Budapest legújabb látványossága: Levendulapark nyílt a Szilas-patak partján

by Kassay Tamás

Néhány nappal ezelőtt megnyitott Budapest új attrakciója, a turisták és a helyi családok számára is kellemes sétát kínáló Újpesti Levendulapark a Szilas-patak partján. A kialakított zöldterületen 5800 tő levendula és 1400 más évelő növény mellett sétálóösvények, szelfi- és pihenőpontok, lila padok, fehér ülőkavicsok, pergolák és napelemes térlámpák várják a látogatókat. A mindenki számára nyitott, ingyenesen látogatható terület Újpest és Budapest első levendulaparkja.

Ingyenesen látogatható Budapest első levendulaparkja: szelfipontok, lila padok várnak 5800 tő levendula között

A Szilas-patak partján alakította ki Újpest Önkormányzata a káprázatos virágokban gazdag Újpesti Levendulaparkot, ahol számos pihenőalkalmatosság várja a sétálni vágyó látogatókat. A területet sétálóösvények, szelfi- és pihenőpontok, lila padok, fehér ülőkavicsok, pergolák, napelemes térlámpák, közel 5800 tő levendula és 1400 más évelő növény díszítik.

“Múlt hét szombaton adtuk át a nagyközönség számára a levendulaparkot, mely már délután élettel telt meg. A növényeknek – hiszen idén ültettük őket – még kell idő, hogy megerősödjenek és megbokrosodjanak, de már most szépek, jövőre pedig igazán impozáns látványt nyújtanak majd. Nagyon örülök annak, hogy nemcsak a helyi lakosság, hanem a környező településekről is eljönnek megnézni ezt az új parkot”

– mondta Dr. Trippon Norbert alpolgármester, a levendulapark ötletgazdája.

A látogatók közül sokan érkeznek gyalog, biciklivel és kutyával is, hogy megcsodálják, és megérezzék a levendulaillatot. A park ideális helyszín egy sétához, beszélgetéshez, vagy egyszerűen csak egy kis pihenésre. A terület estére sem zár be, hiszen az odatelepített 5 napelemes térlámpáknak köszönhetően sötétedés után is biztonságos.

Újpesten nem ez az egyetlen úttörő zöld kezdeményezés. A kerületben nemrég fejeződött be a zöld mozgalommá fejlődött esővízgyűjtő és komposztáló program, melynek keretében több mint hatszáz eszközt osztottak szét a helyi lakosságnak, 300 literes esővízgyűjtőket, 900 literes komposztálóládákat, illetve a panelban, erkélyes lakásokban élőknek úgynevezett konyhai komposztálókat, mely újdonságnak számít, továbbá jövő héten átadásra kerül egy újabb közösségi kert is a kerületben, ahol negyven szerencsés lakos kezdheti meg a városi kertészkedést.

És hogy mi lesz elvirágzás után a levendulával? Az önkormányzat tervei szerint az Újpesti Szociális Foglalkoztató megváltozott munkaképességű munkatársai illatzsákokat fognak készíteni a lemorzsolt virágokból, melyeket aztán szétosztanak a lakosság között.

Abban bízom, hogy a növények megerősödése után a tájidegen kerítést elbontják, sokat dobna az összképen.

Az Újpesti Levendulapark egészen pontosan a Hajló utca és a Szőnyi István utca kereszteződésében található.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben