Ingyenesen látogatható a 8 év után újranyitott brassói Fellegvár

by Polisor Bettina

Csoportosan és egyénileg is számos látogató keresi fel a nyolc év után ismét megnyitott brassói Fellegvárat, amely a felújítás megkezdése előtt ezen a héten ingyen megtekinthető – írja az MTI.

Nyolc év után rövid ideig ingyenesen látogatható Brassó Fellegvára

Brassó Fellegvár 2023
A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Brassó önkormányzata júliusban vette át a város fölé magasodó értékes épületegyüttest a román pénzügyminisztériumtól, miután a szaktárca lemondott róla a város javára.

A helyi sajtó beszámolói szerint naponta több, mint százan tekintik meg a műemlék épületet, amely a múlt hétvégén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A vár 2015 óta volt zárva, azonban még e hét vasárnapig 12 és 20 óra között ingyen megtekinthető.

Brassó városa turisztikai és kulturális célra hasznosítaná a Fellegvárat

Allen Coliban polgármester a hétvégi megnyitón közölte, hogy miután a héten a város lakói és a turisták ismét megtekinthetik az évekig lezárt látványosságot, elkezdődik a vár felújítása. A tervek szerint ezt követően, jövőre nyílnának meg a várkapuk a látogatók előtt.

Az polgármester az ingatlan átvételekor úgy nyilatkozott, hogy az épületegyüttes jó állapotban van, de meg kell erősíteni a külső falakat és a tetőzetet. A felújítás közlése szerint 1,5 millió lejbe (113 millió forint) kerül. A történelmi vár hasznosítását a Brassó megyei önkormányzattal és a megyei múzeummal közösen tervezi a városvezetés.

A brassói Fellegvár az önkormányzat és a lakosság kérésére került a város köztulajdonába

Az erődítményről február közepén mondott le addigi tulajdonosa, az Aro Palace Rt. szálloda- és vendéglátóipari vállalat, miután több éves pereskedés után a román legfelsőbb bíróság kimondta, hogy az ingatlan az állam tulajdona és a pénzügyi tárcához kerül.

Bukarest belügyminisztériumi célra tervezte hasznosítani Brassó fellegvárát, azonban erre már nem fog sor kerülni, hiszen a Fellegvár az önkormányzat és a lakosság határozott kérésére átkerült a román állam köztulajdonából a város köztulajdonába.

A várat 1554-57-ben építették, majd egy tűzvész után 1618-ban újjáépítették. A kommunizmus idején a román titkosszolgálat, a Securitate börtöneként használták, majd levéltári lerakatként funkcionált, később pedig középkori étterem és fegyverkiállítás működött benne.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben