyújtásában is aktív, amelyeket az eTravelitől szerez be. Ezenfelül a Booking a KAYAK üzletágán keresztül (amely többek között a KAYAK, Momondo, Cheapflights, HotelsCombined márkákat foglalja magában) szálláshelyek, autóbérlés és repülőjegyek MSS-szolgáltatását is végzi. Ezen túlmenően a Booking kereskedelmi kapcsolt programokon keresztül hozzáférést biztosít az OTA szállásfunkcióihoz egyes olyan rivális OTA-k számára, amelyek nem rendelkeznek ilyen szolgáltatások nyújtására alkalmas képességekkel.

eTraveli és cégei

booking etraveli gotogte európai bizottság vizsgálat

Az eTraveli egy svédországi székhelyű vállalat, amely Gotogate, My Trip, Seat24 és SuperSaver márkáin keresztül OTA-t működtet. Az eTraveli elsősorban repülési OTA-ként tevékenykedik. Az eTraveli rendelkezik egy elsősorban Svédországban működő, Flygresor márkanév alatt működtetett repülési MSS-üzlettel, amelyet az eladók most megtartanak, ezért nem tartozik az ügylet hatálya alá.

A Bizottság szerint a tervezett ügyletet ez év október 10-én jelentették be a hatóságnak. A Booking azonban a kezdeti vizsgálat során nem oszlatte el az aggályokat. Ennek eredményeképpen az EU-bizottságnak most 90 munkanapja, azaz jövő év március 31-ig van határideje arra, hogy döntést hozzon az ügyben.

Az Európai Bizottság feladata, hogy értékelje a bizonyos méret feletti forgalmú vállalatokat érintő gazdasági összefonódásokat és felvásárlásokat, és leállítsa azokat az összefonódásokat, amelyek jelentősen akadályoznák a hatékony versenyt az Európai Gazdasági Térségben (EGT) vagy annak bármely jelentős részén.

A hatóság jelezte, hogy, a legtöbb fúzió esetében a bejelentést követő rutinellenőrzés után engedélyezik is az ügyletet. A hatóságnak 25 napja van arra, hogy eldöntse, megadja-e a jóváhagyást, vagy mélyreható vizsgálatot indít. A Booking és az eTraveli esetében utóbbi megindítása mellett döntöttek, így az ügylet kimenetele egyelőre kérdéses.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben